Bishkek: Organiseer een creatieve en sportieve vakantie voor kinderen (VOL)

Algemene situatie
Kirgizië (of Kyrgyzstan) ligt in centraal Azië. Door de slechte economische situatie in het land hebben veel gezinnen problemen. Kinderen uit arme gezinnen kunnen niet naar school, ze hebben ziekten die vanwege geldgebrek niet behandeld kunnen worden en er zijn families die uit elkaar gevallen zijn door verhuizingen, in de hoop werk te vinden. Ook drugs- en drankmisbruik komt veel voor, vaak met huiselijk geweld als gevolg. Een ander probleem is kinderarbeid. Zo’n 4% van de kinderen onder 14 jaar draagt gedwongen bij aan het gezinsinkomen, variërend van lichte handenarbeid tot werken in de zware industrie. Organisaties die opkomen voor kinderen hebben te lijden onder bezuinigingen. Onderzoeken van internationale organisaties hebben bericht over fysiek geweld in zorgcentra voor kinderen en gezinnen. Kinderen die institutionele zorg (bv. weeshuis) verlaten zijn vaak niet bij machte om zelfstandig te leven.
 

Project

Het project waar jij als vrijwilliger aan de slag kunt, begon in 1996 in Kirgizië op grond van een enorme nood aan steun en accommodatie voor kinderen zonder ouderlijke zorg. Zij leven in pleeggezinnen, tezamen in een dorp.

 

In het kinderdorp in Bishkek wonen rond de 100 kinderen verspreid over 14 huizen. In elk huis wonen 6 tot 8 kinderen samen met een pleegmoeder die 24/7 uur met de kinderen woont. Ze verzorgt de kinderen zoals een echte moeder zou doen. 

Er zijn verschillende van deze projecten rondom Bishkek.
 

Tijdens de zomervakantie gaan sommige kinderen tijdelijk naar hun familie. De vrijwilligers krijgen gedurende het project hun eigen huisje in het dorp in Bishkek.

 

De kinderen die achterblijven hebben een lange zomervakantie en geen familie meer om op terug te vallen. Een vakantie vol met sportieve en creatieve activiteiten is voor hen dus extra belangrijk. Hiervoor ga jij je inzetten!

 


 


Werkzaamheden

Activiteiten organiseren voor de kinderen op de verschillende projecten, zoals 

  • knutselen
  • sportactiviteiten
  • estafettes
  • schminken
  • Engelse woordjes leren
  • dansen, etc.


Accommodatie
Tijdens het project verblijf je in een klein en simpel huis. Dit huis is beschikbaar omdat een aantal kinderen in de zomervakantie bij familie verblijft. Het 'family house' bestaat uit slaapkamers, een keuken, gezamenlijke ruimte en twee badkamers. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers zullen enkele vrijwilligers een kamer moeten delen. Er zijn maar drie bedden beschikbaar: twee eenpersoonsbedden en een tweepersoonsbed. Als er zes vrijwilligers meegaan, kunnen vier vrijwilligers in een bed slapen, en zullen twee vrijwilligers een eigen matje moeten meenemen. Je zult dus onderling even moeten overleggen wie er een matje meeneemt!

 

Reis

Je reist zelfstandig naar Bishkek, in overleg met de overige vrijwilligers. De groep wordt op één moment opgehaald. 

 

Naar dit project zal je waarschijnlijk gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal


Inschrijven

  • Inschrijfkosten: € 35,-
  • Deelnamekosten: € 285, -
    Incl. voorbereiding, informatiepakket, Verklaring Omtrent Gedrag, accommodatie, budget voor maaltijden, airport transfer en excl. vliegticket


Klik hier om je direct in te schrijven voor dit project.


Wil je meer weten over de deelnamekosten? Klik hier voor uitleg.