Uganda: Duurzaam bouwen met plastic flessen in een dorpsgemeenschap

Project 

In dit project help je een NGO in Kayungu District in Oeganda die zich richt op ontwikkeling en armoedebestrijding in de regio. Zij ontplooien verschillende activiteiten, waaronder bouwwerk. Voor de vaste projectperiode (6 - 25 juli 2020) zoeken zij vrijwilligers die willen helpen met het bouwen van sanitair of een watertank.

Sinds 2010 bouwen zij met bottle bricks, een methode waarbij plastic (water)flessen worden opgevuld en gebruikt als bouwstenen. Dit betekent dat het milieu minder belast wordt: er is minder afval en de flessen worden op een duurzame manier hergebruikt.

Scholen en gemeenschappen kunnen een aanvraag indienen bij deze NGO voor het bouwen van noodzakelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld sanitair. Zodra er voldoende vrijwilligers zijn en er genoeg geld beschikbaar is voor overige materialen, wordt de bouw gestart.


vrijwilligerswerk buitenland Uganda bouwen met flessen

Werk 

Je werkt samen met lokale vrijwilligers. Je gaat helpen bij het ophalen van de flessen op inzamelingspunten, het vullen van de flessen en daadwerkelijk bouwen. Ter plaatse kan ook aan je gevraagd worden of je andere werkzaamheden wilt verrichten.


 

Bekijk deze film voor meer informatie over het werk van de projectorganisatie (2016)

 

Accommodatie

De projectorganisatie zorgt voor eten en onderdak voor de vrijwilligers uit het buitenland.

Vrije tijd

Je werkt door de week en bent vrij in het weekend. Vanuit de projectorganisatie wordt in overleg meestal een uitstapje georganiseerd voor de vrijwilligers uit het buitenland. 

Reis

Naar dit project zal je gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

 

Je vliegt naar Entebbe. In Entebbe wordt je opgehaald en naar het project gebracht (ongeveer 100 km).


Probeer een vlucht te vinden die overdag aankomt. Kom je 's nachts aan, dan zorg je zelf voor een hotelovernachting in Entebbe.

 

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

 

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en €510,- deelnamekosten.

 

Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereidingsbijeenkomst. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.