Kroatië (Brezovica) 2015

geplaatst op 03 augustus 2015 19:07 door Aniek Bolk (Brezovica, Kroatië)


Precies twee weken geleden ben ik begonnen aan mijn Kroatië (Brezovica) avontuur samen met 7 andere vrijwilligers waarvan 2 Nederlanders en 5 Belgen. We zijn gaan helpen in een tehuis voor kinderen en jongeren met een meervoudige beperking. Ondertussen ben ik alweer twee dagen thuis en kan ik terugkijken op twee geweldige weken met een top team.

Op maandag 20 juli begon onze reis. Met wat spanning ging ik naar Schiphol, waar ik af had gesproken met de andere Nederlandse vrijwilligster, die ik al had gezien op de voorbereidingsdag. Bij de gate hebben wij de Belgen ontmoet, erg leuk. Bij het vliegveld werden opgehaald door één van de werknemers van het tehuis. We kregen te horen waar we verbleven en hadden de rest van de dag vrij. Aangezien we nog geen rondleiding hadden gekregen, zijn we zelf op onderzoek uitgegaan. We zagen de gymzaal en verschillende groepen met kinderen. Dit was aandoenlijk, best heftig, maar tegelijkertijd ook heel leuk. In de avond zijn we met de vrijwilligers wat gaan drinken bij de bar tegenover het tehuis. Dit is uiteindelijk een traditie geworden haha. Op twee avonden na zijn we daar elke avond wat gaan drinken.

Op dinsdag 21 juli hebben we een rondleiding gekregen door het hele gebouw en is ons informatie gegeven over de organisatie, onze verwachtingen van het vrijwilligerswerk en wat de organisatie voor een verwachtingen van ons had. Het personeel was erg vriendelijk. Na de rondleiding mochten we kiezen op welke groep we wilden staan de komende week. Ik heb zelf gekozen voor de groep met een wat hoger niveau op zowel lichamelijke als mentaal gebied. Deze groep was erg enthousiast de vorige dag en het leek me leuk om activiteiten met deze kinderen te gaan ondernemen. Die middag gingen we voor het eerst werken. Wat gisteren nog zo’n leuke groep was, gedroeg zich die dag totaal anders. Er stond maar 1 begeleider op 9 kinderen waardoor zij niet overal tegelijk kon zijn. Hierdoor sloegen kinderen elkaar, gooiden 1 jongen met puzzelstukken en pakte hij ook een vaas waarvan ik dacht dat hij hiermee wilde gaan gooien. Daarnaast was er nog een man in de rolstoel die hele tijd de kraan over wilde laten lopen en die agressief werd wanneer je deze dicht draaide. Er kwamen veel indrukken op mij af deze eerste werkdag.

In de dagen hierop begon ik steeds meer te wennen aan de verschillen tussen de zorg in Nederland en Kroatië. Ik leerde wat elk kind/jongere leuk vond om te doen. Leerde een paar woordjes Kroatisch en er was een begeleider die gelukkig Engels kon praten en die ons dingen uitlegde. Op donderdagavond zijn we nog naar de Arena Center geweest, een heel mooi winkelcentrum. Even weg uit het tehuis was fijn. In het weekend zijn we met de groep een dag naar Crikvenica geweest. Dit is een badplaats. We zijn hier uiteten geweest, hebben gezwommen in de zee en cocktails gedronken in een gezellige strandbar. Op zondag zijn we naar het bekende nationaal park geweest, ook wel de Plitvice meren genoemd. Je hebt hier hele mooie watervallen, echt een aanrader!

Op maandag begonnen we weer met werken. Alle vrijwilligers zijn op dezelfde groep als de eerste week gebleven. Toen ik en de andere vrijwilligster maandagochtend binnen kwamen  bij onze groep, kwamen de kinderen en jongeren enthousiast naar ons toegelopen en begroette ons met bok (= hallo). In de tweede week vlogen de dagen echt voorbij. De band werd met de kinderen en de jongeren steeds sterker. We hebben veel buiten gespeeld met de kinderen en zijn vaak naar de gymzaal geweest. In de eerste week hoefde ik nog niet de groep te helpen met het middageten en het avondeten. Het waren vooral animerende taken. In de tweede week vonden ze het wel fijn dat we hielpen. Daarnaast hebben we ook nog een avond geholpen met het aankleden en douchen van de kinderen en jongeren.

De kinderen hebben mij de afgelopen twee weken veel voldoening gegeven. Wat wil je nog meer dan een glimlach van een kind. Je merkt dat ze 1 op 1 aandacht heel erg fijn vinden. Op vrijdagavond (laatste avond) zijn we met alle vrijwilligers nog naar Zagreb (hoofdstad) geweest. Hier hebben we wat gegeten en een terrasje gepakt. Het was erg gezellig maar we waren ook allemaal erg moe van de afgelopen twee weken. Afgelopen zaterdag was het dan zover, de laatste dag. We vlogen pas ’s middags dus we konden nog rustig onze koffers inpakken en lunchen in het tehuis. Daarna zijn we naar Nederland gevlogen waar ik afscheid heb genomen van de Belgische vrijwilligers. Ik kan terugkijken op een top (werk)vakantie! Sharon, Laura, Maggelien, Roel, Elien, Anika en Syra dankjulliewel voor de top tijd! Ik ben nog steeds aan het nagenieten van de afgelopen twee weken.

Dankjewel IBO voor het mogelijk maken van deze vakantie!

Groetjes,

Aniek