Kunstenaarsstad Kalbe: klussen en gezelligheid in Duitsland

geplaatst op 22 oktober 2020 09:09 door Thea Sallaerts


Künstlerstadt Kalbe bestaat hier sinds 2014. Het is een project voor kunstenaars zodat ze er kunnen verblijven voor een langere tijd. Zij krijgen een beurs van de organisatie. Ze maken voor hen een opdracht. Ze kunnen de kunst verkopen en een gedeelte van de opbrengst komt terug en een gedeelte kunnen ze houden. Zo ontstaat er een basis voor ze. Er wordt ook een festival georganiseerd. Ze hebben meer aanmeldingen dan ze aankunnen.

Wij zijn met een leuke groep vrijwilligers die bestaat uit twee Nederlanders en vier Duitsers van verschillende leeftijden. Allemaal harde werkers die hun afspraken nakomen en waarbij iedereen ook voor elkaar wat wil doen.

Lees hieronder het verslag van dag-tot-dag of klik hier voor de pdf met foto's!


Dag 1 (21 september)

Om 07:45 uur stonden we klaar om opgehaald te worden en naar onze werklocatie te gaan. Er waren twee gebouwen waar werk verzet moest worden. We hebben vandaag met de hele groep in gebouw 1 gewerkt. We hebben het hele verwarmingssysteem gesloopt en veel met de slijpmachine gewerkt. Alle radiatoren en buizen moesten bij elkaar gelegd worden, zodat de brandweer dit later in de week kon ophalen. Ook de wc blokken hebben we afgebroken.Dag 2 (22 september)

Vandaag behang slopen van de muren in gebouw 1. We zijn boven begonnen, maar dat was later toch niet de bedoeling, dus wij zijn beneden verder gegaan. We hebben besloten om ook om 10.00 uur en 15.30 uur even te pauzeren, omdat het pittig werk is. De zon is nog heerlijk, dus daar kunnen we dan ook nog een beetje van genieten. Beneden werd ook een plafond gesloopt en werden tegels van de muren verwijderd met een drilboor. Sommige muren waren hopeloos. Het behang leek wel lijm, maar het is gelukt. Rond 18.00 uur brood, macaroni en allerlei beleg gegeten. Bij de warme maaltijd 's middags is er geen groente. Dit is jammer zeker omdat er hard gewerkt wordt. Er werd door ons drank gehaald en we zijn naar het andere gebouw (gebouw 2) gefietst om een heerlijk vuurtje te maken, muziek te luisteren, te converseren en te genieten van de sterren. Heel gezellig! Genieten bij het kampvuur.


Dag 3 (23 september) 

Vandaag verder gegaan in gebouw 1. We hebben nog in één kamer behang gesloopt, in een andere ruimte tegels verwijderd, in het portaal de verwarmingsbuizen geslepen en de roosters verwijderd. Alle zooi moest gesorteerd worden en gedeeltelijk afgevoerd. Daarna hebben we alle ruimtes schoon geveegd. De organisatie was zeer tevreden en zeker over het tempo. Ze hadden niet verwacht dat we zoveel zouden kunnen doen. Na het werken zijn we gaan fietsen in de omgeving, daarna gegeten en gedoucht. Nog gedobbeld, erg gezellig.


Dag 4 (24 september)

We gaan een oud stalgebouw verbouwen tot vergaderruimte, café en werkplaats. Dit is gebouw 2. Vandaag weer veel gesloopt, waaronder veel verwarmingsbuizen en twee schoorstenen. Alle muren moesten schoon gekrabd worden en de gaten moesten opgevuld worden met klei. Alle stenen afvoeren evenals alle restmateriaal. Er kwam ontzettend veel stof bij kijken. Vandaag hebben we een bezoek gehad van IBO Duitsland. Zij hebben ook met ons meegegeten. Na het werken was het tijd voor het avondeten. Dit was de eerste dag dat er een volledige warme maaltijd werd geserveerd. De maaltijd bestond uit groente, een groentehamburger, een gewone hamburger en aardappels. Vanavond hebben we weer een vuurtje gemaakt en stokbroodjes gebakken boven het vuur. Gezellig muziekje erbij en het was weer een prima avond.


