Aracaju: Klus mee in dit kleine nonnenklooster bij een sloppenwijk

Project
De orde van Maria Stella Matutina is in 2016 opgericht en bestaat uit zeven nonnen. Ze komen uit Brazilië, Frankrijk, Mexico en Oostenrijk. In een buitenwijk van Aracuja hebben ze een klooster gebouwd dat openstaat voor iedereen. Het klooster staat naast een steeds maar uitdijende sloppenwijk. Jongeren uit de buurt komen regelmatig naar het klooster en de nonnen hebben verschillende projecten voor de bewoners van de sloppenwijk opgezet. Zo wordt er een keer in de week soep uitgedeeld, en krijgen kinderen er begeleiding. Om hun werkzaamheden in de  toekomst te kunnen uitbreiden, willen de nonnen graag werkruimtes en een guesthouse bouwen.

Werkzaamheden
Onder andere:
- Metselen van een stenen muur rondom het terrein
- Als je hiermee ervaring hebt: elektrotechnisch werk
- Schilderwerk
- Misschien: constructie van de werkruimtes.
 


Accommodatie en maaltijden
Je slaapt in gedeelde slaapkamers. Maaltijden worden ter plekke verzorgd.
Er zijn sanitaire voorzieningen, een wasmachine en internetverbinding.

Vrije tijd
Salvador (vijf uur met de bus) is de oudste stad van Brazilië en zeker een bezoekje waar. In de omgeving van het project kun je ook dagtochten per boot maken of een tijdje doorbrengen op een mooi eiland of in een rustige baai. Tijdens een langere dagtocht kun je de kloof van São Francisco bezoeken. Het centrum van Aracaju ligt op 1 uur rijden met de bus. Hier kun je bijvoorbeeld souvenirs kopen of langs de boulevard wandelen.

Reis
Aankomst en vertrek zijn flexibel (afhankelijk van tarieven van de tickets). Wel is het handig als alle vrijwilligers dezelfde data aanhouden, onze ervaring is dat dat beter is voor de groepsdynamiek. Overleg daarom even met ons voordat je een ticket boekt.

 

Met het vliegtuig kun je rechtstreeks naar Aracaju vliegen (het vliegveld ligt op 9 km afstand). Je kunt ook naar Salvador vliegen, dit ligt met de auto op vier uur rijden. Vrijwilligers kunnen hier worden opgehaald.
 

Naar dit project zal je gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. 
Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal


Goed om te weten
Het noord-oosten van Brazilië heeft helaas te maken met armoede en drugshandel en daaraan gerelateerd geweld. Volg dus de veiligheidsadviezen van de nonnen, voor als je je buiten het klooster begeeft, goed op. Deze gemeenschap heeft vaak mensen uit Europa te gast en er is nog nooit iets vervelends voorgevallen. 


Verder is het goed om te weten dat je je als vrijwilliger bewust bent dat je te gast bent in een kleine kloostergemeenschap. Je wordt daarom gevaagd om enkele gebruiken te respecteren (bijvoorbeeld dat er soms stiltemomenten zijn).

 

Dompel je onder in het bijzondere leven in een internationaal nonnenklooster in Brazilië! 
 Inschrijven
Klik hier om je direct in te schrijven voor dit project!

  • Inschrijfgeld: € 35,-
  • Deelnamekosten: €145, -
    Incl. onderdak, maaltijden, VOG, informatiepakket en voorbereiding door IBO; excl. reis en eventuele uitstapjes.


Wil je meer weten over de deelnamekosten? Klik hier voor uitleg.