Individueel vrijwilligerswerk

Doe mee aan een internationaal vrijwilligersproject! Ontmoet nieuwe mensen, zet je in voor een goed doel en leer een land echt kennen. Proef van een andere cultuur en kom (ver) buiten de toeristische gebieden.

Via IBO maak je kennis met kleinschalige organisaties in het buitenland, die de inzet van vrijwilligers goed kunnen gebruiken. IBO-Nederland steunt lokale projecten over de hele wereld. Alle geplande projecten vind je in het projectenoverzicht.

Je maakt kennis met mensen met heel verschillende achtergronden en leeft een paar weken samen - op kamp. Ondertussen werk je aan een praktische klus voor een organisatie die leefomstandigheden van mensen helpt verbeteren.

Image
schommel
Schommel bij een organisatie voor kinderen met een handicap in Kameroen, gebouwd door IBO-vrijwilligers. De schommel helpt kinderen met en zonder handicap samen te spelen. Zo verdwijnt langzaam het taboe op het hebben van een (zichtbare) beperking.

Internationale groep

Als je je inschrijft voor één van onze internationale vrijwilligersprojecten, ga je met een internationale groep aan de slag. Je steekt samen één, twee of drie weken je handen uit de mouwen voor een lokale projectorganisatie. Je werkt en leeft samen met de groep en maakt zo intensief kennis met mensen uit allerlei verschillende landen en culturen.  

Vaste projectperiode

Om met succes een internationale groep vrijwilligers samen te laten werken, stellen we vooraf de projectperiode vast: iedereen komt op dezelfde dag aan en vertrekt ook weer op dezelfde dag. De projecten duren 1 tot 3 weken. In deze periode wordt gezorgd voor maaltijden en onderdak voor de vrijwilligersgroep en is er ook werkbegeleiding. De meeste internationale projecten vinden plaats tussen april en oktober. Vanaf november publiceert IBO projecten voor het volgende jaar - dus houd de website in gaten!

Het vrijwilligerswerk

Voor de meeste internationale projecten hoef je geen speciale vaardigheden te hebben. De werkzaamheden zijn geschikt voor iedereen die gezond van lijf en leden is. Het werk wordt begeleid door lokale professionals. Worden er wel specifieke vaardigheden gevraagd? Dan staat dat in de projectbeschrijving vermeld.

Je werkt meestal vijf dagen in de week, 6 tot 8 uur per dag. In het weekend ben je vrij en kun je ontspannen en de omgeving verkennen.

Leeftijden

De meeste internationale projecten zijn voor vrijwilligers van 18+ jaar oud. Je kunt in deze projecten vrijwilligers van alle leeftijden aantreffen, van 18 tot in de 70 jaar oud.

Soms geldt er ook een bovengrens voor de leeftijd, meestal 30 jaar. Dat heeft vrijwel altijd te maken met subsidievoorwaarden voor die specifieke projecten. Helaas kunnen we er dan ook niet vanaf wijken.

Enkele projecten zijn speciaal voor jongeren, soms al vanaf 14 jaar. In deze jongerenprojecten ligt de nadruk op samenwerken en samenleven in een internationale, multiculturele context. Deze projecten worden begeleid door jongerenwerkers van IBO.

Tussenjaar

Steeds meer scholieren en studenten nemen een tussenjaar voordat ze (verder) gaan studeren. Om je tussenjaar goed en nuttig in te vullen, kun je bijvoorbeeld een tijdje vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen. Via IBO kun je een kort vrijwilligersproject in het buitenland doen van enkele weken of een langer Project Op Maat.

Heb je interesse in een project of zoek je een goede invulling voor een deel van je tussenjaar? Neem gerust contact met ons op!

Heb je een andere vraag? Bel of mail ons dan ook. 

Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken om bij IBO langs te komen voor overleg.