Ervaar en draag bij aan ecologisch leven in Topolovec

We ondersteunen in Topolovec een coöperatie die zich inzet voor ecologische duurzaamheid. Ze organiseren workshops, conferenties en evenementen en onderzoeken voortdurend hoe je zo duurzaam mogelijk leeft. Het 200 jaar oude, traditionele gebouw waar de evenementen plaatsvinden, is in 2016 volledig gerenoveerd met duurzame oplossingen zoals composttoiletten, rietvelden voor afvalwaterzuivering, leempleister en meer.

De coöperatie creëert bewust een levendige gemeenschap, met vrijwilligers voor de lange en korte termijn die helpen met het huishouden, het onderhoud, de tuin en alles wat op de to-do-lijst staat. Coöperatieleden, vrijwilligers en vaste gasten leven en werken samen in 'luxueuze eenvoud' volgens vier richtlijnen: overeenstemming van mensen, harmonie van ruimte, resonantie van het leven en vreugde van samenleven.

Luxuris-eenvoud is een concept van eenvoudige levensstijl die gebruik maakt van het basiscomfort van de moderne tijd. Denk hierbij aan het delen van gereedschap en auto's, alleen noodzakelijke spullen kopen, zo goed mogelijk repareren, upcyclen en recyclen, bulkinkopen doen, eigen voedsel produceren en samen koken. De basishouding is proberen ervan bewust te zijn hoe onze acties het milieu, andere mensen en andere levende wezens beïnvloeden.

Als vrijwilliger voor de korte termijn neem je deel aan het dagelijks leven in deze ecologische gemeenschap en help je met allerlei (dagelijkse) klussen. Je ervaart het leven en kunt veel leren over duurzaamheid en zelfvoorziening.

Vrijwilligerswerk

Je hebt veel keuzevrijheid bij dit project en kunt elke dag besluiten waar je bij gaat helpen. Er is renovatiewerk te doen aan gebouwen van de coöperatie, je kunt aan het werk in de omliggende natuur t.b.v. van de lokale gemeenschap of je helpt met klussen in de (moes)tuin, hout hakken of de geiten verzorgen.

Verblijf

Het project heeft twee kamers waar de vrijwilligers kunnen slapen. Je kunt er ook voor kiezen om buiten in de tuin te slapen - er zijn enkele tenten beschikbaar. Je brengt zelf je slaapzak en slaapmatje mee.

Het water uit de keuken en badkamer wordt hergebruikt, dus je mag alleen biologisch afbreekbare zeep gebruiken. Er zijn enkel composttoiletten - geen doorspoeltoiletten.

De maaltijden zijn vegetarisch en er wordt van je verwacht dat je helpt met de bereiding ervan.

Vrije tijd

Het project ligt op het platteland van Istrië, in een prachtig glooiend landschap. De omliggende heuvels en valleien wachten erop om ontdekt te worden. Je kunt internationale uitstapjes maken naar Kroatië (je bent vrijwel op de grens) en Italië (20 km naar het noorden). De kust is op 25 km afstand - leuk voor een dagje strand. Of je brengt een bezoek aan de 700 jaar oude zoutpannen van Sečovlje.

Reis

Je reist naar het stadje Koper. Daar wordt de vrijwilligersgroep op één moment opgehaald.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

SDG's

IBO zet zich in voor de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Dit project draagt bij aan doel 4 - kwaliteitsonderwijs, doel 6 - schoon water en sanitair, doel 11 - duurzame steden en gemeenschappen, doel 12 - verantwoorde consumptie en productie, doel 13 - klimaatactie, doel 15 - leven op het land en doel 17 - partnerschappen om doelstellingen te bereiken.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.