Nijmegen: Zet je in voor mensen met een meervoudige beperking

Project

De Winckelsteegh is een instelling voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) of ernstig verstandelijke beperking met gedragsproblemen (EVB+) en ouderen met een beperking en geriatrische en somatische problematiek.
 

Alle voorzieningen voor mensen met EMB en EVB+ bevinden zich bij De Winckelsteegh op één terrein. Hierdoor kunnen de bewoners zich vrij en veilig bewegen. Per persoon wordt de juiste balans gezocht tussen rust en activiteit. Waar de een vooral veel verzorging nodig heeft, wordt de ander intensief begeleid bij gedragsproblemen. Ouderen met een verstandelijke beperking kunnen terecht bij de locatie Ouderenzorg in de Nijmeegse woonwijk Hatert.

 

Voorop staat dat voor ieder mens het leven zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt.

 

In de zomerperiode willen veel medewerkers van de Winckelsteegh graag op vakantie. Het is niet gemakkelijk om voor deze periode voldoende invalkrachten te vinden. Als gevolg hiervan is in de zomerperiode relatief weinig tijd voor een beetje extra aandacht voor de bewoners van de Winckelsteegh. Daarom vragen we vrijwilligers!

 

Medewerkers van de Winckelsteegh vertellen over hun werk. Door dit filmpje, gericht op mensen die werk zoeken in de zorg, krijg je een indruk van de Winckelsteegh. 

 

Werk

Je gaat als vrijwilliger helpen bij allerlei klusjes op de woongroepen, zoals helpen bij ontbijt, lunch en avondeten, tafels dekken en afruimen, afwassen, opruimen, etc. zodat de medewerkers zich kunnen richten op de benodigde zorg voor de bewoners.

 

Ook geef je als vrijwilliger de broodnodige extra aandacht aan de cliënten. Denk aan simpele activiteiten, zoals wandelen met cliënten, een eenvoudig spelletje doen, ‘tutten’ of snoezelen, naar het dierenweitje gaan, een rondje over het terrein racen op de skelter, schommelen, etc.

 

Op het terrein is ook een eigen manege en een zwembad, waar vrijwilligers ingezet kunnen worden bij activiteiten met de bewoners.

 

In de ouderenzorg, buiten het terrein van de Winckelsteegh, kunnen de vrijwilligers zich ook nuttig maken. Bijvoorbeeld door een uitstapje te maken naar de buurtmarkt, even samen naar de beweegtuin, een wandelingetje maken en samen een kopje koffie drinken.

 

Bij het werk word je natuurlijk begeleid door de professionele medewerkers van de Winckelsteegh. De medewerkers zijn verantwoordelijk voor de zorg aan de cliënten. 

 

In de tweede week van dit project vindt de Nijmeegse Vierdaagse plaats in en rond de stad. Bij de Winckelsteegh wordt een alternatieve vierdaagse georganiseerd voor bewoners: er wordt vier dagen lang een rondje gewandeld of gerold in de omgeving. Bij de intocht is zoveel mogelijk familie aanwezig om de prestatie te vieren met bloemen en aandacht. 

 

Hoe meer vrijwilligers er in deze week zijn, hoe meer cliënten mee kunnen doen!

 

Daarnaast is de echte Vierdaagse, omlijst door de Zomerfeesten, een geweldig evenement om in je vrije tijd naartoe te gaan. 

 

vrijwilligerswerk Nijmegen

 

Accommodatie en maaltijden

Je verblijft op het terrein van de Winckelsteegh, waarschijnlijk in de gymzaal. Neem dus slaapmatje en slaapzak mee!

 

De vrijwilligersgroep zorgt zelf voor de maaltijden (boodschappen en koken). Hiervoor krijg je een budget van de organisatie. Er is een professionele keuken op het terrein waar je gebruik van kunt maken. 

 

Inschrijven

 

Schrijf je hier in voor dit project!

 

  • Inschrijfgeld: € 35
  • Deelnamekosten voor Nederlandse vrijwilligers: € 0,-
    Incl. onderdak, maaltijden, VOG, een informatiepakket en voorbereiding door IBO; excl. reis en eventuele uitstapjes.Wil je meer weten over de deelnamekosten? Klik hier voor uitleg.

Opmerking
Vind je dit een interessant project, maar wil je toch liever in het buitenland aan de slag? Of in een andere periode? Je kunt deze zomer ook in drie verschillende periodes op een project in Kroatië aan aan de slag. Klik hier voor meer info.