Deelname aan een vrijwilligersproject
1. Wat voor vrijwilligerswerk kan ik doen met IBO?
IBO organiseert bouw-, ecologische en sociale projecten van 1-3 weken. Samen met een groep internationale vrijwilligers zet je je gedurende deze periode in om lokaal bij te dragen aan een project dat de wereld een beetje beter maakt. Hierdoor combineer je een nuttige bijdrage met de kans om te leren over andere culturen en nieuwe mensen te leren kennen. Deze projecten zijn op individuele basis. Alle projecten vind je op deze pagina.
2. Wie kan vrijwilligerswerk doen met IBO?
Bijna iedereen! Je kan je individueel inschrijven voor alle projecten op onze site. Je kan via IBO ook met je eigen groep, bijvoorbeeld een schoolklas, vrijwilligerswerk doen of je voor langere tijd inzetten als vrijwilliger in een project op maat. Ben je niet Nederlands? Dan kan je in de meeste gevallen ook mee als vrijwilliger. Als je uit een land komt waar wij een zusterorganisatie hebben, verwijzen we je door naar de IBO’s in België, Oostenrijk, Duitsland of Italië. In andere gevallen kan je je gewoon inschrijven als vrijwilliger. Wil je hier meer over weten? Je kan ons er altijd eerst even naar vragen.
3. Hoe oud moet ik zijn om vrijwilligerswerk te doen met IBO?
Dat verschilt per project. Bij elk project staat een leeftijdscategorie aangegeven: 18+, 18-30, <18 of alle leeftijden. Aan de projecten voor 18 jaar en ouder kan je deelnemen vanaf het jaar dat je 18 wordt. Er is geen maximale leeftijd, maar je moet als vrijwilliger in staat zijn om gewoon mee te werken. Er zijn ook projecten voor 18-30 jaar. Deze leeftijdsgrens heeft te maken met subsidievoorwaarden, hier kunnen wij dus geen uitzondering voor maken. De projecten voor <18 zijn vaak voor 14-17 jaar of 16-17 jaar. Voor de projecten van alle leeftijden kan iedereen zich aanmelden.
4. Kan ik vrijwilligerswerk met mijn gezin doen?
Ja, dat kan! We hebben in 2023 voor het eerst een speciaal gezinsproject in Italië, lees er hier meer over.
Duurzaamheid
1. Hoe kan ik het beste naar mijn project toe reizen?
IBO vindt het belangrijk dat alle vrijwilligers zo duurzaam mogelijk naar hun project reizen, zodat ze zoveel mogelijk positieve impact kunnen maken. Niet elke bestemming is echter even makkelijk bereikbaar, waardoor er projecten zijn waar je waarschijnlijk heen gaat vliegen. Als je gaat vliegen, willen we je in elk geval aanmoedigen om (indien mogelijk) zo lang mogelijk op je bestemming te blijven, door bijvoorbeeld je project te combineren met een reis of vakantie. Ook kan je de uitstoot van je reis compenseren. Wil je met de trein of bus naar je project maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken? Neem contact op, we denken graag met je mee!
2. Kan ik de uitstoot van mijn reis ook bij IBO compenseren?
Ja, dat kan vanaf 2023! Voor projecten verder weg willen we je graag vragen om je CO2-uitstoot te compenseren en op die manier je reis net iets groener te maken. Dit kan je doen via een externe organisatie, maar vanaf nu ook direct via IBO!
Voor de CO2-compensatie van IBO-vrijwilligers werken we samen met onze partnerorganisatie in Oeganda, BUVAD. Deze NGO in Kayungu is opgericht door lokale vrijwilligers en richt zich met verschillende projecten op ontwikkeling en bestrijding van armoede in de regio. We werken al jaren samen, IBO-vrijwilligers bouwen hier bijvoorbeeld mee aan sanitair en wateropslag. Recent is er in Kayungu een nieuw project opgestart: er worden bomen geplant voor de ontwikkeling van boslandbouw om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De bomen werken als klimaatmaatregel doordat ze CO2 opnemen en dragen tegelijkertijd bij aan de werkgelegenheid en voedselvoorziening in de regio, doordat er lokale fruitsoorten worden geplant. Een heel mooi project dat wij graag steunen. Doe jij dat ook? Lees er hier meer over.
Veiligheid
1. Hoe gaat IBO-Nederland om met de veiligheidssituatie in projectlanden?
IBO-Nederland is proactief en volgt de richtlijnen van het RIVM, de WHO en de Nederlandse overheid. Wij houden ook de maatregelen per projectland in de gaten en houden contact met ons IBO-netwerk en de projectorganisaties over de laatste ontwikkelingen in de projectlanden. Wij communiceren veranderingen persoonlijk aan de betrokken vrijwilligers en geven algemene updates via de nieuwspagina op onze website.
2. Kan ik me altijd inschrijven voor een project?
Ja, je kunt je inschrijven voor elk project van onze website, zolang er nog plaatsen vrij zijn. Het is voor IBO en de projectorganisaties fijn om te weten dat je je als vrijwilliger wilt inzetten!
We adviseren je meestal wel om nog te wachten met het boeken van een reis naar je projectland tot het zeker is dat een project daadwerkelijk door kan gaan.
3. Kan ik contact opnemen met IBO voordat ik me inschrijf?
Ja, dat kan natuurlijk! IBO-Nederland is elke werkdag bereikbaar via mail: info@ibo-nederland.org of telefoon: 024-3226074.
Wil je graag iemand zien? Maak dan gerust afspraak voor een video call of om langs te komen op kantoor.
4. Hoe zit het met de betaling van de projectkosten?
De kosten voor je project betaal je vooraf. Kan je project niet doorgaan, of kun je het niet bereiken, bijvoorbeeld als gevolg van coronamaatregelen of een oorlog, dan overleggen we met je over de volgende stap. Misschien kun je dan naar een ander project. Lukt dat niet, dan krijg je gewoon je deelnamekosten terug.
5. Kan ik wel naar het projectland toe reizen?
IBO houdt in de gaten welke landen toegankelijk zijn.
Het is niet altijd mogelijk om naar je projectland te reizen (bijvoorbeeld door oorlog of de coronapandemie van de afgelopen jaren). Toch kun je je dan al wel inschrijven - wij weten dan dat je interesse hebt in dit specifieke project. We houden de ontwikkelingen in de gaten en houden je op de hoogte van de mogelijkheden.
Je kunt je inschrijven voor elk project op de website. Als het uiteindelijk niet mogelijk blijkt om naar je projectland te reizen, hoef je natuurlijk geen projectkosten te betalen. We overleggen met jou of je naar een ander project wilt of liever je inschrijving wilt annuleren.
Let op: je bent, net als normaal, zelf verantwoordelijk voor het regelen van je reis. IBO-Nederland kan niet aansprakelijk gesteld worden voor (eventuele problemen tijdens) je reis. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kunnen we natuurlijk wel met je meedenken.
6. Hoe weet ik wat de situatie in mijn projectland is?
Je kunt kijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te zien hoe de situatie is. IBO houdt de situatie per land ook in de gaten, o.a. via deze website en via contact met ons internationale netwerk en de projectorganisaties.
Informatie over (de mogelijkheid van) internationaal luchtverkeer vind je hier op de website van IATA.
7. Hoe kan ik helpen?
Fijn dat je dat vraagt!
Je hulp als vrijwilliger is nodig in deze projecten. Het is fijn om te weten op wie we kunnen rekenen als de projecten wél doorgaan. Daarom: schrijf je in als vrijwilliger!