Bouw mee aan een vredes ecodorp in Srebrenica

25 jaar geleden, na de Srebrenica genocide, keerde een jonge groep overlevenden terug naar het dorp om een vredige gemeenschap te bouwen die tegen het groeiende nationalisme en racisme bestand zou zijn. Het idee was geboren om het volledig verwoeste en onbewoonbare dorpje Kasapic, naast Srebrenica, om te toveren tot een eco- en vredes dorp genaamd 'Ekometa'. De organisatie 'Prijatelj Prirode - Oaza Mira' is de sponsor van dit project. In de afgelopen jaren zijn hier vier huizen en een molen gebouwd met gebruik van lokaal vakmanschap en methodes. Vrijwilligers kunnen helpen bij het verder uitbouwen van het ecodorp. 

Vrijwilligerswerk

Het vrijwilligerswerk zal bestaan uit timmerwerk, werken met stenen en algehele renovatie. Er wordt een nieuw huis bijgebouwd die zal dienen als accommodatie en sociale ontmoetingsplek voor toekomstige groepen jongeren in het dorp. Daarnaast wordt er een pad aangelegd met rivierstenen. Er is van alles te doen in Kasapic. 

Verblijf

De vrijwilligers verblijven in de accommodatie in het Ekometa Village - Lopovac BB, waarbij aparte ruimtes voor mannen en vrouwen mogelijk zijn. De vrijwilligers verzorgen zelf de maaltijden (ontbijt, lunch en diner) op locatie. Er is een wasmachine aanwezig en internet is alleen toegangelijk via een mobiele telefoon. Vrijwilligers worden verzocht zelf werkkleding, handschoenen en werkschoenen mee te nemen, alsmede een slaapzak. 

Vrije tijd

In de vrije tijd is het mogelijk om de omgeving te ontdekken door te wandelen in de omliggende bergen, een tripje naar de Drina Canyon te maken, te zwemmen in het Jadar en Perucac meer of een bezoekje te brengen aan het Srebrenica Memorial Center. 

Reis

Vrijwilligers worden verzocht om zelf naar het busstation van Srebrenica te reizen en dit kan op twee manieren. Vanaf Tuzla vliegveld is het Tuzla busstation te bereiken en daar vetrekken twee bussen per dag naar Srebrenica. Vanaf Sarajevovertrekken privé mini busjes in de ochtend naar Srebrenica. Vanaf het busstation in Srebrenica kun je een taxi nemen naar de projectlocatie. In overleg kan er een taxi worden geboekt samen met de mensen van het project. 

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.