Klus mee voor jongeren met complexe problematiek in Voorst

Werk mee in de zorg voor jongeren met een licht verstandelijke handicap & gedragsproblemen.

De Beele is één van de locaties van Pluryn, een landelijke zorginstelling voor mensen met complexe problematiek. Pluryn ondersteunt bij het vergroten van kansen op een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving. De eigen kracht en toekomstwensen zijn het uitgangspunt. De Beele is een orthopedagogisch behandelcentrum met specialistische behandelingen in Voortst en Klarenbeek voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen in de leeftijd van 12 tot 21 jaar. Jongeren wonen bij De Beele op een leefgroep. En ze gaan van daaruit naar school, stage of werk. Er is van alles te doen in de vrije tijd. Wat we samen willen bereiken? Dat deze jongeren later zo gewoon mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.

De volgende video geeft een goed beeld van De Beele: https://youtu.be/K-7OH6Paskc
Andere filmpjes die een indruk kunnen geven van de Beele en de jongeren die er wonen: https://youtu.be/0N7yhpRMUtc en https://youtu.be/4xEtnscM2YA
Meer informatie over de Beele vind je hier: https://www.pluryn.nl/over-pluryn/locaties/de-beele-voorst

Vrijwilligerswerk

Locatie de Beele heeft een 'klussendienst' die samen met jongeren kleine klussen op het terrein oppakt. Tijdens de zomervakantie wil de organisatie heel graag de slaapkamers en gangen van de jongeren een gezellig kleurtje geven, zodat jongeren zich fijn voelen op hun slaapkamer en de gang die hiernaar toe leidt. Tijdens deze periode gaan de vrijwilligers van IBO de klussendienst helpen bij het schilderen van zoveel mogelijk slaapkamers en gangen van de jongeren. Al het werk zal altijd plaatsvinden in overleg met en onder begeleiding van vaste medewerkers. Er zal een vast aanspreekpunt zijn, naast de projectleider van de klussendienst.

Een mooie kleur op de muur kan een significant verschil maken voor jongeren die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Thuisgevoel bevorderen: Voor jongeren die in leefgroepen verblijven, kan het creëren van een thuisgevoel essentieel zijn voor hun welzijn. Een mooie kleur op de muur kan helpen bij het creëren van een warme, uitnodigende sfeer die bijdraagt aan het gevoel van comfort en veiligheid.
  • Persoonlijke ruimte: Door hun slaapkamer te schilderen met een kleur die ze mooi vinden of die past bij hun persoonlijkheid, kunnen jongeren een gevoel van eigenwaarde en identiteit ontwikkelen. Het hebben van een eigen plek binnen de leefgroep die ze kunnen personaliseren, kan hen helpen om zich beter te voelen en zich meer verbonden te voelen met hun omgeving.
  • Stimulatie en welzijn: Kleuren kunnen een krachtig effect hebben op onze gemoedstoestand en emoties. Door zorgvuldig gekozen kleuren te gebruiken, kunnen positieve emoties zoals rust, vreugde of energie worden gestimuleerd. Dit kan vooral belangrijk zijn voor jongeren die stressvolle situaties hebben meegemaakt en die een extra bron van comfort en welzijn nodig hebben.
  • Creatieve expressie: Het schilderen van de slaapkamers van jongeren biedt ook de mogelijkheid voor creatieve expressie. Door jongeren te betrekken bij het proces van het kiezen van kleuren en het decoreren van hun ruimte, kunnen ze een gevoel van trots en voldoening ervaren, wat hun zelfvertrouwen kan vergroten.
Image
pluryn beele

Al met al kan het schilderen van slaapkamers met mooie kleuren een belangrijke rol spelen bij het creëren van een positieve en ondersteunende omgeving voor jongeren die zich in kwetsbare situaties bevinden. Het kan bijdragen aan hun gevoel van eigenwaarde, comfort en verbondenheid, en hun welzijn bevorderen tijdens hun verblijf in de leefgroep.

Verblijf

Je verblijft met de groep vrijwilligers op het terrein van de Beele. Er zijn 2 ruimtes beschikbaar met eigen sanitair waar mannen en vrouwen apart kunnen slapen. De boodschappen en maaltijden voor de lunch en het ontbijt worden door de locatie verzorgd. Boodschappen voor de avondmaaltijden worden door de vrijwilligers zelf verzorgd. Budget hiervoor wordt verstrekt. Op het terrein is een keuken aanwezig, waar de vrijwilligers gebruik van mogen maken. De vrijwilligers worden verzocht om zelf een slaapmatje/luchtbed en slaapzak/deken mee te nemen, alsmede sportkleding en kluskleding die vies mag worden tijdens het schilderen. 

Bijzonderheden:

  • Het is verplicht om je VOG mee te nemen naar dit project! Dit kun je via IBO gratis regelen. 
  • Alcohol & drugs: Op het terrein is alcohol en drugs gebruik niet toegestaan, ook niet voor de jongeren op de leefgroepen.
  • Het is fijn als je goed Nederlands of Engels kunt spreken. 

Vrije tijd

In jullie vrije tijd kunnen jullie in overleg gebruik maken van de vrijetijd voorzieningen op het terrein van de Beele in Voorst, waaronder: de fitnessruimte, sportzalen, mountainbikes en de Cruyff Court/Stormbaan. In de buurt van Voorst liggen de steden Zutphen, Apeldoorn en Deventer. Ook andere Nederlandse steden zijn goed bereikbaar. Zo ben je in een uur en één kwartier in Utrecht en in 1 ½ uur in Amsterdam.

Reis

Je reist zelf naar de projectlocatie in Voorst of geeft aan dat je opgehaald wilt worden door de mensen van de Beele op het treinstation Voorst/Empe. Je wordt op zondag 21 juli vanaf 16u00 verwacht.

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €35,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.