Adawso: Deel je vaardigheden in dit bijzondere schoolproject in Ghana

Project
In Adawso, een ruraal gebied in Eastern Ghana, is veel armoede. Emmanuel, een stadsbewoner, bezocht in 2003 zijn familie in deze regio en hij besloot dat hij iets moest doen.

During my visit I saw the situation of the community, with no clean drinking water, no electricity, and no school available. Children had to walk for two and a half hours or more to get to school. That is when I decided I wanted to do something to help the children in that community.

Het begon met een computer en twee dozen boeken en is inmiddels uitgegroeid tot een gemeenschapsgebouw met bibliotheek en computerlokaal, een basisschool en een leer-werk-traject voor jongeren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

In 2007 is zijn organisatie begonnen met projecten in 13 dorpen, waarin kinderen die vroegtijdig van school zijn gegaan en kinderen en jongeren die op straat leven, worden ondersteund in het (toch) afmaken van hun opleiding.

De organisatie richt zich op de gehele gemeenschap. Elk project moet gedragen worden, zodat de kans van slagen het grootst is. Buitenlandse vrijwilligers die zich interesseren voor de projecten en hier actief aan willen bijdragen, laten het belang zien van het project, waardoor de draagkracht binnen de gemeenschap nog vergroot wordt.
 

In dit filmpje volg je één van de kinderen gedurende een schooldag (Theo Koffeman, 2012).

Werkzaamheden

Dit project staat open voor alle vrijwilligers met een groot hart voor kinderen. Er wordt van je verwacht dat je goed Engels spreekt.
 

In Adawso kun je veel doen! Je kunt bijvoorbeeld helpen met renovatie- en onderhoud aan de school en/of het wijkcentrum. Men waardeert het ook als je jouw kennis en ervaring deelt op het gebied van Engelse taal, computers, wiskunde of (algemene ontwikkelings-)spelletjes. Je kunt je dan bijvoorbeeld inzetten als klassenassistent.

Professionals* worden van harte uitgenodigd om zich als vrijwilliger in te zetten in dit project. Men leert graag van je kennis en ervaring op het gebied van (bijvoorbeeld) onderwijs, pedagogiek, accountancy, computerkunde, bouw, electrotechniek, metselwerk of timmerwerk. Ook andere professionals zijn van harte welkom. De organisatie maakt graag gebruik van je kennis en je talenten en zal deze zo goed mogelijk inzetten voor de kinderen.

 

* In deze projectperiode, 2 september - 1 oktober 2019, gaat een Nederlandse dansdocent zich inzetten als vrijwilliger voor de kinderen van de school. Op deze school wordt veel aandacht besteed aan de combinatie hoofd, hart en handen (jenaplan). Dans is een centraal onderdeel van het (school)leven.

 

Het zou leuk zijn als er nog iemand aansluit in deze periode. Wil jij ook naar dit mooie project in Ghana? Laat het ons weten!

 

Accommodatie

Een groep vrijwilligers wordt ondergebracht in het vrijwilligershuis. Zijn er maar enkele vrijwilligers, dan verblijf je bij een gastgezin in het dorp.

 

Reis

Naar dit project zal je gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. 
Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

 

Boek een vlucht naar Accra. Daar wordt je van het vliegveld opgehaald door een medewerker. De eerste nacht slaap je in Accra bij deze medewerker thuis (of, als je met een grotere groep bent, in een hotel), de volgende dag reis je verder naar het project. 


Inschrijven

Schrijf je hier in voor dit project!

 

  • Inschrijfgeld: €35
  • Deelnamekosten: € 735,- 


Dit bedrag is voor de hele projectperiode 2 september - 1 oktober 2019, incl. accommodatie (gastgezin of vrijwilligershuis), alle maaltijden, 1 overnachting in Accra en begeleiding bij aankomst, vervoer Accra - Adawso v.v., begeleiding op het project, uitnodiging tbv visumaanvraag, VOG, informatiepakket en voorbereiding door IBO. 

 

Excl. kosten voor vliegticket, visum, vaccinaties en eventuele uitstapjes.


Wil je meer weten over de deelnamekosten? Klik hier voor uitleg.