Project Italie-Macchiagodena-Isernia

geplaatst op 11 oktober 2016 06:06 door Thea Sallaerts


In 1992 kreeg Don Francesco Romano, de plaatselijke priester, een donatie van 10 bouwvallige huizen. Hij wilde deze huizen renoveren om er een plek van te maken waar mensen uit de wijde omgeving elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen zijn, zich bezig kunnen houden met hun geloof en eventueel hun werk tentoon kunnen stellen: "Villagio San Nicola".

Al sinds 1996 worden hier vrijwilligersprojecten georganiseerd en zijn er acht huizen prachtig gerenoveerd. Voor alle huizen is de waterdruk een probleem, waardoor de meeste huizen nog niet gebruikt kunnen worden. Voor de bibliotheek is dit geen probleem. Alle accomodaties zijn gelegen in het eeuwen oude centrum van Macchiagodena. Er is ontzettend veel werk verzet, waar men trots op is. 

Wat wij, tweeën, ervaren hebben is dat het een hele rustige werkomgeving is en uit zeer gevarieerde activiteiten bestond. Het gaf ons het gevoel dat we deel uitmaakten van een familie en het was prettig met de plaatselijke mensen te werken. Don Francesco sloofde zich zeer uit om het ons naar de zin te maken, op elk gebied, zeker in de keuken. Een beter restaurant hadden we niet kunnen hebben. 

Onze activiteiten bestonden uit: Vloer vegen en dweilen zeker na een enorm waterlekkage, in de keuken helpen met het eten en de afwas, verzamelde plastic door de bevolking scheiden wat extra inkomsten oplevert, oogsttijd van fruit en groente en deze helpen verwerken, tuin werkzaamheden zowel bij het verblijfadres als bij het project, schoonmaken van werk- of verblijfsruimtes,  helpen bij de renovatie van de huizen.

Het was voor ons voelbaar hoe Don Francesco leeft vanuit liefde voor alles en iedereen. Dit is ook zichtbaar door een gedenkplaats voor vier jong volwassen uit dit dorp die omgekomen zijn door een aardbeving in 2009. Voor allen is een olijfboom geplant en vier extra voor al de overledenen, met tuin eromheen. Nu zeer actueel omdat op 250 km. wederom een aardbeving heeft plaats gevonden.

Op dit project komen al jaren IBO-vrijwilligers en door hun positief schrijven en perfecte tijd kozen we voor dit project waar we zeer tevreden over zijn. Zelfs meer dan we hadden verwacht.

Hoe dit project in de toekomst zal gaan functioneren is voor ons zeer de vraag omdat het dorp en de kerk te maken hebben met grote terugloop van de bevolking. Deels door overlijden van meestal oudere bewoners, die in de meerderheid zijn, en deels doordat de jongeren naar de steden verhuizen voor onderwijs en het hebben van werk.