Zet je in voor mensen met een beperking

Dit project is een internationaal vrijwilligersproject - er komen vrijwilligers uit het buitenland om zich in te zetten voor de mensen van de Winckelsteegh. Als Nederlandse vrijwilliger ben je ook van harte welkom! Voordelen: het buitenland komt naar je toe deze zomer, je hebt bijna geen kosten en wél een toffe vakantie met een groep internationale jongeren en je bent een mooie ervaring rijker (ook goed voor je cv).

De Winckelsteegh is een instelling voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) of een ernstige verstandelijke beperking met gedragsproblemen (EVB+) en ouderen met een beperking en geriatrische en somatische problematiek.

Alle voorzieningen voor mensen met EMB en EVB+, om te wonen, leren, werken en hun dagelijkse bezigheden te doen, bevinden zich op het terrein van De Winckelsteegh. Hier kunnen de bewoners zich zo vrij en veilig mogelijk bewegen.

Ouderen met een verstandelijke beperking wonen op de locatie voor ouderenzorg in de woonwijk Hatert (Nijmegen), op enkele minuten loopafstand van het terrein van Winckelsteegh.

In de zomer zijn veel vaste vrijwilligers op vakantie. Als IBO-vrijwilliger zijn er volop mogelijkheden om te helpen.

Vrijwilligerswerk

De vrijwilligers kunnen assisteren bij diverse ‘eenvoudige’ taken op de woongroepen, zoals helpen met ontbijt, lunch en diner, tafel dekken en schoonmaken, afwassen, etc... zodat het personeel zich kan focussen op de zorgverlening.

Er zijn vrijwilligers nodig om de bewoners naar hun reguliere activiteiten te brengen – alleen de rolstoel duwen of met iemand meelopen is al een enorme hulp. Ook kun je helpen door simpele activiteiten te doen, zoals wandelen met een bewoner, een spelletje doen, naar de kinderboerderij gaan, racen over het terrein, schommelen, etc. Op de meeste woensdagmiddagen wordt er een disco georganiseerd voor bewoners - die heeft natuurlijk een internationaal tintje tijdens deze weken!

Vrijwilligers kunnen ook helpen met allerlei klussen, zoals schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden in de tuinen en het opruimen van struikgewas op het terrein, reparaties aan de gebouwen en, als de financiering hiervoor lukt, het aanleggen van 'tuintjes-op-wielen', zodat mensen in rolstoelen toegang hebben tot tuinactiviteiten.

Bijzondere tijd van het jaar

Tijdens de tweede week van dit project vindt de Nijmeegse Vierdaagse (Walk of the World) plaats. In deze week organiseert De Winckelsteegh voor hun cliënten hun eigen vierdaagse wandeling, of ‘-rol’. De inzet van alle vrijwilligers wordt zeer op prijs gesteld! Meer vrijwilligers = meer bewoners die mee kunnen doen.

Verblijf

Waarschijnlijk in de gymzaal, een sporthal op het terrein. De ruimte kan worden opgedeeld met enkele gordijnen, zodat de slaapgedeeltes gescheiden kunnen zijn van het woongedeelte.

Neem je eigen (opblaasbare) matras en slaapzak mee.

De (professionele) keuken staat ter beschikking van de vrijwilligers om zelf te koken. Er zal een budget zijn om te winkelen.

Twee Nederlandse vrijwilligers treden op als kampbegeleider: aanspreekpunt voor alle vrijwilligers, budget bijhouden, etc. Vrijwilligers zullen om de beurt koken en schoonmaken.

Vrije tijd

Verken Nijmegen en ervaar de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten - die 7 dagen duren ;)

Nijmegen is de oudste stad van Nederland met een rijke geschiedenis en ligt in een afwisselend landschap. Ontdek de Romeinse historie van de omgeving, buiten en in de musea, of maak een wandeling over de stuwwallen van de laatste ijstijd of juist door de polder of langs de rivier de Waal.

Reis

Je reist zelfstandig naar Nijmegen.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. 

Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk. Zo ontvang je een digitaal infopakket en krijg je een uitnodiging voor een online meeting met IBO om al je vragen te beantwoorden.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Voor dit project is er geen deelnamebijdrage.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.