Voor je vertrek

Voordat je naar een project gaat, moet je eerst een aantal zaken goed regelen. IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Je ontvangt een digitaal infopakket met informatie over je project, het land en algemene tips. Daarnaast organiseert IBO elk jaar een voorbereidingsbijeenkomst voor vertrekkende vrijwilligers. Verder is voor je vertrek zeker aandacht nodig voor de volgende zaken.

1. Voorbereiding en reis

Voorbereiding

IBO-Nederland organiseert ieder jaar een voorbereidingsbijeenkomst voor individuele vrijwilligers. Met groepen worden aparte afspraken gemaakt.

Je maakt kennis met de mensen achter de organisatie van IBO-Nederland en met andere vrijwilligers. Je krijgt informatie over IBO en over wat je kunt verwachten van een vrijwilligersproject in het buitenland. Alle vragen die je nog hebt, proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden.

De reis

De reis naar het project regel je zelf. Zo bepaal je zelf met welk vervoersmiddel en via welke route je wilt reizen. Ook heb je de vrijheid om voorafgaand of na afloop van het project nog extra dagen te reserveren, zodat je extra lang van je land van bestemming kunt genieten. Je wordt van tevoren op de hoogte gesteld van het meeting point en wanneer je daar precies verwacht wordt.

Kies je reis liefst zo milieuvriendelijk mogelijk! Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Toch zul je er voor sommige bestemmingen niet onderuit komen om te vliegen. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Wil je graag met de trein of bus naar je bestemming maar weet je nog niet hoe je dit het beste kan aanpakken? Laat het ons weten, we denken graag mee!

Ministerie van Buitenlandse zaken

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken vind je de allerlaatste informatie over het land waar jij naartoe gaat. De hierop beschreven reisadviezen zijn aangepast aan de actuele situatie in een land. Je weet dan altijd waar je aan toe bent. Op de site van MinBuza staan verder contactgegevens van alle Nederlandse ambassades wereldwijd. 

2. Documenten

Paspoort of Europese Identiteitskaart

Met je Europese ID-kaart kun je al naar heel wat projecten, maar let op: je kunt niet overal komen met deze kaart! Controleer dus van tevoren of je een paspoort nodig hebt voor het land waar je naartoe reist.

Is je paspoort of identiteitsbewijs nog lang genoeg geldig? Voor sommige bestemmingen moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Controleer dit goed!

Visumaanvraag

Voor een aantal landen moet je een visum aanvragen. Controleer altijd zelf of een visum nodig is op het moment dat jij naar je project gaat. Informatie kan immers veranderen. Als je een visum nodig hebt, vraag het dan ruim van tevoren aan. Wij raden aan een toeristenvisum aan te vragen.

Verklaring Omtrent Gedrag

Als vrijwilliger kom je in aanraking met andere mensen, zoals je medevrijwilligers, de projectorganisatoren en –medewerkers, de doelgroep van het project en de mensen uit de naaste omgeving van de projectlocatie. Een doel van IBO-Nederland is culturele uitwisseling. Wij stimuleren het contact tussen mensen.

Met een aantal acties willen we onze organisatie veilig houden voor kwetsbare personen, mensen die afhankelijk zijn van anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen, ouderen, mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en mensen die leven in armoede; allemaal mensen die deel uit (kunnen) maken van de doelgroep van je project.

Daarom heb je, ongeacht het soort werk dat je gaat uitvoeren, voor elk IBO-project een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Deze is bij onze stichting drie jaar geldig.

Als je als vrijwilliger met IBO meegaat, is de VOG-aanvraag gratis. Je krijgt via ons een link toegestuurd naar het aanvraagformulier. Je doet wel zelf de aanvraag! Hiervoor heb je je DigiD nodig.

Tenzij anders vermeld in de projectomschrijving, stuur je de originele VOG aan IBO-Nederland.

Gedragscode

Naast een VOG vragen we aan elke vrijwilliger om onze gedragscode te ondertekenen. Een gedragscode is een document met richtlijnen voor de omgang tussen vrijwilligers, betaalde medewerkers en mensen in een afhankelijke positie, zoals minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. De code geeft aan waar de grenzen liggen in het contact.

De gedragscode kun je hier lezen.

Better Care Network

Het Better Care Network zet zich in voor betere zorg voor kinderen zonder ouders of van wie de ouders niet voor ze kunnen zorgen. Er zijn veel vrijwilligers die zich graag in willen zetten voor deze kinderen. Het Better Care Network geeft informatie en tips over hoe vrijwilligers zich op een verantwoorde manier in kunnen zetten voor kinderen in moeilijke omstandigheden en stelt op hun site uitgebreide documentatie beschikbaar over o.a. de risico's van vrijwilligerswerk met kinderen en de misstanden die hierbij kunnen voorkomen.

3. Gezondheid en verzekeringen

Gezondheidsverklaring

Voor een aantal projecten, bijvoorbeeld Brezovica in Kroatië, moeten vrijwilligers een volledig ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring meenemen. Deze kan je laten invullen door je huisarts.

Verzekeringen

Het is altijd belangrijk om een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AvP) en een passende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat. Vraag goed na of vrijwilligerswerk in het buitenland gedekt wordt door jouw reisverzekering! Verzekeringen die zeker vrijwilligerswerk in het buitenland dekken, kun je afsluiten via JoHo of Allianz.

JoHo Wereldactief en Special Isis reisverzekering

JoHo Wereldactief biedt online informatie en persoonlijke ondersteuning om je te helpen bij het voorbereiden van je internationale reis. In verschillende Nederlandse steden bevinden zich JoHo Support Centers waar je terecht kunt met vragen omtrent visa, vliegtickets, vaccinaties, verzekeringen, veiligheid en reisbenodigdheden. Ook voor informatie over betaalde banen, stages of taalcursussen in het buitenland kun je daar terecht. Meer informatie en locaties van de Support Centers vind je hier. JoHo biedt ook een reisverzekering aan met een dekking voor onder andere vrijwilligerswerk, stage en lang verblijf in het buitenland. Informatie over deze Special Isis reisverzekering vind je hier.

Inentingen

Voor al je vragen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD. Doe dit ruim voor vertrek (4-6 weken). In sommige gevallen kun je voor inentingen ook bij je huisarts terecht. Afhankelijk van je zorgverzekeringspolis worden deze inentingen al dan niet vergoed. IBO-Nederland vergoedt vaccinaties niet.

Gezond op reis

Op www.gezondopreis.nl vind je tal van praktische adviezen en concrete tips over alle mogelijke gezondheidsaspecten van reizen, plus een landenlijst met aan te raden vaccinaties en eventuele andere beschermingsmaatregelen tegen zon en hitte, over de mogelijke gevaren van een verblijf op grote hoogte of over specifieke voorzorgsmaatregelen voor zwangere vrouwen of chronisch zieken.


Verder naar het project