Klussen & taart in de Elzas

Wissembourg / Weissenburg

Vanuit Tilburg vertrokken met de trein richting Arnhem. Daar stond Jelle te wachten bij de achteruitgang. Met hem kon ik meerijden. De reis ging heel vlotjes, amper file. We kwamen om 5 uur als allereerste aan in Wissembourg bij ons kasteel. De dames slapen op de slaapkamer met een sauna erin! En alle ramen zijn open, net zoals de deur, alles kan hier vrolijk naar binnen vliegen. Gelukkig heb ik een klamboe kunnen bemachtigen. Het kasteel heeft ook een grote binnenplaats met allerlei tafels om buiten te zitten. Buiten is een buitendouche. Het lijkt wel alsof ik nu in mijn eigen aflevering van ik vertrek zit.

Na de apero kregen we een hele rondleiding. Er zijn ook tiny houses en paarden op het terrein. Het idee is om zelfvoorzienend te worden en mensen hier met verschillende generaties te laten leven. De oprichter ervan kon hier niet over ophouden, tot dat er gezegd werd dat het eten klaar was. Het was linzensoep met salade caprese uit de moestuin en heerlijk appeltaart toe. We zijn nu met 6 meiden en 2 jongens. Morgen komen de laatste twee en gaan we beginnen. Er wordt hier, Duits, Frans en Engels door elkaar gepraat dus het is echt eventjes wennen.

Image
Wissembourg, samen eten

3 augustus

Elke dag staat het menu buiten opgeschreven en eten we tussen de middag warm. Het wordt coronaproof opgeschept en we eten aan lange tafels buiten. Dit geeft het ultieme vakantiegevoel. Het eten is megalekker! Ze geven ons heerlijke kaas en bakken elke dag minstens twee soorten cake of taart. Vanmiddag hadden we brioche.

In de keuken staat een super mooie oude kast, het liefst zou ik deze meenemen. Onze wastafel staat midden tussen alle verbouwingsspullen. Als ik daar mijn tanden poets voel ik me echt in Ik Vertrek.

In de middag moesten we helpen om bomen te verslepen die gekapt waren om de weg te kunnen verleggen om de paardenstal te kunnen vergroten en er meer geld mee te kunnen verdienen. Uiteindelijk is het gelukt en lag alles in een hoop in het bos. De leemmuur is nu ook helemaal klaar, deze moet nog drogen en kan dan geverfd worden. Claudio heeft veel uitgelegd over hoe je duurzamer kan bouwen en dingen kunt hergebruiken en waarom beton zo slecht is. Het zand wat er geschikt voor is, blijft te goedkoop dus iedereen blijft het gebruiken. Na het avondeten kregen we een rondwandeling met meer uitleg over hun visie. Ze willen graag huisjes gaan bouwen van stro en leem, een camping en een flamkuchenrestaurant beginnen. Ze hebben het pas een jaar geleden gekocht en het kasteel moet dit jaar beter winterklaar worden gemaakt. Er is er nog heel veel werk te doen. Het behang is tegenwoordig weer bijna in, hierdoor lijkt het ook een tijdmachine. Dit afsteken deden we helemaal veilig met een mondkapje. Daarna hebben we nog uno gespeeld op het terras onder het genot van hun eigen thee terwijl we de sterren bekeken.

 

Image
wissembourg taart

4 augustus

Ze hebben hier giga werkplaatsen waar alles netjes op zijn plek ligt en gelabeld is. Ook is hier dus een giga paardenstal, ik heb ongeveer 10-15 paarden gezien. Ze hebben hier ook een kruidenspiraal, hierin worden kruiden zo geplant dat ze optimaal kunnen groeien. Verder hadden ze vanmiddag zelf gemaakt sap en natuurlijk weer taart.

Vandaag heb ik gewerkt aan een ondersteuning voor de paardendouche. Deze is aan het wegschuiven, omdat de vorige eigenaar hem op een helling heeft gezet. Door middel van stenen en een ondersteuning van twee bomen moet het wel blijven zitten. Degene waarmee ik dit samen deed studeert architectuur en kwam met driehoek constructies ervoor. Uiteindelijk kwam de andere architect langs en deze was van mening dat de stenen er niet onder moesten, maar door beton een fundering moest komen. Uiteindelijk waren de 3 architecten het niet eens met elkaar. We hebben de stenen weer onder de constructie weg gehaald en de wand gerepareerd met beton. Dit werd al kant en klaar gebracht en lag er vakkundig in toen de Duitse Bouworde langs kwam.

