Letland: Help de Joodse begraafplaats van Kraslava opknappen

Project

De Duitse Vereniging LOT e.v. wil herinneringen aan de holocaust levend houden en intercultureel en interreligieus contact stimuleren. In Kraslava hebben zij zich een taak gesteld.

 

Kraslawa is een kleine stad met 9 000 inwoners in het zuidoosten van Letland, niet ver van de Wit-Russische grens.

 

De grote joodse begraafplaats in Kraslawa is grotendeels overgroeid met vegetatie, o.a. braamstruiken. LOT heeft aan de Duitse IBO gevraagd om te helpen met het toegankelijk maken en opruimen van de begraafplaats.

 

Samen met Duitse leden van LOT en Letse vrijwilligers werken IBO-vrijwilligers in dit project om de graven weer zichtbaar te maken, grafstenen te plaatsen, inscripties leesbaar te maken en de graven te documenteren.

 

Dit project loopt al enige tijd en vordert stukje bij beetje.

 

vrijwilligerswerk in Litouwen

Deze foto is genomen in 2009 door Christine Usdin. Meer foto's kun je hier vinden. De meest overgroeide grafstenen zijn niet gefotografeerd, omdat die veel te ver in het bos lagen en niet leesbaar waren.

 

Werkzaamheden

Je gaat veel (groot) onkruid wieden, braamstruiken verwijderen, misschien ook boomwortels uitgraven. Als een graf weer vrij is, ga je aan de slag om dit op te knappen en te documenteren wie er ligt.

 

Verblijf

De accommodatie is in een kerkgebouw. Neem wel zelf een slaapzak mee!

Lunch wordt verzorgd, ontbijt en diner maak je met de vrijwilligersgroep zelf klaar.

 

Vrije tijd

Letland is een prachtig land met veel natuurschoon, waar je goed kunt wandelen of fietsen. Kraslava ligt aan de rivier Daugava en nationaal park Raznas is op een uur rijden. Je kunt natuurlijk een uitstapje maken in Kraslava zelf of je gaat naar de dichtstbijzijnde stad: Daugavpils.

 

Reis

Je reist zelfstandig naar Riga, daar kun je (van het vliegveld) worden opgehaald. Je kunt ook van Riga met de bus naar Subate reizen, waar je dan wordt opgehaald. Geef je geplande reis aan IBO door, zodat we dit kunnen afstemmen met het project. 

 

En: kies je reis liefst zo milieuvriendelijk mogelijk!

 

Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

 

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

 

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en €159,- deelnamekosten.

 

Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereidingsbijeenkomst. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.