Uitwisselingsproject met de jeugdvereniging van Chorzów

Project

Jongerenvereniging “Wyspa” (eiland) wil Poolse kinderen en jongvolwassenen uit (kans)arme gezinnen helpen. Ze bieden leuke en leerzame vrijetijdsactiviteiten. In hun programma's brengen ze op een speelse manier democratie, (kinder)rechten en solidariteit bij.

Wyspa staat zeer open voor uitwisselingen met jongeren uit het buitenland, om de eigen jongeren en de bezoekers bewust te maken van andere manieren van leven en denken - en hier actief mee bezig te zijn.

De organisatie is gevestigd in het midden van Chorzów, op een groot terrein met diverse gebouwen en een buitenruimte. Chorzów is een oude industriële stad, waar de industrie grotendeels is vertrokken - veel banen zijn verloren gegaan. Dit werkt door tot in het heden.

Uitwisseling en vrijwilligerswerk

Allerlei uitwisselingsactiviteiten zijn mogelijk. Het hangt af van de groep die op bezoek komt: welke vaardigheden ze meebrengen, wat ze willen doen en wat ze kunnen bijdragen.

Enkele ideeën o.b.v. eerdere ervaringen:

  • Een workshop vogelhuisjes bouwen
  • Maak een toneelstuk en voer het op
  • Kunst- en ambachtsworkshops
  • Sport- en speldag
  • Koken voor elkaar
  • Creëer een bloementuin
  • Presenteer je leven

De Poolse jongeren zijn (natuurlijk) niet de hele dag bij de jeugdvereniging - zij gaan overdag naar school. In die tijd zal je als groep vrijwilligerswerk doen voor de vereniging. Denk aan opruimen, schoonmaken, kleine reparaties uitvoeren, tuinonderhoud, buitenmeubilair opknappen, etc. Een dagje vrij om met je eigen groep een uitstapje te maken, is natuurlijk ook geen probleem.

Verblijf

Er zijn enkele slaapzalen beschikbaar voor de bezoekers - en voor de volwassen begeleiders is er een 4-persoons kamer met eigen badkamer.

De lunch (hoofdmaaltijd van de dag) wordt geheel verzorgd. Voor ontbijt en avondeten worden de ingrediënten ingekocht - het klaarmaken ervan regel je met je groep.

Vrije tijd

Chorzów ligt in het zuiden van Polen, bij Katowice. Samen vormen deze steden het grootste stedelijk gebied van Polen. Voor een stedentrip buiten dit gebied, is Krakau een aanrader. Sommige (school)groepen kiezen voor een indrukwekkende dagtrip naar het voormalig concentratiekamp bij Auschwitz/ Oświęcim. Voor een wandeling in de natuur en bezichtiging van kasteelruïnes, kun je vanuit Chorzów naar Park Krajobrazowy Orlich Gniazd.

Reis

De reis naar Chorzów regel je zelf (met je groep). Op die manier kun je kiezen op welke manier je wilt reizen en via welke route. IBO denkt natuurlijk mee en overlegt over de aankomst en ontvangst.

Kosten en inschrijven

Zo werkt het voor scholen en groepen.