Voor je vertrek

Voordat je naar een project gaat, moet je eerst een aantal zaken goed regelen. Hierbij proberen wij je van de meest recente en handige informatie te voorzien. Deze informatie bieden wij aan tijdens de voorbereidingsbijeenkomst. Daarnaast ontvang je een informatiepakket over je project en het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.

Voorbereidingsbijeenkomst
IBO-Nederland organiseert ieder jaar enkele algemene voorbereidingsbijeenkomsten voor individuele vrijwilligers. Met groepen worden aparte afspraken gemaakt. 

 

Je maakt kennis met de mensen achter de organisatie van IBO-Nederland en met andere vrijwilligers. Je krijgt informatie over IBO en over wat je kunt verwachten van een vrijwilligersproject in het buitenland. Alle vragen die je nog hebt, proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden.

De voorbereidingsbijeenkomsten zijn in 2019 gepland op:

  • zaterdagmiddag 18 mei
  • maandagavond 24 juni

 

Elke vrijwilliger wordt op één van de voorbereidingsbijeenkomsten verwacht.

 

Inentingen
Voor al je vragen over inentingen kun je terecht bij het GGD. Dit is de Gemeentelijke Gezondheidsdienst en deze heeft vestigingen in bijna alle steden van Nederland. Doe dit ruim voor vertrek (4-6 weken). In sommige gevallen kun je voor inentingen ook gewoon bij je huisarts terecht. Afhankelijk van je zorgverzekeringspolis worden deze inentingen al dan niet vergoed. IBO-Nederland vergoedt inentingen niet.
 

Gezond op reis
Op www.gezondopreis.nl vind je tal van praktische adviezen en concrete tips over alle mogelijke gezondheidsaspecten van reizen, plus een landenlijst met aan te raden vaccinaties en eventuele andere beschermingsmaatregelen tegen zon en hitte, over de mogelijke gevaren van een verblijf op grote hoogte of over specifieke voorzorgsmaatregelen voor zwangere vrouwen of chronisch zieken.


Paspoort of Europese Identiteitskaart
Met je Europese ID-kaart kun je al naar heel wat projecten, maar let op: je kunt niet overal komen met deze kaart! Controleer dus van tevoren of je een paspoort nodig hebt voor het land waar je naartoe reist.

 

Is je paspoort of identiteitsbewijs nog lang genoeg geldig? Voor sommige bestemmingen moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Controleer dit goed!

Visumaanvraag
Voor een aantal landen moet je een visum aanvragen. Wij zullen aangeven wat wij weten, maar controleer altijd zelf of een visum nodig is op het moment dat jij naar je project gaat. Informatie kan veranderen!

 

Als je een visum nodig hebt, vraag het dan ruim van tevoren aan!

 

Verklaring Omtrent Gedrag en Gedragscode
Met een aantal acties willen we onze organisatie een stuk veiliger maken voor kwetsbare personen, zoals minderjarigen, ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Bij de projecten van IBO kom je altijd in aanraking met lokale mensen. Daarom heb je voor elk IBO project waar je aan deelneemt, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Deze is bij onze stichting drie jaar geldig. Tenzij anders vermeld in de projectomschrijving, stuur je het originele document aan IBO-Nederland. 

Begin op tijd met aanvragen van een VOG. Als je als vrijwilliger met IBO meegaat, zijn er geen kosten aan de aanvraag verbonden. Je krijgt van ons een digitaal aanvraagformulier toegestuurd. Het is wel noodzakelijk dat je in het bezit bent van een DigiD.

Daarnaast vragen we aan elke vrijwiliger om onze gedragscode te ondertekenen. Een gedragscode is een document met richtlijnen voor de omgang tussen vrijwilligers, betaalde medewerkers en minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking op een project. De code geeft aan waar de grenzen liggen in het contact.


Download hier de gedragscode.

Gezondheidsverklaring
Vrijwilligers die naar Brezovica in Kroatië gaan, moeten een volledig ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring meenemen. Download hier de Gezondheidsverklaring


Reis- en annuleringsverzekering en AVP
Het is altijd belangrijk om een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (afgekort AVP) en een passende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat. Veel reisverzekeringen dekken geen vrijwilligerswerk in het buitenland en zijn maar beperkt geldig. Bijvoorbeeld JoHo heeft wel een verzekering. Met deze verzekering heb je daarnaast o.a. dekking voor bagage, wettelijke aansprakelijkheid, terugreiskosten naar Nederland i.v.m familieomstandigheden, ongevallen en opsporings- en reddingskosten. 


De reis
Bij de meeste projecten regel je zelf de reis naar het project. Zo bepaal je zelf met welk vervoersmiddel of via welke route je wilt reizen. Ook heb je de vrijheid om voorafgaand of na afloop van het project nog extra dagen te reserveren, zodat je extra lang van je land van bestemming kunt genieten. IBO-Nederland geeft je de contactgegevens van de andere vrijwilligers, wel zo gezellig en handig voor als je besluit om samen naar het project te reizen! Je wordt van tevoren op de hoogte gesteld van het meetingpoint en wanneer je daar precies verwacht wordt.

 

Kies je reis zo milieuvriendelijk mogelijk! Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Toch zul je er voor sommige bestemmingen niet onderuit komen om te vliegen. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu CentraalVerder naar het project