Ecologisch bouwen met 'bottle bricks' in Oeganda

In dit project ga je vrijwilligerswerk doen voor een NGO in Kayunga District in Oeganda. De organisatie is opgericht door lokale vrijwilligers en richt zich met verschillende projecten op ontwikkeling en bestrijding van armoede in de regio. Buitenlandse vrijwilligers zijn hier van harte welkom!

De NGO houdt zich met verschillende thema’s bezig:

  • Water, sanitair en hygiëne
  • Milieu en natuurbescherming
  • Economische zelfstandigheid voor vrouwen
  • Wezen en kwetsbare jongeren
  • HIV/AIDS preventie en steun

Binnen dit project zul je aansluiten bij het (helpen) bouwen van sanitair of wateropslag. Sinds 2010 bouwen zij met bottle bricks, een methode waarbij plastic (water)flessen worden opgevuld en gebruikt als bouwstenen. Dit betekent dat het milieu minder belast wordt: er is minder afval en de flessen worden op een duurzame manier hergebruikt. Het resultaat is een degelijk bouwwerk voor een relatief laag bedrag. 

Werk

Je werkt samen met lokale vrijwilligers. Je gaat helpen bij het ophalen van de flessen op inzamelingspunten, het vullen van de flessen en bouwen en afwerken van het aangevraagde bouwwerk. Dat kan bijvoorbeeld een toilettenblok bij een school zijn of een wateropslag in een dorp. Het kan zijn dat je ook betrokken wordt bij andere projecten van deze organisatie.

Accommodatie

De projectorganisatie zorgt voor eten en onderdak voor de vrijwilligers uit het buitenland.

Vrije tijd

Je werkt door de week en bent vrij in het weekend. Vanuit de projectorganisatie wordt in overleg vaak een uitstapje georganiseerd voor de vrijwilligers uit het buitenland (kosten hiervoor betaal je ter plekke).

Reis

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Je vliegt naar Entebbe. In Entebbe wordt je opgehaald en naar het project gebracht (ongeveer 100 km).

Probeer een vlucht te vinden die overdag aankomt. Kom je 's nachts aan, dan zorg je zelf voor een hotelovernachting in Entebbe.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Inschrijven en kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €525,- deelnamekosten. Hierbij zitten het verblijf, maaltijden, transport van en naar het vliegveld en projectkosten inbegrepen.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd! Je extra bijdrage gaat 100% naar de projectorganisatie.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.