Hoe kies je een project?

Heb je net IBO ontdekt en ben je overweldigd door alle keuze aan projecten waar wij je aan kunnen koppelen? Geen probleem, wij kunnen je helpen kiezen! Eigenlijk is het namelijk heel eenvoudig, dus we lopen je even door ons stappenplan heen.

1. Kies je type vrijwilligerswerk

Ben jij een echte klusser, werk je liever met mensen of sta je graag met je laarzen in de modder? Alles kan, zelfs een combinatie van deze drie! Onze projecten zijn verdeeld in categorieën: bouwprojecten, sociale projecten en ecologische projecten (en af en toe nog een dierenproject). Deze categorie geeft aan wat voor type vrijwilligerswerk je gaat doen. Bij bouwprojecten kan je denken aan schilderen, metselen en renoveren. In sociale projecten werk je met mensen en organiseer je bijvoorbeeld vakantieactiviteiten voor kinderen. Een ecologisch project is gericht op natuurbehoud en -herstel, hierbij is het mogelijk om tuinen aan te leggen en te onderhouden of aan de slag te gaan in een natuurgebied.

Vaak vallen projecten in meer dan een categorie, waardoor je werkzaamheden ook wat meer kunnen variëren. Vraag je dus af: wat past het beste bij jou?

2. Kies je tijdstip

In welke periode wil je een project doen? Misschien ben je binnenkort precies een paar weken vrij. Of heb je al een vakantie gepland en komt het op dat moment dus even niet goed uit. Tenzij je het natuurlijk kan combineren, een project met vooraf of na afloop een reis is altijd aan te raden. Kijk even in je agenda wat het beste moment voor jou is.

Ook handig om rekening mee te houden zijn het klimaat op de plek van bestemming en je reistijd. De meeste projecten zijn ’s zomers. Voor een zonliefhebber geen probleem, maar is warmte toch iets minder jouw ding én ben je flexibel, kijk dan of je misschien liever een project net buiten deze periode wilt doen. Meestal vinden de eerste projecten plaats in april en de laatste in oktober, genoeg ruimte dus.

De eerste en laatste data van het project zijn de vertrek- en aankomstdagen. Meestal word je op een vast moment verwacht zodat de groep samen ergens opgehaald kan worden. Je hoort vooraf natuurlijk al van ons wanneer dat is zodat je er rekening mee kan houden bij het plannen van je reis. Omdat IBO alle vrijwilligers aanmoedigt om zo duurzaam mogelijk te reizen, kan het zijn dat je reis iets langer duurt. Goed om daar dus even over na te denken, of het zoals eerder genoemd te combineren met een langere reis. We denken graag mee als je met de trein of de bus wilt gaan, dus neem vooral contact op bij vragen.

3. Kies je project

Je bent al bij stap 3! Met de eerste stappen heb je gefilterd en nu zijn je mogelijke opties nog over. Lees ze rustig door en kijk welke je het meest aanspreekt. Misschien zit er een project bij in een land waar je nog nooit geweest bent en graag een keer naartoe wil, of spreekt een doelstelling van een project je meteen aan. Heb je vragen? Je kan ons altijd mailen via info@ibo-nederland.org of bellen naar X. Aan veel van onze projecten hebben al eerder IBO-vrijwilligers meegedaan, met wie wij je in contact kunnen brengen als je specifieke informatie over een project zoekt. Kijk voor inspiratie nog even op onze Instagram, daar nemen vrijwilligers onze stories over.

Weet je zeker waar je naartoe wil dit jaar? Dan blijft er nog maar 1 actie over: meld je aan!