Ghana: School voor alle plattelandskinderen

Project
In Adawso, een ruraal gebied in Eastern Ghana, is veel armoede. Emmanuel, een stadsbewoner, bezocht in 2003 zijn familie in deze regio en hij besloot dat hij iets moest doen.

During my visit I saw the situation of the community, with no clean drinking water, no electricity, and no school available. Children had to walk for two and a half hours or more to get to school. That is when I decided I wanted to do something to help the children in that community.

Het begon met een computer en twee dozen boeken en is inmiddels uitgegroeid tot een gemeenschapsgebouw met bibliotheek en computerlokaal, een basisschool en een leer-werk-traject voor jongeren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

 

Bekijk dit filmpje van dit project in 2019 (met dank aan Bouworde Vlaanderen voor het delen!)

 


In 2007 is zijn organisatie begonnen met projecten in 13 dorpen, waarin kinderen die vroegtijdig van school zijn gegaan en kinderen en jongeren die op straat leven, worden ondersteund in het (toch) afmaken van hun opleiding.

De organisatie richt zich op de gehele gemeenschap. Elk project moet gedragen worden, zodat de kans van slagen het grootst is. Buitenlandse vrijwilligers die zich interesseren voor de projecten en hier actief aan willen bijdragen, laten het belang zien van het project, waardoor de draagkracht binnen de gemeenschap nog vergroot wordt.

Dit project staat open voor alle vrijwilligers met een groot hart voor kinderen. Er wordt van je verwacht dat je goed Engels spreekt.

 

Werkzaamheden

In Adawso kun je veel doen! Je kunt bijvoorbeeld helpen met renovatie- en onderhoud aan de school en/of het wijkcentrum. Men waardeert het ook als je jouw kennis en ervaring deelt op het gebied van Engelse taal, computers, wiskunde of (algemene ontwikkelings-)spelletjes. Je kunt je dan bijvoorbeeld inzetten als klassenassistent.

Professionals worden van harte uitgenodigd om zich als vrijwilliger in te zetten in dit project. Men leert graag van je kennis en ervaring op het gebied van (bijvoorbeeld) onderwijs, pedagogiek, accountancy, computerkunde, bouw, electrotechniek, metselwerk of timmerwerk.

 

Ook andere professionals zijn van harte welkom. De organisatie maakt graag gebruik van je kennis en je talenten en zal deze zo goed mogelijk inzetten voor de kinderen en de gemeenschap.

 

Voor dit project vragen we een motivatiebrief, waarin je aangeeft waarom je graag naar dit project wilt en wat jij aan kennis en vaardigheden meebrengt. 

 

Verblijf

Je verblijft in een gastgezin. Alle maaltijden worden in principe verzorgd, maar het wordt zeker gewaardeerd als je Ghanees wilt leren koken of als jij een keer voor een (Hollandse) maaltijd zorgt. 

 

Reis
Naar dit project zul je hoogstwaarschijnlijk gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Boek een vlucht naar Accra. Daar wordt je van het vliegveld opgehaald door een medewerker. De eerste nacht slaap je in Accra, de volgende dag reis je verder naar het project. 


Kosten en inschrijven
Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

 

Je kunt bij je inschrijving kiezen of je twee of drie weken als vrijwilliger aan de slag wilt in dit project. Voor 2 weken kies je GH-08, voor 3 weken kies je GH-09.

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en deelnamekosten: €525 (2wk) / €650 (3wk).

Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereidingsbijeenkomst. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.