Sobissi: Help de appelsapfabriek vooruit

Project

Sobissi is een dorpje in centraal Georgië. Het ligt zo'n 25 kilometer van Gori en 100 kilometer van Tbilisi. Voorheen stond het dorp bekend om de mooie boomgaarden, maar door het conflict in Zuid-Ossetië zijn de boomgaarden verdroogd. De rivieren in de bergen van Ossetië werden, als gevolg van het conflict, afgesneden en de irrigatiesystemen voor de plantages werden vernield. Daarop volgde een golf van werkloosheid in de regio en zijn veel mensen weggetrokken uit het dorp en de overige rurale omgeving.


 

In het dorp zijn ongeveer 200 families achtergebleven. In 2011 is hier voor en met hen een sociaal-ecologisch project opgestart: Sobissuri. Kinderen en jongeren worden hier opgevangen, er is een appelsapcentrum en er worden kunstprojecten georganiseerd voor de jeugd. Ouderen produceren appelsap, appelmoes en gedroogd fruit en kunnen op deze manier in hun (kleine) inkomen voorzien.

Hieraan gekoppeld is een internationaal ontmoetingscentrum, waar de ontmoeting tussen Georgiërs en Europeanen mogelijk gemaakt wordt.


In eerdere jaren hebben IBO-vrijwilligers geholpen bij de uitbreiding en verfraaiing van het ontmoetingscentrum. De werkzaamheden voor 2019 zijn nog niet bekend.


Accommodatie

De vrijwilligers worden ondergebracht in het dorp. Reken erop dat mannen en vrouwen apart zullen worden ondergebracht. Neem je eigen slaapzak mee! Het project zorgt voor de maaltijden. 

 

Reis

Je reist zelfstandig naar Tblisi. Daar worden de vrijwilligers op één moment opgehaald van het vliegveld. De tijd wordt afgesproken aan de hand van de aankomsttijden van de vrijwilligers.

 

Vrije tijd

In de directe omgeving kun je mooi wandelen en op excursie met een gids uit het dorp. Gori en Tblisi zijn ook zeker een bezoek waard.

 

Inschrijven 

Klik hier om direct in te schrijven voor dit project.

 

  • Inschrijfkosten: € 35,-
  • Deelnamekosten: € 145,-
    Incl. accommodatie, maaltijden, VOG, een informatiepakket en voorbereiding door IBO. Excl. kosten voor je reis en eventuele uitstapjes.


Wil je meer weten over de deelnamekosten? Klik hier voor uitleg.