Image
wissembourg beton kant-en-klaar

Na al die harde werk kregen we weer taart en zijn we gaan zwemmen in het meertje, wat ook op het terrein ligt. Er staan hier verschillende tiny houses waar mensen nu tijdelijk leven, tijdens de verbouwing. Hierna heb ik genoten van de buitendouche, heerlijk met de zonsondergang erbij. Van de Bouworde kregen we nog een epische schroevendraaier, je kan er verschillende maten op zetten. Na het avondeten was er een feedback ronde, waarin iedereen aangaf wat goed ging en wat beter kon. De mensen van het project vonden dat we een goede energie hadden en met leuke ideeën en input kwamen voor de projecten. Hierna hebben we nog genoten van een kampvuur en heb ik mijn tanden gepoetst onder de sterrenhemel.

5 augustus

Vanochtend begonnen we met een theeceremonie. Er werd thee gedronken en een verhaaltje gelezen, waarvan ik de Franse versie moest lezen. We zien de Frans-Duitse grens hier liggen. Vervolgens was er ontbijt met taart en boterhammen met marmelade op het dakterras. Iets waar ik wel aan kan wennen.

Image
wissembourg taartontbijt

Na uitleg over de werkzaamheden kon het werken beginnen. Ik ging met twee anderen de betonlaag verwijderen van het terras. De beschadigingen op de muren komen grotendeels uit de tweede WO, hier zaten blijkbaar gevangenen en was er veel gevochten.

Image
wissembourg drilboren

Toen was het tijd voor lunch, warm natuurlijk tussen de middag. Het smaakte heerlijk, de hele ochtend roken we de lekkere geuren al. Ik ging helpen in de tuin, met de bomen vrij maken van onkruid en kreeg een hele uitleg over de manier van tuinieren. Door het gebruik van bloemen worden de insecten aangetrokken. Ook heb ik verse tomaten en bramen geproefd, natuurlijk waren die verrukkelijk. Vanuit daar kon je heel goed het kasteel bekijken, wat echt giga is, met een kelder met een flamkuchen-oven erin en nog 3 verdiepingen er boven ongeveer. Helaas ging het regenen en moesten we naar binnen. Daar kon ik helpen met het klei smeren op de muur om de verwarming die erop zit weg te werken. Dit was vrij zwaar aangezien je je masker op moest laten als je niet zat. De drie onderste lagen heb ik er best redelijk op gekregen. Na het avondeten is er op de zolder nog tafelvoetbal gespeeld met een wijntje. De knijper staat erop zodat je je glas kan herkennen. Vervolgens was onze sauna, die in onze kamer zit, klaar. Momenteel damp ik nog na en heb ik al het stof van vandaag eruit gezweet.

Image
wissembourg verwarming

6 augustus 

Vanochtend heb ik geholpen met de kruiden spiraal. We hebben de laatste muurtjes goed gebouwd om hem af te maken. De kruiden die het minste water nodig hebben zitten boven in, aangezien het water naar beneden loopt. Morgen zullen we er nog aarde opdoen en stro om het af te maken. In de tuin hier zit een giga struik met wilde bramen, die momenteel allemaal rijp zijn. Na de lunch ben ik een appartement gaan verven met een soort kalk verf. Er moest alleen water bij en dan kon het op de muur. Op de muren zit leem en daaronder een goede laag isolatie. Dat is meer een soort vilt wat op elkaar is gedrukt. In sommige muren was ook een verwarming gebouwd. Het droogde heel erg gek op, aangezien het eerst grijs werd en daarna ineens wit. Het was er heerlijk koel en dus zeer aangenaam om te werken. Na de feedbackronde er elke dag een schema met de taken voor de ochtend en de middag. Zo kan je zien wat voor dingen je kan doen. Gisterenavond was er een opening van de trap die een aantal vrijwilligers hadden gemaakt. Met een liedje en een drankje werd de penny lane geopend. Hij gaat naar de paarden toe, dus vandaar. Daarna ben ik nog gaan afkoelen in het meertje en heb ik na wat wachten kunnen genieten van de Buitendouche. 's Avonds eten we hier vaak kaas en brood met een salade. De kaas is echt verrukkelijk. Na het eten hebben we regenwormen gespeeld onder het genot van een biertje.

