Ondersteun een school voor kwetsbare kinderen en jongeren in Ghana

Project

In Adawso, een ruraal gebied in Eastern Ghana, heerst veel armoede. Emmanuel, zelf stadsbewoner, bezocht in 2003 zijn familie in deze regio en hij besloot dat hij iets moest doen.

During my visit I saw the situation of the community, with no clean drinking water, no electricity, and no school available. Children had to walk for two and a half hours or more to get to school. That is when I decided I wanted to do something to help the children in that community.

Wat begon met een computer en twee dozen boeken, is inmiddels uitgegroeid tot een bibliotheek en computerlokaal, een basisschool en een leer-werk-traject voor jongeren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

In 2007 is zijn organisatie begonnen met projecten in 13 dorpen, waarin kinderen die vroegtijdig van school zijn gegaan en kinderen en jongeren die op straat leven, worden ondersteund in het (toch) afmaken van hun opleiding.

De organisatie richt zich op de gehele gemeenschap. Buitenlandse vrijwilligers die zich interesseren voor de projecten en hier actief aan willen bijdragen, laten het belang zien van het project, waardoor de draagkracht binnen de gemeenschap nog vergroot wordt.

Dit project staat open voor alle vrijwilligers met een groot hart voor kinderen. Er wordt van je verwacht dat je goed Engels spreekt.

De vaste projectperiodes staan open voor iedereen die zich een paar weken lang in wil zetten voor een vooraf bepaalde klus. Hier heb je geen speciale kennis of vaardigheden voor nodig.

Ook professionals worden van harte uitgenodigd om zich als vrijwilliger in te zetten in dit project. Men leert graag van je kennis en ervaring op het gebied van (bijvoorbeeld) onderwijs, pedagogiek, accountancy, computerkunde, bouw, electrotechniek, metselwerk of timmerwerk. Laat graag weten wat jouw kennis en vaardigheden zijn, dan overleggen we over je inzet op dit project!

Vrijwilligerswerk

In Adawso kun je veel doen! Je kunt bijvoorbeeld helpen met reparatie- en onderhoud aan de school of het wijkcentrum, helpen oogsten in de moestuin of soms zelfs een nieuw stuk school aanbouwen. Men waardeert het ook als je jouw kennis en ervaring deelt op het gebied van Engelse taal, computers, wiskunde of (algemene ontwikkelings-)spelletjes. Je kunt je dan bijvoorbeeld inzetten als onderwijsassistent in de klas of, in de vakantie, als organisator van vakantieactiviteiten of bijles-docent.

De projectcoördinator ontvangt graag jouw motivatiebrief, waarin je aangeeft wat voor soort werk je het liefst doet, wat je al kunt en wat je nog zou willen leren. Hij doet dan zijn best om klussen goed aan te sluiten op de wensen, kennis en vaardigheden van de vrijwilligers. 

Verblijf

Je verblijft in een gastgezin. Alle maaltijden worden in principe verzorgd, maar het wordt zeker gewaardeerd als je Ghanees wilt leren koken of als jij een keer voor een (Hollandse) maaltijd zorgt. 

Reis

Naar dit project zul je hoogstwaarschijnlijk gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Boek een vlucht naar Accra. Daar wordt je van het vliegveld opgehaald door een medewerker. De eerste nacht slaap je in Accra, de volgende dag reis je verder naar het project. 

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten en inschrijven

Zo werkt een Project op Maat

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd!