Zet de ouderen van Straseni in het zonnetje

In het stadje Straseni heeft de NGO Neohumanist Moldova het Sunrise-dagcentrum voor bejaarden opgezet. Het centrum voorziet ouderen van een was- en badgelegenheid en een warme lunch. Zij krijgen medische zorg en het centrum is een sociale trefplaats, waar de ouderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Elke dag van de week worden (verschillende) ouderen uit de omgeving opgehaald om gebruik te kunnen maken van het centrum. 

Naast het dagcentrum is een verpleeghuis opgezet, waar mensen liefdevol worden verzorgd. Tot slot werkt Neohumanist met thuiszorgteams. Zij bezoeken de meest kwetsbare ouderen die nog zelfstandig in de omgeving wonen. Het team verleent huishoudelijke hulp, verzorgt en brengt een voedselpakket mee.

Werk

IBO-vrijwilligers ondersteunen over het algemeen bij praktische en sociale activiteiten in het dag- en verpleegcentrum. Denk aan

  • Aardappels schillen
  • Helpen met de was en strijk
  • Allerlei reparaties uitvoeren
  • Een spelletje doen met de dag-bezoekers
  • Tuinonderhoud

Accommodatie

Er zijn enkele gezellige blokhutten beschikbaar voor de vrijwilligers. De (vegetarische) maaltijden eet je in de Cantina of je kookt zelf in de kleine keuken in de blokhut.

Vrije tijd

Het landschap van Moldavië is prachtig. Je kunt mooie wandelingen maken en vele kloosters bezoeken. Ook heeft Moldavië een eeuwenoude wijncultuur en de grootste wijnkelder van Europa.

De hoofdstad Chisinau is ook goed bereikbaar voor een dagje uit.

Neohumanist organiseert zelf toeristische tours met thema’s als wijn, cultuur en internationale ontmoetingen, waar je aan mee kunt doen. Op deze manier verwerven zij wat extra inkomsten voor de organisatie.

Reis

De reis naar Moldavië regel je zelf. Na inschrijving ontvang je meer informatie en een reisadvies.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst. 

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten. Hierin zijn je overnachtingen, maaltijden en vervoer van en naar het treinstation of vliegveld inbegrepen.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd! Je extra bijdrage gaat 100% naar de projectorganisatie.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.