Image
wissembourg kruidenspiraal

7 augustus

Vanochtend ben ik mee de kruidenspiraal gaan afmaken. Ondertussen was de haan ook nog ontsnapt. Hij maakt iedereen vroeg wakker en blijft maar kraaien, er waren al suggesties om hem op de bbq te gooien. We hebben hem weer netjes teruggebracht. Er moest nog aarde en hooi tegen het onkruid op de kruidenspiraal. Toen we deze gingen halen kwamen we dwerggeitjes tegen. Ze eten alle blaadjes op, zo hoeven ze minder te snoeien. Hierdoor waren we niet zo snel. Verder ging ik tijdens de lunch weer zwemmen in het meer. Door anders terug te lopen kwamen we langs andere huizen. Ik had eerder het idee in Duitsland te zijn dan in Frankrijk.

De klei wordt in een machine gemixt met water, zodat het de juiste structuur heeft om op de muur te smeren. Natuurlijk was er ook weer goede taart met een verkoelend drankje. Ik heb die middag geholpen met graven, zodat er een afwatersysteem en isolatie tegen de wand van het kasteel kan komen. Ook heb ik geholpen met het afmaken van de tweede trap.

Vanavond was de langverwachte flammkuchenparty. In de grote houtoven werden ze gebakken. Voordat we aan het feestmaal konden beginnen, moesten de projecten die afgesloten waren, worden geopend. Dus was er volop muziek bij de kruidenspiraal en de nieuwe trap. Onder genot van cremand werd het geopend. Dit is een soort locale champagne, echt heerlijk. Hierna kwamen de flammkuchen en zaten we aan lange tafels aan de andere kant van het kasteel te genieten. Uiteindelijk heb ik die avond nog gekeken naar hoe de maan opkwam vanachter de bomen en ben ik gaan nachtdouchen. Er zitten namelijk lampjes in de douchekop van de buitendouche, dit was ultiem genieten dus! 

Image
Wissembourg geitje

8 augustus

Eindelijk weekend, dus uitslapen dit keer! Na rustig te hebben ontbeten ben ik de grens overgewandeld naar Duitsland. Er waren veel vlinders en een jagershut. Omdat het zo warm was hebben we veel in het ijskoude meertje gelegen. Aan het einde van de middag zijn we de berg afgefietst naar Wissembourg, de stad hier in de buurt. Dit was de eerste keer in 5 dagen dat we het terrein hier verlaten hebben. Het had allemaal oude huizen die soms ook een beetje verzakt waren. Het zag er heel schattig uit.

Vanwege de temperatuur en corona waren er amper toeristen of mensen op straat, het leek wel een spookstad. Wel voelde ik me meer in Duitsland dan in Frankrijk. Na wat verkoeling in de vorm van een ijsje bij de Italiaan en een lokaal biertje kon de weg omhoog weer beginnen. Vanavond was het Spaanse avond en hadden ze Spaans gekookt en er was sangria. Het was echt verrukkelijk. Er was ook nog pruimencrumble over van tussen de middag, dus er was ook nog een lekker toetje. Daarna hebben we nog lang buiten gezeten en waren er allerlei discussies over feminisme. Dit leeft toch echt anders in Duitsland dan in Nederland. 

