Ecologisch verbouwen op zorgboerderij Heerlijkheid van Heule (project met EU-subsidie)

"De Heerlijkheid van Heule" is een open ecologische boerderij, waar een time-outproject gevestigd is voor kinderen en jongeren die in een moeilijke (thuis)situatie zitten. Sommige jongeren verblijven tijdelijk op de boerderij, anderen komen van elders om deel te nemen aan naschoolse programma's of trainingen. Er wordt gewerkt aan praktische vaardigheden in een vaste structuur.

De hoofddoelstelling van De Heerlijkheid van Heule is sociale integratie. Daarom is er veel aandacht voor openheid: iedereen is welkom en wordt gestimuleerd om zijn/haar steentje bij te dragen. Voor dit project zoekt men bewust binnenlandse (Belgische) en buitenlandse vrijwilligers én enkele jongeren die als vluchteling naar België zijn gekomen.

Op het terrein van de boerderij staat een oude koffiefabriek - een monumentaal gebouw, dat aan de buitenkant niet mag worden veranderd, maar binnen wel. Hier staan enkele renovatieklussen klaar, om slaapruimtes voor gezinnen en een zaaltje voor groepssessies, filmvertoningen en trainingen te creëren. Daarnaast staan er in 2022 verschillende ecologische klussen op het programma.

Image
Heerlijkheid van Heule

Vrijwilligerswerk

In 2022 wil men bij de Heerlijkheid van Heule gaan bouwen aan:

  • Windmolens
  • 'vuilnis-eilanden'
  • eco-toiletten
  • een zonneboiler

Tijdens dit internationale project zal aan één of meerdere van deze plannen worden gebouwd. Daarnaast kun je worden ingezet bij de renovatieklussen in de oude koffiefabriek.

Tussendoor, als er even geen grote klus is, kan je helpen met het dagelijks werk op de boerderij, samen met de jongeren; denk aan oogsten, moestuinwerk, brood bakken in de bakkerij, etc.

Verblijf

Er is slaapruimte in de boerderij. Neem wel zelf een slaapzak en matje mee! Je kookt met de vrijwilligersgroep je eigen maaltijden.

Reis

Je reist zelfstandig naar het treinstation van Kortrijk. Daar worden de vrijwilligers opgehaald. 

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het European Solidarity Corps. Dat betekent dat je als vrijwilliger géén deelnamekosten hoeft te betalen en dat je voorzien wordt van een klein bedrag aan zakgeld.

Aan IBO-Nederland betaal je €35,- inschrijfgeld /borgstelling. Na afloop van het project - bij voldoen aan alle subsidievoorwaarden - krijg je je inschrijfgeld /borgstelling terug.

De project- en organisatiekosten worden vergoed vanuit de subsidie. Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereiding. Let op: reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes zijn NIET inbegrepen.

Je reiskosten kunnen (deels) worden vergoed vanuit de subsidie. Je reis regel je zelf. Deze kosten worden achteraf vergoed - bij voldoen aan alle subsidievoorwaarden - tot een bepaald maximumbedrag voor een retourreis vanuit Nederland.

Voorwaarden voor subsidie

Voor verkrijgen van de subsidie is het van belang dat je tussen 18 en 30 jaar oud bent, de gehele projectperiode aanwezig bent en een projectverslag schrijft.

Na inschrijving ontvang je meer informatie over de subsidieregels en hoe je hieraan kunt voldoen.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.