Straseni: Help de ouderen van Moldavië

Project

Moldavië, een ex-Sovjetrepubliek, is het armste land van Europa. Sinds de onafhankelijkheid in 1992 is het land erg verarmd. Zo'n 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Ouderen leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Hun pensioen is niet toereikend voor de dagelijkse behoefte aan voedsel en verwarming. Velen leven in een sociaal isolement.

 

Stichting Neohumanist Moldova vindt dat ieder mens het recht heeft op een gezond en betekenisvol leven. Deze stichting doet haar best om de ouderen van het stadje Straseni te helpen met basisvoorzieningen als voedsel en warmte.

In 2003 is een dagcentrum voor bejaarden geopend in Straseni. Het centrum voorziet de ouderen van een was- en badgelegenheid en een warme lunch. De ouderen krijgen medische zorg van een vrijwillig werkende arts. Het centrum fungeert ook als sociale trefplaats, waar de ouderen kunnen deelnemen aan diverse activiteiten.In 2006 is een thuiszorgteam ontstaan. Dit team bezoekt de meest kwetsbare ouderen die nog zelfstandig in de omgeving wonen en verleent huishoudelijke hulp, verzorgt en brengt een voedselpakket mee.

Daarnaast is in 2007 een verpleegtehuis geopend. Hier verblijven 20 ouderen die 24-uurs zorg krijgen in een liefdevolle omgeving.

Werkzaamheden
In deze projectperiode ligt de nadruk op kluswerkzaamheden, bijvoorbeeld reparatie- en schilderwerk bij het dagcentrum of het opknappen van een huisje van een thuiszorg-ontvanger. Hierbij kun je denken aan schilderwerk, timmerwerk en allerhande reparaties. De projectorganisatie geeft aan wat nodig is. 
 

Naast het werk dat verzet wordt, is de morele bijdrage van groot belang. Zowel door de ouderen als door de staf van het centrum wordt het enorm gewaardeerd als iemand vanuit een ander land de moeite neemt om een concrete bijdrage te leveren.
 

Accommodatie

De vrijwilligers worden ondergebracht in blokhutten of in een eigen 'appartement' op het terrein van het dagcentrum/verpleeghuis. 

 

Reis

Je reist zelfstandig naar Chisinau. Daar wordt je opgehaald door een medewerker van het project.

 

Meer weten?

Lees hier over de projectervaringen van Henk en Mariëtte.

 

 

Inschrijven

Deze projectperiode is gereserveerd voor vrijwilligers van 50 jaar en ouder. Wil je weten waarom? Klik hier!

  • Inschrijfkosten: € 35,-
  • Deelnamekosten € 300,-
    (incl. onderdak, maaltijden, VOG, informatiepakket, voorbereiding door IBO en een extra bijdrage voor klusmaterialen; excl. reis en eventuele uitstapjes).


Klik hier om je in schrijven voor dit project.

Wil je meer weten over de deelnamekosten? Klik hier voor uitleg.