9 augustus

Het plan was om naar Wissembourg te fietsen om de beste pain au chocolat te eten. Deze hadden ze toevallig zelf gemaakt vanochtend. Echter wilden we ze nog steeds vergelijken met de allerbeste. De stad zelf was verlaten en de klokken luidden terwijl we de stad in fietsten. Hierdoor leek het echt alsof we 100 jaar terug waren in de tijd. Helaas hadden bij de bakkerij geen pain au chocolat meer, dus toen ging ik maar voor een eclair. Hij was verrukkelijk natuurlijk! Daarna ben ik na de lunch gaan zwemmen en ontspannen bij het ijskoude meer. Het water daar komt uit de bron. Die moest om de hoek zijn. Na een heel eind lopen, zijn we maar omgekeerd. Toen vertelde iemand waar het zat, het was heel erg verstopt en veel kleiner dan de verwachtingen. Vanmiddag hadden ze ook nog croissants gemaakt. Vanavond hadden we gegrilde groenten van de bbq en erna ben ik nog een avondwandeling gaan maken naar Duitsland. Toen belanden we ineens op een militaire begraafplaats, blijkbaar waren er veel Franse gevangenen daar tijdens de eerste WO. Na over het hek te zijn geklommen, kwamen we erachter dat de poort gewoon open was. Uiteindelijk liepen we op de Duits-Franse grens en kwamen we daar de Notre Dame tegen! Door de wandeltocht waren we aan de late kant voor de filmavond, we konden wel van het laatste stukje genieten.

Image
wissembourg eclair

10 augustus 

Vanochtend heb ik weer ontbeten op het balkon met taart en een croissantje. Vanochtend hebben we stenen geschept en verdeeld, zodat er een even vlak ontstaat als fundaties voor een schuur om droog materialen in op de slaan. Na wat ploeteren hadden ze bedacht dat ze eigenlijk wel een grote graafmachine hadden die het wel kon. Toen gingen we voor alles vragen of ze er geen machine voor hadden. Ze hadden nog een kleinere graafmachine om het nog verder te verdelen. Na de lunch gingen we verder met een wals om het nog platter te maken. In de gaten werden er dan nog nieuwe stenen gegooid en aan het einde van de dag hebben we zelfs een aantal stenen gelegd. Het was vandaag zo warm dat werken van 9 tot 13 en van 15 tot 18 niet echt mogelijk was. Ook hadden de mensen er zelf geen zin in. Dus vanaf morgen werken we met een tropenrooster. Dus van 8 tot 12 en van 16 tot 19. Vanavond hebben we nog het pan-spel gedaan, toevallig hadden veel mensen dezelfde woorden erin gegooid. Toen kwam ik erachter dat de haan hier ook aan naam heeft, Carouso. Gelukkig koelt het hier in de avond heel erg goed af en is het zelfs een beetje fris.

Image
wissembourg graafmachine

11 augustus 

Ook vanochtend stond er weer een fantastisch ontbijt klaar. En de groenten komen vers uit de tuin. Gisteren was er iemand druk bezig om een steiger in elkaar te zetten. Hij lijkt toch wel erg op die van Chateau Meiland. Vanochtend gingen we het plafond van de grote zaal wit verven. Met de gekke verf die dus eerst grijs is, maar dan wit opdroogt. Na de eerste laag, kwamen we erachter dat er zeker nog wel een tweede laag op moet. Net voor de lunch had ik nog de tijd om even te lezen. Daarna was het weer tijd om af te koelen in het meer. Toen we terugkwamen waren er twee taarten van Klaus. Deze man hebben nog nooit gezien, maar hij brengt heerlijke taarten langs. Ondertussen stond Gabriëla op de ladder ook mee te verven. Daarna gingen we aan de slag met de tegels voor de schuur. Door de grond plat te maken, konden de tegels er precies op worden gelegd, zodat er materialen op kunnen komen en machines op kunnen rijden. Het was mooi in de schaduw, dus dat was ideaal.

12 augustus

Vanochtend heb ik weer verder gewerkt aan het schilderen van het plafond. Door er nog een tweede keer overheen te gaan werd het iets witter. Voor het eten was er nog even tijd om te lezen. We aten fufu met curry gemaakt door iemand van het bouwkamp. Ik heb vanmiddag nog rondgelopen in het kasteel. Er zijn vroeger allemaal kleine kamertjes ingemaakt. Het behang is zo oud dat het ondertussen weer hip is. Het uitzicht vanuit de zolder is ook prachtig. Vanmiddag ging ik aan de slag met cement. De gaten in de vloer waar alle muurtjes hadden gezeten moesten dichtgesmeerd worden. Doordat het zo droog was moet je het goed nat maken, anders werd het cement te snel droog. Na het eten was het kampvuuravond, aangezien de vier Franse scouts de volgende dag weggaan. Uiteindelijk is het zelfs nog gaan regenen aan het einde van de avond en kon het lekker afkoelen.

