Zet de ouderen van Straseni in het zonnetje

Land en project

Moldavië is sinds de onafhankelijkheid in 1991 erg verarmd. Bijna 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De meeste dorpen en steden beschikken noch over waterleiding, noch over riolering. Water wordt gehaald uit waterputten. Alleen in de hoofdstad Chisinau is een werkend centraal verwarmingssysteem. In de winter daalt de temperatuur soms tot -35°C.

De hoge werkloosheid, corruptie, lage lonen en pensioenen zetten tal van jongeren aan om het land te verlaten. De ouderen blijven achter en zij leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Hun pensioen is niet toereikend voor de dagelijkse behoefte aan voedsel en verwarming. Vaak hebben ze geen toegang tot drinkwater of medische zorg en geen sanitaire voorzieningen. Velen leven in een sociaal isolement.

In het stadje Straseni heeft de NGO Neohumanist Moldova het Sunrise-dagcentrum voor bejaarden opgezet. Het centrum voorziet ouderen van een was- en badgelegenheid en een warme lunch. Zij krijgen medische zorg en het centrum is een sociale trefplaats, waar de ouderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Elke dag van de week worden (verschillende) ouderen uit de omgeving opgehaald om gebruik te kunnen maken van het centrum. 

Naast het dagcentrum is een verpleeghuis opgezet, waar mensen liefdevol worden verzorgd. Tot slot werkt Neohumanist met thuiszorgteams. Zij bezoeken de meest kwetsbare ouderen die nog zelfstandig in de omgeving wonen. Het team verleent huishoudelijke hulp, verzorgt en brengt een voedselpakket mee.

Vrijwilligerswerk

IBO-vrijwilligers ondersteunen over het algemeen bij praktische en sociale activiteiten in het dag- en verpleegcentrum. Denk aan klusjes als aardappels schillen, helpen met de was en strijk, allerlei reparaties uitvoeren, een spelletje doen met de dagbezoekers, tuinonderhoud, enz.

Kom je met een groep handige klussers én ben je bereid om vooraf geld in te zamelen om materialen in te kopen, dan kun je grotere opknapwerkzaamheden aanpakken aan het centrum zelf óf aan een huisje van één van de thuiszorgcliënten.

Naast de enorme hoeveelheid werk die er de afgelopen jaren door vrijwilligers verzet is, is ook de morele bijdrage enorm. Het wordt door de ouderen en door de staf enorm gewaardeerd, als iemand vanuit een ander land de moeite neemt om te komen helpen.

Verblijf

Er zijn enkele gezellige blokhutten beschikbaar voor de vrijwilligers. De (vegetarische) maaltijden eet je in de Cantina of je kookt zelf in de kleine keuken in de blokhut.

Vrije tijd

Het landschap van Moldavië is prachtig. Je kunt mooie wandelingen maken en vele kloosters bezoeken. Ook heeft Moldavië een eeuwenoude wijncultuur en de grootste wijnkelder van Europa.

De hoofdstad Chisinau is ook goed bereikbaar voor een dagje uit.

Neohumanist organiseert zelf toeristische tours met thema’s als wijn, cultuur en internationale ontmoetingen, waar je aan mee kunt doen. Op deze manier verwerven zij wat extra inkomsten voor de organisatie.

Reis

De reis naar Moldavië regel je zelf. IBO kan meedenken en adviseren over de mogelijkheden.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten en inschrijven

Zo werkt het voor groepen.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd!