Mijn Almere-avontuur

geplaatst op 23 oktober 2017 18:06 door Corrie-Anne Jolen


Twee weken #InspiratieInc.

De doelstelling van Stichting Inspiratie Inc. komt voort uit een drang naar rechtvaardigheid, basaal levensgeluk voor iedereen en de wens dat ieder mens zichzelf in vrijheid kan ontplooien. Een groot aantal mensen is werkeloos, wordt gediscrimineerd en ziet weinig mogelijkheden om zich ten dienste van de samenleving in te zetten. Hierdoor blijven talenten onbenut en nemen frustraties toe over een gebrek aan zingeving en voldoening.

Door de activiteiten wordt een opstap geboden naar een leven waarin mensen actief kunnen deelnemen en zo hun omgeving kunnen laten zien we ze daadwerkelijk zijn en wat ze kunnen. Ontmoetingen tussen mensen uit verschillende delen van de wereld zijn hierbij van belang, er wordt gekeken naar wat iemand weet en kan vanuit zijn of haar eigen culturele achtergrond. De projecten die uitgevoerd kunnen worden hebben een positief effect op de manier waarop mensen elkaar (leren) kennen. De onderlinge binding met elkaar wordt versterkt en men krijgt gelijke kansen zich te ontplooien, dat biedt houvast en steun.

Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het onderhoud van gebouwen en tuinen, er worden lunches bereidt, en diverse gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Iedereen die iets wil doen, een actieve plek zoekt in de samenleving, kan aan de slag bij Inspiratie Inc. De kracht is diversiteit. Inspireren en activeren, het creëren van gezamenlijke plekken, die als een nieuw thuis voelen.

Ik ben via IBO-Nederland twee weken vrijwilligerswerk gaan doen in Almere. Gezien de beginfase van vele plannen, die zich aan het ontwikkelen zijn, was alle hulp nodig. En ook in de toekomst om dit draaiende te houden. Door de enorme drive worden ook snel dingen bereikt. Het was echt supertof om na twee weken naar huis te gaan en terug te kijken naar dag één en te beseffen dat we met iedereen samen zoveel bereikt en beleefd hebben. Hetgeen er opgebouwd wordt door Inspiratie Inc. is een waardevolle toevoeging in onze maatschappij, een voorbeeld voor anderen hoe je, in diversiteit, samen sterk kan staan.

Ik verbleef in het huis van Amal, in Almere buiten. Samen met het gezin, nog een vrouw en twee kinderen die daar tijdelijk verbleven en andere (IBO-)vrijwilligers was het er altijd gezellig en leefden we als één grote familie. Samen deelden we de plekjes in het huis, kookten we samen, aten we samen en hadden we fijne gesprekken om elkaar en de organisatie beter te leren kennen.

Er werd verteld over werkzaamheden die gaande waren in de buurt van het AZC, BuurT-Thuis Akwaaba. In samenwerking met de Gemeente wordt er nu op verschillende locaties geïnvesteerd in nieuwe plekken. In Almere Centrum is recentelijk BuurT-Thuis Karibu geopend en er is grond in Oosterwold waar inmiddels hard gewerkt wordt aan het bouwen van een 'intercultureel werelddorp', Diamondiaal.

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen probeerde zoveel mogelijk met elkaar in verbinding te staan, elkaar te ondersteunen in wat er gedaan moest worden. De ene keer waren er meer werkzaamheden te doen in Diamondiaal, de andere keer in Karibu. De betrokkenheid van de Gemeente is groot, ze willen zien waar en wat er gedaan wordt. Wanneer zij kwamen werd er dan ook een zeer goed verzorgde lunch gemaakt, kon iedereen contact met elkaar leggen en van tevoren moesten er natuurlijk dingen gedaan en geruimd worden. In Diamondiaal werd gereorganiseerd, de tuin aangepakt, onkruid wieden en planten in de grond zetten. Het pad moest aangepakt worden, want het was glibberen in de modder na regenbuien. Er werd voor de tipi een mooi stukje tegelwerk gelegd. In de bossen is gewerkt aan het bouwen van een eco-toilet. En zo zijn er inmiddels nog vele dingen bijgekomen, een mooi zelfgebouwd kippenhok bijvoorbeeld, wat tevens door de kinderen gebruikt wordt om te spelen.

 

 

 

 

 

 

 

In Karibu konden ook tuinwerkzaamheden uitgevoerd worden en het kippenhok werd geschilderd. Inmiddels staat hier het BuurT-Thuis maar we moesten met zijn allen flink graven nadat ze tien heipalen de grond hadden geslagen. Dit bracht nog wat teweeg, want de breedte en diepte van deze gaten gaf onduidelijkheid. Ik vond het heerlijk om met de mannen fysiek bezig te zijn, ze waren verrast door wat ik deed. Op een dag dachten we afgerond te hebben wat de opdracht zou zijn, tien gaten, zoveel cm vanaf de heipaal en zoveel cm diep. Echter de volgende dag bleek dat dit nog niet eens de helft van al het werk was, dus we moesten nog flink door zwoegen. En ook vooral omdat de datum waarop een bedrijf zijn werkzaamheden uit kwam voeren in het zicht kwam. We hebben elkaar vaak tussendoor verbaasd aan gekeken "is dit nou echt nodig? zo breed? zo diep? waarom dan?" maar goed, we gingen door en wat is het dan mooi om te zien dat het BuurT-Thuis er staat. Bereikt door een diverse groep mensen, die met, voor en door elkaar een doel hebben nagestreefd. Wat een geweldig mooi resultaat!

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast heb ik ook samen kunnen werken met de geweldige vrijwilligers van het AZC. Nu in de vakantie werd er, op vrijdag, een grotere activiteit georganiseerd en hier mocht ik bij ondersteunen. De ene keer gingen we naar een groot indoor speelparadijs, waar de kinderen, maar ook de mama's en andere vrijwilligers even konden uitleven en ontspannen. Sommige gingen, net als ik, mee staan springen tijdens de discovloer in het luchtkussen. Als aanspreekpunt werd ik af en toe wel een beetje dol van alles wat erbij kwam kijken, maar het was zo leuk! De andere vrijdag gingen we naar een survivalbaan, met een grote groep kinderen en vrijwilligers in de stadsbus, dan een aardig stuk lopen, niet wetende wat je precies kan verwachten. Dat was best spannend. Het survivallen was een en al plezier, leuke hindernissen waar we zelf ook best een beetje aan deel mochten nemen. De hindernisbanen, de touwbruggen over het water, de modder, en ook de douches waren allemaal een groot succes bij de kinderen! Wat was het fijn om door deze kinderen en mensen omringd te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Inspiratie Inc. heeft mij ook daadwerkelijk geïnspireerd door het werken aan een verbinding tussen mensen met verschillende achtergronden. Het was heel fijn te zijn omringd met allemaal mooie en krachtige mensen. Ik heb gevoeld dat het een plek is voor ieder die zijn talenten wil ontplooien. Een interculturele inspiratie, met, voor en door elkaar. Een vermenging qua cultuur, afkomst en levensstijl. Er wordt hier in Almere hard gebouwd op locaties om samen te kunnen leven en werken. Taal, cultuur, leeftijd en geloof, het doet er allemaal niet toe. We zijn allemaal mens, en kunnen van elkaar leren. Een IBO-project in eigen land, een plek waar ik me welkom voel, dus ik zal er nog vaker zijn.

                                                 Ik ben dankbaar voor deze fijne weken, heb geleerd en genoten.