Veelgestelde vragen n.a.v. COVID-19

1. Hoe gaat IBO-Nederland om met de COVID-19-pandemie?

IBO-Nederland is pro-actief en volgt de de richtlijnen het RIVM en de WHO. Wij houden ook de richtlijnen per projectland in de gaten en houden contact met ons IBO-netwerk en de projectorganisaties over de laatste ontwikkelingen in de projectlanden. Wij communiceren veranderingen persoonlijk aan de betrokken vrijwilligers en geven algemene updates via de NIEUWS-pagina op onze website. 

 

Op dit moment is er nog veel onzeker over de situatie in de komende maanden. De meeste projecten vinden plaats in zomer. We hopen dat het tegen die tijd mogelijk is om vrijwilligersprojecten te laten plaatsvinden en bereiden ons voor alsof dit zo is. 


2. Kan ik me inschrijven voor een project?

Ja, je kunt je gewoon inschrijven voor een project van onze website. Het is voor IBO en de projectorganisaties fijn om te weten dat je je als vrijwilliger wilt inzetten!

 

In tegenstelling tot normaal, hoef je nog niet direct deelnamekosten te betalen. Pas als we zeker weten dat jouw project door kan gaan, vragen we je om deze bijdrage te betalen. 

 

Ook vragen we je om nog te wachten met het boeken van een reis naar je projectland tot het zeker is dat een project daadwerkelijk door kan gaan. 

 

3. Kan ik contact opnemen met IBO voordat ik me inschrijf?

Ja, dat kan natuurlijk! IBO-Nederland is elke werkdag bereikbaar via mail: info@ibo-nederland.org of telefoon: 024-3226074. Aanvullend kun je IBO nu ook bereiken via WhatsApp: 06-22796132. 

 

Een bezoek aan het kantoor is helaas nu niet mogelijk. Wil je wel graag iemand zien? Maak dan gerust een afspraak om te skypen :)

 

4. Hoe zit het met de betaling van de projectkosten?

Op dit moment is het nog onzeker welke projecten wel en niet kunnen doorgaan. Daarom vragen we je om te wachten met het betalen van de projectkosten tot wel zeker is dat het project door kan gaan. Daar krijg je na inschrijving vanzelf een berichtje over.

 

5. Kan ik wel naar het projectland toe reizen?

In verband met de Covid-19 pandemie is het nu (april 2020) meestal niet mogelijk om (internationaal) te reizen. Hoe lang deze maatregelen duren, verschilt per land. We houden de ontwikkelingen in de gaten.

 

Je kunt je wel gewoon inschrijven voor een project. Als het t.z.t. niet mogelijk blijkt om naar je projectland te reizen, hoef je natuurlijk geen projectkosten te betalen. We overleggen dan met jou of je naar een ander project wilt of liever je inschrijving wilt annuleren. 

 

6. Hoe weet ik wat de situatie in mijn projectland is?

Je kunt kijken op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen om te zien hoe de situatie is. IBO houdt de situatie per land ook in de gaten, o.a. via deze website, via contact met de IBO-organisaties in de rest van Europa en met de projectorganisaties.

 

Informatie over (de mogelijkheid van) internationaal luchtverkeer vind je hier op de website van IATA.

 

7. Hoe kan ik helpen?

Fijn dat je dat vraagt! 

 

Je hulp als vrijwilliger is nodig. De projecten zitten te springen om handjes. Het is geruststellend om te weten op wie we kunnen rekenen als de projecten wél door kunnen gaan. Daarom: schijf je in als vrijwilliger!