Belgen, BMW's en Ironie

geplaatst op 11 augustus 2014 12:12 door Dennis Verbrugge (Imoulasse, Marokko)


Naast mijn werkzaamheden voor IBO-Nederland het afgelopen half jaar ben ik dit jaar ook een van de enthousiaste vrijwilligers die naar een project in het buitenland zal gaan. Vanwege de tijd, het land en het avontuur heb ik gekozen voor een project in Marokko. In Imoulasse ga ik met een groep internationale vrijwilligers werken aan een watervoorziening en een vrouwenhuis.

Ter voorbereiding van dit avontuur ben ik naar de 'preparee' in Leuven geweest om mij alles te laten vertellen over wat ik kan verwachten, hoe ik me kan voorbereiden en natuurlijk om de enthousiaste vlamingen te ontmoeten die met mij (of ik met hun) 30 augustus naar Marokko afreizen om ons onder te dompelen in de cultuur en fanatiek aan de slag te gaan op ons project. Na enkele woorden van welkom van de Vlaamse collega's werd wat verteld over vrijwilligerswerk en vrijwilligerswerk in Marokko. Ook konden we van tevoren kiezen voor een praatje van een van de experts over uiteenlopende onderwerpen of een workshop. Ik heb gekozen voor de workshop interculturaliteit waar we een tof rollenspel speelden om al ietwat te ervaren hoe cultuurverschillen kunnen leiden tot vreemde, ongemakkelijke, maar ook hilarische situaties. Na een korte pauze ging ik met een groep medevrijwilligers naar een apart kamertje waar we allerlei verhalen hoorden en foto's te zien kregen van een oud-Marokko-ganger. Nadat we hem met zijn allen onderworpen aan een vragenvuur was het tijd om kennis te maken met de groep waarmee we gaan. Dit gebeurde door middel van een korte quiz over elkaar. Dit was best tof, maar elkaar beter leren kennen komt natuurlijk pas als je meer tijd met elkaar doorbrengt. Omdat de Vlamingen extra financiele acties moeten doen voor hun project zei ik in mijn enthousiaste bui: ''laat maar weten... ik kom wel helpen".


Afgelopen zaterdag was het dan zover. Rond 8 uur s'ochtends in de auto en op naar Gent. Natuurlijk pakte ik een afslag te vroeg waardoor ik half Gent heb gezien voordat ik uiteindelijk bij de Colruyt Supermarkt arrriveerde. Jaja bij de Colruyt. Daar hadden we afgesproken om een heuse carwash te houden. Automobilisten die er parkeerden werden gevraagd om voor 7 euro door ons op zeer professioneel en nauwkeurige wijze de auto te laten soppen. Als ze dan klaar waren met hun boodschappen konden ze weer in hun blinkende bolide stappen om hun dag te vervolgen. Dit liep als een trein (misschien niet het goede woord voor een carwash) en al voor de ochtend goed en wel voorbij was zaten we al op gemiddeld 5 auto's p.p. Het was bere-gezellig en super om op deze manier met elkaar kennis te maken en ook nog eens geld op te halen voor ons project.

Halverwege de middag konden we geen BMW meer zien (vanwege de miljarden vliegjes die je uit de grill moet poetsen en echt een rotklusje is). Maar we werkten lekker door. Uiteindelijk hebben we meer dan 50 auto's gewassen (precieze aantal weet ik niet). En dus zeker 350 euro opgehaald. Wel ironisch hoor... we gaan naar Marokko een watervoorziening maken... en hier gebruiken we EMMERS water om auto's te wassen. Gelukkig komt het op een goede manier toch in Marokko terecht en is extreem watergebruik hier goed geweest voor het realiseren van beschikbaarheid van water daar.

Nog 3 weekjes en dan is het zo ver. Met de gezelligheid komt het zeker goed! En gelukkig hebben we een fanatieke groep die aanpakt. Laat het Marokko avontuur maar komen!