Moldavië: Steun de ouderen van Straseni

Project

Moldavië, een ex-Sovjetrepubliek, is het armste land van Europa. Sinds de onafhankelijkheid in 1992 is het land erg verarmd. Zo'n 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Ouderen leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Hun pensioen is niet toereikend voor de dagelijkse behoefte aan voedsel en verwarming. Velen leven in een sociaal isolement.

 

Stichting Neoumanist Moldova vindt dat ieder mens het recht heeft op een gezond en betekenisvol leven. Deze stichting doet haar best om de ouderen van het stadje Straseni te helpen met basisvoorzieningen als voedsel en warmte.

In 2003 heeft Neoumanist een dagcentrum voor bejaarden geopend in Straseni. Het centrum voorziet de ouderen van een was- en badgelegenheid en een warme lunch en is er medische zorg beschikbaar. Het centrum fungeert ook als sociale trefplaats, waar de ouderen kunnen deelnemen aan diverse activiteiten.


 

Naast het dagcentrum heeft Neoumanist ook een verpleeghuis en thuiszorg opgezet. 


Werkzaamheden

IBO-vrijwilligers kunnen ondersteunen bij praktische en sociale activiteiten in het dag- en verpleegcentrum en soms ook helpen met  klusjes in woningen van een aantal alleenstaande bejaarden.

Op het centrum zelf kun je bijvoorbeeld activiteiten mede-begeleiden, in de tuin werken, schoonmaken, helpen met de was, meehelpen in de keuken of klein onderhoud en schilderwerk uitvoeren. 

Bij de ouderen thuis kun je bijvoorbeeld helpen opruimen en schoonmaken, kleine reparaties uitvoeren en water putten.


Je bespreekt  vooraf en gedurende het project met de verantwoordelijke personen welke werkzaamheden op dat moment nuttig en nodig zijn. Voor buitenlandse vrijwilligers is het (zeer) beperkt mogelijk om mee te gaan met het thuiszorgteam. De meeste werkzaamheden zullen plaatsvinden op en rond het dagcentrum en verzorgingstehuis.
 

Naast het werk dat verzet wordt, is je morele bijdrage van groot belang. Zowel door de ouderen als door de staf wordt het enorm gewaardeerd als iemand vanuit een ander land de moeite neemt om daadwerkelijk een bijdrage te leveren.
 

Verblijf

De vrijwilligers worden ondergebracht in houten chalets of in een eigen 'appartement' op het terrein van het dagcentrum/verpleeghuis.

 

Je krijgt 3 maaltijden per dag, verzorgd in de Cantina. Je kunt ook kiezen om (af en toe) zelf te koken - je hebt beschikking over een eigen keukentje. Inkopen hiervoor doe je dan wel zelf. 

 

Vrije tijd

De projectorganisatie heeft enkele toeristische tours opgezet om extra inkomsten te genereren ten behoeve van hun ouderen. Vraag hier gerust naar als je er bent! 

 

Je kunt natuurlijk ook zelfstandig op pad gaan en bijvoorbeeld Chisinau verkennen of de langste wijnkelder van Europa bezoeken. 

 

Reis

Je reist zelfstandig naar Chisinau. Daar wordt je opgehaald door een medewerker van het project of je neemt een taxi - dit wordt vooraf afgesproken.

 

Kies je reis zo milieuvriendelijk mogelijk! 

 

Waarschijnlijk ga je naar dit project vliegen. Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

 

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

 

Meer weten?

Lees hier over de projectervaringen van Henk en Mariëtte.

 

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

 

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld en €159,- deelnamekosten.

 

Dit is inclusief accommodatie en maaltijden, VOG-aanvraag, lokaal vervoer, infopakket en voorbereidingsbijeenkomst. Exclusief reis, verzekeringen en eventuele uitstapjes. 

 

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.