Duurzaamheid

Duurzaam vrijwilligerswerk in het buitenland

Bij IBO-Nederland denken we na over duurzaamheid en willen we ons zo duurzaam mogelijk gedragen. We fietsen naar kantoor, printen zo min mogelijk, gebruiken gerecycled papier en, heel belangrijk, nemen duurzaamheid in overweging bij de projecten die wij steunen. We merken dat dit niet altijd gemakkelijk of eenduidig is. Toch proberen we altijd de meest duurzame keuze te maken en dat vragen wij ook van onze vrijwilligers.

 

Projecten

Een belangrijk doel van IBO-Nederland is om bij te dragen aan de verbetering van levensomstandigheden van mensen. Duurzaamheidsdoelstellingen zijn hierbij niet weg te denken. Per project kijkt IBO aan welke van de sustainable development goals het project een bijdrage kan leveren en op welke manier vrijwilligerswerk hierbij past. 

 

Reizen

Als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, ga je op reis. IBO wil duurzaam reizen stimuleren. We vragen je daarom om na te denken over de meeste duurzame manier waarop jij bij je project kunt komen. 

 

Binnen Europa reis je het meest duurzaam met de trein of per (lange afstands)bus. Ook de auto kan, voor de langere afstanden, een relatief duurzame keuze zijn, als je met meerdere personen  reist. Reizen met het vliegtuig is het slechtst voor het milieu. 

 

Soms kun je een reis met het vliegtuig niet vermijden, omdat het project te ver weg ligt om op een andere manier naartoe te reizen. Dan willen we je vragen om in elk geval je CO2-uitstoot te compenseren. 

 

Op de website van Milieu Centraal kun je meer informatie vinden over duurzaam reizen en klimaatcompensatie.