Op kamp met jongeren met een handicap in Presov

Project

In Presov, Slowakije, is een dagcentrum voor mensen met een beperking, opgezet door ouders van kinderen met een handicap. De ouders zorgden zo dat hun kinderen goed konden worden opgevangen, met de juiste zorg en geschikte activiteiten. De jongeren komen overdag naar het centrum en gaan aan het eind van elke dag weer naar huis.

Sinds 2011 is er ook een woonafdeling voor senioren toegevoegd.

In dit internationale vrijwilligersproject wordt een 'workcamp' georganiseerd met de jongeren en de vrijwilligers. Je gaat met zijn allen, elk naar eigen kunnen, aan het werk met kleine klusjes bij het centrum en je maakt samen lol, gaat op uitstapjes en onderneemt creatieve en sportieve activiteiten. Doel van het project is een wederzijdse kennismaking met elkaars leven en samen plezier maken: culturele uitwisseling gegarandeerd.

Vrijwilligerswerk

Als er vrijwilligers zijn, kunnen er meer mensen mee naar buiten. Dit is dan ook het hoofddoel tijdens de vrijwilligersweek: erop uit! Dit kan voor een activiteit op het eigen terrein zijn of een uitstapje wat verder weg. Het klinkt simpel, maar is van grote waarde voor de mensen.

Daarnaast zal de klusjesman een beroep doen op de inzet van de deelnemers, bijvoorbeeld voor sjouwwerk, kleine reparaties of een opruimactie.

Verblijf

Er wordt een ruimte - als slaapzaal - vrijgemaakt voor de vrijwilligersgroep. Er is een aantal bedden beschikbaar en bij grotere groepen worden de stretchers uit de kast gehaald.

De warme lunch (hoofdmaaltijd) wordt verzorgd, ontbijt en avondeten regel je als vrijwilligersgroep samen. Er is een supermarkt in de buurt voor de boodschappen en hiervoor wordt een budget beschikbaar gesteld.

Reis

Je reist zelfstandig naar het project. Na inschrijving ontvang je meer informatie en een reisadvies.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Toch ga je wellicht vliegen naar dit project. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €169,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd! Je extra bijdrage gaat 100% naar de projectorganisatie.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.