Dag 5 (25 september) 

Eén van de vrijwilligers is vandaag naar huis vertrokken. Zij was niet lekker in orde en kon al twee dagen niet werken. We bleven dus met 5 vrijwilligers over. Wij zijn vandaag wederom in gebouw 2 verder gegaan. Er is veel met klei gewerkt om de gaten in de muren alvast van een laag klei te voorzien. Dit is echt handwerk. Met de hand voelen of het hecht en voor de tijd zorgen dat de plaats goed nat gemaakt wordt. Redelijk geklieder, maar wel te doen. Voor de laatste laag wordt de klei gezeefd zodat je geen steentjes meer tegenkomt. Ook moesten er behanglagen van cement/betonmuren verwijderd worden. Dit was bijna niet te doen. Alle resten en veel stof bij elkaar geveegd. Alle gereedschap ontdaan van kleiresten en schoongewassen. Tegen 17.30 uur het weekend ingeluid met een biertje, kaas, paprika en een gezellig kampvuurtje. Rond 20.00 uur brood gegeten met veel diversiteit aan kaasmengsels, worstjes, kip, komkommer, tomaat en koolrabi. Rond 22.30 uur gaan slapen.


Dag 6 (26 september)

Het was weekend, dus we konden iets langer blijven liggen. Om 09.00 uur hebben we samen ontbeten, alvorens naar de bakker te zijn geweest. Heerlijk de krant gelezen met koffie erbij. De Nederlanders zijn naar Stendal geweest en hebben daar gegeten bij een Vietnamees restaurant. De anderen zijn thuis gebleven en hebben lekker geluierd. Om 9.00 uur samen gegeten, schnitzel, soep en brood. Allemaal nog wat gelezen en Afrikaanse muziek geluisterd.


Dag 7 (27 september)

Om 09:00 uur weer gezamenlijk ontbeten. Daarna zijn de Nederlanders richting de Arendsee gereden, waar we ruim 10 kilometer rondom het meer willen gaan lopen. Een klein gedeelte ging langs het meer en het meeste door het bos. Het was regenachtig, waardoor er erg weinig vogels te horen of te zien waren. Wat koolmezen, roodborstjes, aalscholvers, eenden, ganzen en reigers gezien. Gelukkig niet al te veel nattigheid. Onderweg heerlijk koffie gedronken met gebak. In de zomer zal hier veel watertoerisme zijn. Veel chalets of huisjes te huur. Op het eind een schitterende tuin met veel hoekjes waarin versierde stenen, ijzeren voorwerpen, potjes, keramiek, bloemen en kruiden. Mooi winkeltje waar moeders zat te breien. Een heerlijk restaurant gevonden waar we soep en salade aten. Veel tractoren met aanhangers waarin gekneusde maïs zat. Het is herfst aan het worden. Veel grote huizen, geheel niet fraai als ook veel vakwerkhuizen. De Duitsers zijn naar een vlooienmarkt geweest in Kalbe. Om 19.00 uur samen gegeten. We hadden een schaal met aardappelen met daarover kaas, een witte gebonden saus met erwtjes, worteltjes en maïs. Om 21.00 uur naar de kamer gegaan en allemaal ons eigen ding gedaan. Morgen een nieuwe werkweek.


Dag 8 (28 september)

Vandaag is Corine jarig. De big boss van het project, ze is 58 jaar geworden. We hebben voor haar gezongen en later op de dag kregen we een bord vol met cake en ander lekkers. Vandaag is er door diverse mensen weer een laag klei aangebracht op diverse muren in gebouw 2. Ook is er met een aanhanger klei bij gehaald. Er werd gevraagd of we muurtjes willen metselen in gebouw 1. Dit hebben we afgewezen omdat we daar niet vakkundig genoeg voor zijn. Verder zijn er vandaag weer verschillende muren schoongekrabd. Men begint de armen te voelen. Vandaag zuurkool, aardappelen, jus en worst gegeten, het was heerlijk. Voor 21.00 uur was iedereen naar zijn kamer, omdat we allen boeken aan het lezen waren.

Dag 9 (29 september)

Het was koud vanmorgen, maar verder een stralende dag. Wederom weer aan de slag in gebouw 2. Vandaag werd er een trap gesloopt als ook een afdak boven de achterdeur en verder werden er weer muren schoongemaakt, zodat de kleimuren zichtbaar werden. Vooral de buitenmuren zijn erg slecht, maar worden gedaan door vaklui. Na de koffie om 15.00 uur, met wederom veel cake, vlaai en gebak, konden we weer verder met allerlei kleigaten vullen. Vanavond met één van de vrijwilligers van Kunstlerstadt Kalbe de terreinen bekeken waarop oude gebouwen van de spoorwegen stonden. In 2005 was een gebouw echt een jeugdhonk. Ook liepen we over een complex waar allerlei volkstuintjes zijn geweest met daarop vervallen huisjes. Laat gedoucht en rond 21.00 uur zocht iedereen zijn kamer op.

