Oostenrijk: Maak ruimte voor de natuur in Peuerbach (vol)

Voor dit project hebben zich inmiddels voldoende vrijwilligers aangemeld. Wil je wel heel graag naar dit project? Meld je dan aan voor de 'wachtlijst', gewoon via het inschrijfformulier. Als iemand anders onverhoopt toch niet kan gaan, kunnen we dit aan je laten weten.

 

Project

In dit project ga je aan het werk voor het Naturschutzverband Oberösterreichs. Dit is een vereniging zonder winstoogmerk die de natuur beschouwt als basis voor al het leven. De vereniging zet zich in voor bescherming, verzorging en behoud van een intacte natuur, ten behoeve van mens, dier en plant.

De vereniging organiseert projecten voor het behoud van soorten, werkt tegen natuurvernietiging, geeft lezingen over natuurbeschermingsvraagstukken, leidt excursies en maakt tentoonstellingen.

 

Vrijwilligerswerk in Oostenrijk


Een bijzonder project van de vereniging is de oude, romantische Hinterberger Molen uit de Bieder-meier-periode, die ten zuiden van het natuurgebied ligt. In het watermolen-gebouw is een klein expositie-, informatie- en ontmoetingscentrum voor natuurliefhebbers, schoolklassen, wetenschappers en andere belangstellenden gepland.

 

De oude molen is eigendom van de vereniging en krijgt nieuwe taken. Er komt onder meer een informatiecentrum over de geschiedenis en ontwikkeling van het moeras- en moeraslandschap en het natuurreservaat. Daarnaast kunnen er in de toekomst diverse tentoonstellingen over natuur en cultuur plaatsvinden. Een seminarruimte biedt ook goede mogelijkheden voor kleinschalige evenementen.

 

Werk

De verbouwing is in 2020 begonnen. Het is altijd even afwachten hoe (snel) het gaat en wat er precies te doen is op het moment dat je er bent. In 2020 is een begin gemaakt met het verwijderen van pleisterlagen, m.n. aan de buitenmuur, maar ook binnen. Daarnaast zijn  er vloeren verwijderd en draadstangen door muren getrokken. Er zijn in en op de molen ook verschillende opschriften, die gedocumenteerd moeten worden en het is nog lang niet klaar. Kortom: houd rekening met zeer divers verbouw-werk.

 

watermolen Oostenrijk

 

Verblijf

De vrijwilligers worden ondergebracht in de school van Peuerbach. Dus neem je slaapzak en een matje mee! Douches zijn aanwezig. Helaas is er geen wasmachine.


Je kookt met je groep samen bij het vuur of je eet in een nabijgelegen restaurant.

 

Vrije tijd

Je bent aan de rand van een prachtig natuurgebied: trek je wandelschoenen aan en ga het lekker verkennen! Verder kun je, voor een stads uitje, bijvoorbeeld een dagje naar Linz. 

 

Reis

Je reist zelfstandig naar Linz, waar je wordt opgehaald. 

Kies je reis zo milieuvriendelijk mogelijk! Liever met de trein of de bus dan met het vliegtuig.

 

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

 

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

 

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en €159,- deelnamekosten.

 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.