Nepal: Help bouwen in het dorp Japhe

Projecten

Japhe is een klein bergdorpje naast Malu, waar we de voorbije jaren gewerkt hebben. We gaan er dit jaar helpen met de bouw van twee nieuwe klaslokalen. Heel wat hun gebouwen waren ingestort na de aardbeving van 2015, de school heeft daarna wel tijdelijke gebouwen gekregen, maar niets permanent. 

 

De bouw hiervan stond al langer gepland, maar omwille van de recente aardbevingen kon er niet verder worden gewerkt. Sinds vorige zomer heeft men de werken eindelijk hervat en zit het in de eindfase. Wanneer het volledig af is, helpen we de coöperatie van Japhe, die na het zien van de goede werken van onze vrijwilligers kwamen vragen of wij een lokaal willen bouwen waar de mensen van het dorp (en omgeving), hun waren kunnen verkopen.

 

In 2009 is in Japhe de Janasramik Saving and Credit Co-operative opgericht door en voor mensen die te arm zijn om een bankrekening te (mogen) openen. Nu, 10 jaar later, heeft deze co-op 842 actieve leden, merendeels vrouwen. Zij leggen maandelijks een klein bedrag in (sparen) en de co-op verleent op aanvraag krediet aan haar leden om bijvoorbeeld te investeren in een eigen onderneming. Het is één van de 36000 dergelijke co-ops van Nepal, die door de overheid wel erkend zijn, maar geen steun ontvangen. 

 

Werk

Voor de school: afbouwen van twee klaslokalen

Voor de Co-op: start bouw van een lokaal. Het land zal eerst geëgaliseerd moeten worden. Vervolgens zal de fundering gemaakt worden en daarna kan gestart worden met bouwen. 

 

vrijwilligerswerk in Nepal

 

Accommodatie

Het verblijf is in gastgezinnen in Japhe. Het is nodig om zelf een slaapzak mee te brengen.

Alle maaltijden tijdens het verblijf in Japhe worden verzorgd (home cooking). Er zijn ook een paar dagen in Kathmandu voorzien. De maaltijden in Kathmandu zijn niet inbegrepen. 

 

Reis

Naar dit project zal je gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

 

Je vliegt op Kathmandu.

 

De Vlaamse Bouworde regelt voor de (Vlaamse) vrijwilligers de reis. Bij tijdige inschrijving, kunnen zij meestal ook voor de Nederlandse vrijwilligers de reis organiseren. Na inschrijving voor dit project, zullen we dit met je overleggen. 

 

Je kunt natuurlijk ook zelf je reis regelen. Het is dan van belang om vooraf met ons te overleggen wanneer je aankomt. Er wordt één ophaalmoment georganiseerd voor de vrijwilligersgroep.

 

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

 

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en €575,- deelnamekosten.

 

Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereidingsbijeenkomst. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.