Dag 10 (30 september)

Vandaag eindelijk de muren zover schoongemaakt dat er kleilagen op kunnen worden aangebracht of dat ze gestukt kunnen worden (gebouw 2). In één kamer zit nog een dikke groene verflaag op. Mogelijk kunnen we die nog verwijderen met een verfbrander of met spiritus. Na 10.00 uur begonnen met de gaten van de kleimuren dicht te smeren alvorens het heel nat te maken. Voor de laatste laag wordt er gezeefde klei gebruikt om er zeker van te zijn dat er geen steentjes inzitten. Wel leuk werk. Het heeft veel lagen nodig nadat het steeds gedroogd heeft. We hadden een maaltijdsoep tussen de middag. Eén van de vrijwilligers heeft last van zijn rug en is naar de masseur, in de hoop dat hij ons morgen weer verder kan helpen. Hij was pas rond 20.30 uur terug. De rest van de groep heeft met "merci" chocolaatjes (iets over de datum, namelijk van 2017) het spel Jenga gespeeld. Daarna werden alle chocolaatjes ontdaan van papier en in stukjes gebroken. We hebben geprobeerd om ze weg te schieten, zelfs in de mond of door het open raam. Veel lol en plezier om gehad.

Dag 11 (1 oktober)

De vrijwilliger die last had van zijn rug, durfde het toch niet aan om vandaag alsnog aan het werk te gaan. Voor hem was het klaar. We waren dus nog met z’n vieren over. We zijn de hele dag kleigaten aan het opvullen geweest of we hebben de muren voorzien van een laag klei. Geprobeerd om de muren in één kamer, waarop de groene verf zat, met spiritus in te smeren. Hier was al veel werk in gestopt met krabben, maar dat lukte niet. Er werd ook nog klei gezeefd. In gebouw 1 waren nog enkele klusjes voor één persoon. Tussen de middag hebben we de kookploeg bedankt voor alles wat ze voor ons hebben gedaan de afgelopen twee weken. We hebben taart gegeten en een doos bonbons gegeven. Dit werd erg gewaardeerd.

Voor het avondeten stond er een grote doos van IBO Duitsland op ons te wachten. Daarin zaten allerlei spullen die we onderling konden verdelen. Een boekje met 60 jaar affiches van de Bouworde, folders, stickers, pennen, spelletjes, snoepjes en een T-shirt. Heel attent. Na het eten werden we om 19.00 uur bij Elvira verwacht. Zij had ons uitgenodigd om bij haar wat te komen drinken. We hebben samen een kampvuur gemaakt, bier gedronken, gitaar gespeeld, liedjes gezongen, over van alles gesproken en dit onder het genot van de volle maan. Om 24.00 uur zijn we naar huis gegaan, gelukkig woont ze vlakbij.


Dag 12 (2 oktober)

Vandaag alweer de laatste werkdag. Vanmiddag vertrek van één van de vrijwilligers eerder in verband met privé omstandigheden. Zij is om 12:00 uur vertrokken, dus toen waren we nog met 3 personen over. Vanmorgen nog in gebouw 2 bezig geweest. We hebben gaten gevuld met klei op diverse muren. Rond 10.30 uur werden er zo'n 600 stenen gebracht, die we 16 treden naar boven moesten sjouwen. Rond de middag was deze klus geklaard. Dit was een pittige klus. Na het middageten is er eerst van alles opgeruimd en aangeveegd. Elvira kwam rond 14:00 uur met de mededeling dat er nog zo'n 1500 stenen bij gebouw 1 naar binnen gebracht moesten worden. Er kwamen gelukkig drie mensen extra helpen. Om 16.15 uur was deze pittige klus klaar. Samen nog even koffie gedronken en geëvalueerd. Goede gezellige actief werkende groep, waardoor we op een prettige manier veel werk hebben verzet. 's Avonds nog wat gekletst en zoveel mogelijk spullen in de auto gepakt.

Dag 13 (3 oktober)

Het zit er al weer op. Om 07.15 uur hebben we ontbeten. Daarna zijn we allemaal achter elkaar richting huis vertrokken. We hebben hard gewerkt en veel werk verzet. Er was veel waardering vanuit de organisatie. Dit geeft een goed en voldaan gevoel.