Leef mee in deze bijzondere woongemeenschap (vol)

Voor dit project hebben we voldoende vrijwilligers. Kijk graag hier even verder naar een ander mooi project.

Project

Nomadelfia is een woon- en werkgemeenschap van zo'n 50 gezinnen - opgericht in de eerste helft van de 20e eeuw. De gemeenschap is gericht op samenleven, elkaar helpen en ieders waarde zien. In de woongemeenschap is veel ruimte voor opvang van jongeren die, om welke reden dan ook, niet bij hun eigen familie kunnen wonen. Zij worden opgenomen als eigen kinderen en leven en werken mee.

Image
nomadelfia Italië schuren

Nomadelfia is zelfvoorzienend. Er wordt geen gebruik gemaakt van geld, privébezit bestaat niet, alles wordt gedeeld, iedereen is gelijk en iedereen heeft een taak binnen de gemeenschap. Iedere volwassene is verantwoordelijk voor de jongeren, ook als ze niet tot naaste familie behoren.

Binnen Nomadelfia krijgen de jongeren een (vak)opleiding. Hiervoor zijn verschillende leer-werkplaatsen gecreëerd, zoals een audiovisueel documentenarchief, een garage, een elektronisch lab, een timmerwerkplaats, fotolab, kleermakerij, diverse kantoren, een biologische boerderij, een olijvenperserij en een melkveehouderij.

Vrijwiligerswerk

Er is een grote variatie in werkzaamheden. Je helpt als vrijwilliger mee met het dagelijkse werk in de gemeenschap. Je kunt bijvoorbeeld worden ingezet op het land of voor simpel klus- en onderhoudswerk als schilderen of het uitvoeren van reparaties.

Naast werken is bij dit project de inleefervaring een belangrijk onderdeel - laat je onderdompelen in de gemeenschap!

Verblijf

De vrijwilligers verblijven in een klein appartement met bedden en gemeenschappelijke badkamer. Mannen en vrouwen worden in verschillende appartementen ondergebracht. Ontbijt, lunch en diner met Nomadelfia-families.

Reis

Je reist naar het treinstation van Grosseto, waar je wordt opgehaald. Na inschrijving ontvang je meer informatie over de precieze tijd en plaats.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het European Solidarity Corps. Dat betekent dat je als vrijwilliger géén deelnamekosten hoeft te betalen en dat je voorzien wordt van een klein bedrag aan zakgeld.

Aan IBO-Nederland betaal je €35,- inschrijfgeld /borgstelling. Na afloop van het project - bij voldoen aan alle subsidievoorwaarden - krijg je je inschrijfgeld /borgstelling terug.

De project- en organisatiekosten worden vergoed vanuit de subsidie. Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereiding. Let op: reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes zijn NIET inbegrepen.

Je reiskosten kunnen (deels) worden vergoed vanuit de subsidie. Je reis regel je zelf. De kosten worden achteraf vergoed - bij voldoen aan alle subsidievoorwaarden - tot een maximaal bedrag van €275,- voor een retourreis vanuit Nederland.

Voorwaarden voor subsidie

Voor verkrijgen van de subsidie is het van belang dat je tussen 18 en 30 jaar oud bent, de gehele projectperiode aanwezig bent en een projectverslag schrijft.

Na inschrijving ontvang je meer informatie over de subsidieregels en hoe je hieraan kunt voldoen.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.