Image
wissembourg plafond witten

13 augustus 

Vanochtend was de haan natuurlijk weer hard aan het kraaien. Het was vandaag meer bewolkt, hierdoor was het beter weer om te werken. We hebben bij een tijdelijke gastenkamer het plafond een beetje mooi gemaakt. Het ging best soepel, behalve bij de pilaar in de hoek van de kamer. Uiteindelijk was het bijna Ikea-waardig. Daarna hebben we de kamer ernaast wit geverfd. Daar kwamen we een gedicht tegen op de stenen, dus deze hebben we maar laten staan. Verder had er iemand tijdelijke raampjes gemaakt door een gat te zagen in de platen die voor de ramen zaten. De lunch was natuurlijk weer fantastisch! Mijn favoriete cake was er weer met kleine pruimpjes eronder en verder heel fluffy. In de middag moest iedereen komen helpen, want er moeten hele zware balken worden verplaatst. Het viel uiteindelijk wel mee, waardoor de helft stond te kijken. Ze moesten omhoog naar het plateau, wat we hadden gemaakt waar nog een schuur op komt. Het was een hele processie over het terrein met voorop de machine met de balken. Daarna heb ik nog een kamer, waar muren waren verwijderd, schoner gemaakt, want dat bouwstof zit echt overal. Omdat er iemand al weg zou gaan moesten we nog wel een groepsfoto maken. Hierbij doet iedereen zijn bouwpose van de twee weken na. Ik heb zelf mijn schilderkunsten uitgebeeld. Na het eten was het tijd voor een film. Echter was die in het Duits en omdat ik moe was, ging het volgen niet echt goed. Toen ben ik maar mijn bed ingedoken.

Image
wissembourg groepsfoto

14 augustus 

De laatste dag is aangebroken helaas. In de ochtend hebben we een ondersteuning afgebouwd in de kelder, omdat de deurenposten daar nu af waren. Soms moesten de schroeven er met geweld worden uitgeramd. Toen merkte ik wel dat veel spieren erg verzuurd waren. Maar we hebben het wel allemaal af gekregen. Ook moest de hele kelder schoongemaakt worden voor het afscheidsfeestje. Het plafond van de woonkamer ziet er nu bijna wolkachtig uit. En alles staat weer keurig op zijn plaats. Daarna begon de ronde over alle bouwplaatsen. Daar werden elke keer alle bouwers bedankt en het resultaat bekeken. De paardendouche is nu echt klaar en het ziet er iets opgeruimder uit.

Vervolgens stond Thierry klaar met een lokaal drankje, bier met Picco en citroen. S'gilt, proost zoals ze hier lokaal zeggen. Daarna waren er nog vellen opgehangen om feedback op te schrijven. De samenvatting was dat er nog een buitendouche moest komen, dat het eten fantastisch was en er veel afwisseling was in het werk. Ook had iedereen een bord op zijn rug voor positieve feedback. Ondertussen was de lucht blauw, maar er viel toch een beetje regen, alsof het kasteel ook verdrietig was dat we weer weggingen. Daarna kregen we nog een klein presentje: jam gemaakt van de vruchten van de boom die helaas om moest om, omdat die in de weg stond. Ook wij hebben iets achter gelaten met de groep en hadden we een afscheidslied geschreven voor hen op mamma mia. Ons optreden was de start van het feest. Het lied ging over Gabrielle die alles voor ons had georganiseerd. Met haar verfschort en haar heerlijke eten kon ze zo uit de mamma mia film komen. Ze vonden het allemaal fantastisch en leuk dat ik dit met Anne had geschreven. Christian, die zelf dj is, draaide de ene plaat na de ander. Hij gebruikte echte platen. De biertjes, de Crémand en de wijn zorgden voor nog betere dance moves. Het was nog lang onrustig in de kelder.

Image
wissembourg kelderfeest