Ondersteun een cultureel jongerencentrum in Houttuin, Suriname

Project

De stichting BBAS (Brasa Brada ana Sisa = Omarm je broeder en zuster) is een stichting die zich voornamelijk inzet voor kwetsbare, kansarme jongeren in Suriname d.m.v. leer- en werktrajecten. BBaS is een multifunctioneel complex gelegen in het district Wanica-Houttuin. Samen met Europese en lokale vrijwilligers trachten ze educatieve leerwerk, sport- en spelactiviteiten te ontplooien. Tevens willen zij een dagelijkse naschoolse opvang opzetten. Verder trachten zij spelenderwijs de jongeren te vormen met disciplines en vaardigheden. Gezien de economische situatie en de beperkte steun van de overheid zijn de ouders van deze jongeren genoodzaakt meerdere banen te hebben om te overleven, waardoor de kinderen alleen thuis zijn. Het gevolg hiervan is dat er veel 'drop-outs' zijn en er weinig dagbesteding te vinden is. Hierdoor lopen de jongeren achterstanden op in hun ontwikkeling. De organisatie wil dan ook motivatie sessies opzetten, workshops en zelfredzaamheid creëren onder de vrouwen en de meisjes en in de middag huiswerkbegeleiding en computerlessen tot stand brengen. Het einddoel is om vanuit gemeenschapszin samenwerking, communicatie en bewustwording te activeren. Het kinderhuis en het jongens en meisjes internaat (in de buurt) hebben ook behoefte aan extra hulp, waaronder: talentontwikkeling en huiswerkbegeleiding. Verder staat de organisatie open voor de visie van de vrijwilligers om samen te brainstormen over de mogelijkheden. De stichting heeft een schuur op het terrein en hoopt in de toekomst zelf olie te produceren als extra inkomstenbron, aangezien er veel fruit- en noten soorten geconstateerd zijn op het terrein. 

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger zijn er allerlei klussen mogelijk. Allereerst wil de organisatie de Foodcontainer opknappen en inrichten (plafond en wandplaten, keukenblok) en 2 keukenblokken binnen. Daarnaast kun je bijdragen aan snoeiwerk, werk in de tuin, afwerking (schilderwerk). Ook kun je (buurt)activiteiten organiseren, waarbij je een bezoek brengt aan het jongens en meisjesinternaat of het bejaardentehuis. In de toekomst wil de organisatie het dak vervangen. Voor de werkzaamheden is er professionele begeleiding op het terrein. 

Verblijf

Als vrijwilliger verblijf je binnen het cultureel centrum op een aparte kamer waar een bed aanwezig is. Er is sanitair, een wasmachine en toegang tot internet aanwezig. Daarnaast kun je gebruikmaken van het zwembad op het terrein en kun je een verfrissende duik nemen in de nabijgelegen rivier. Maaltijden worden bereid door de projectpartner en in overleg zijn vegetarische maaltijden mogelijk. 

Vrije tijd

De projectlocatie ligt in de buurt van Paramaribo en in je vrije tijd kun je deze stad dan ook goed verkennen. Bezoek bijvoorbeeld boerderij Saramacca, bezoek plaatsen zoals Groningen, Domburg River Breeze ressort, dierentuin Paramaribo, Suriname Bird Paradise (Reeberg), natuurparken, Ressort Houttuin, Palmentuin, de vlindertuin of Lelydorp centrum.

Reis

Vrijwilligers worden verzocht zelf een vlucht naar Paramaribo vliegveld te boeken. Vanaf het vliegveld wordt je opgehaald door de projectpartner. 

Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Boek een vlucht naar Accra. Daar wordt je van het vliegveld opgehaald door een medewerker. De eerste nacht slaap je in Accra, de volgende dag reis je verder naar het project. 

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten en inschrijven

Zo werkt een Project op Maat

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd!