Uitwisselingsproject in Roemenië voor jongeren van 15 - 17 jaar

Met een groep van maximaal 6 Vlaamse en 6 Nederlandse vrijwilligers ga je vrijwilligerswerk doen in Roemenië. Twee groepsbegeleiders gaan met jullie mee. Je mag mee vanaf het jaar dat je 15 wordt, tot aan je 18e verjaardag. Dit project organiseren we samen met de Belgische IBO.

Image
spelmiddag - Sanmarghita Roemenië

Project

Je gaat een Nederlands-Roemeense stichting helpen bij allerhande klussen. Het doel van deze organisatie is om (kans)arme jongeren te begeleiden bij hun integratie in de Roemeense maatschappij. Deze jongeren komen bv. uit kindertehuizen of zeer arme gezinnen. Zonder de steun zouden deze kwetsbare jongeren gemakkelijk terechtkomen in de criminaliteit en/of prostitutie. Om ze een ander perspectief te bieden, leren ze levensvaardigheden en ontvangen ze begeleiding op weg naar een baan en zelfstandige woonruimte.

De organisatie is gevestigd op het terrein van een voormalige staatsboerderij. De jongeren wonen hier en werken, onder begeleiding, op de eigen camping en in de tuinderij. De jongeren doen werkervaring op, zij krijgen loon en betalen hiervan huur en boodschappen. Verder biedt deze stichting dagbesteding aan jongeren met een beperking. Inkomsten heeft de stichting uit donaties en sponsoracties, de camping in Roemenië en een kringloopwinkel in Nederland. 

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger ga je allerlei nuttige klussen opknappen op het terrein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Schilderen, tegelen, timmeren e.d.
  • Tuinwerk
  • Kleine reparaties uitvoeren
  • Uitzetten van wandel- en fietstochten
  • Of iets anders

Daarnaast organiseren jullie als groep twee activiteitenmiddagen voor (Roma)kinderen uit het dorp. Jullie bedenken zelf - in overleg met het project - de activiteiten én zorgen voor lunch voor alle kinderen. Dit bevordert de relatie tussen project en buurt én geeft kinderen die in grote armoede opgroeien een toffe middag.

Bekijk dit filmpje van het vrijwilligersproject in 2021 (met vrijwilligers van 18-30 jaar)

Verblijf

Je verblijft op het terrein van de organisatie. Je slaapplek is afhankelijk van wat er vrij is en kan variëren van een (luxe) appartement tot een (klaarstaande) tent op de camping. In alle gevallen krijg je een bed of matras met beddengoed. Dat hoef je dus niet zelf mee te nemen.

Boodschappen doen en koken voor de groep hoort er ook bij - dit regel je met elkaar, in overleg met de groepsbegeleiders en iemand van het project.

Reis

Bij dit project is de reis inbegrepen - die wordt geheel geregeld door de Belgische IBO. Je reist met de hele groep tegelijk, waarschijnlijk met het vliegtuig, vanaf Brussel (Zaventem) of Eindhoven.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Je krijgt bv. een online informatiepakket en een contactpersoon bij IBO aan wie je alle vragen kunt stellen die je vooraf hebt. Op 30 april 2022 is de kennismakingsdag (preparee) gepland in Leuven (België).

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €710,- deelnamekosten. Totaal betaal je dus €745,-

Dit is inclusief de reis naar Roemenië (en terug natuurlijk), reisverzekering, voorbereiding, accommodatie en maaltijden, begeleiding en een budget voor besteding van de vrije tijd (uitstapjes).

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd! Hierover hoor je meer tijdens de bijeenkomst op 30/4/22.

Je extra bijdrage gaat via IBO-Nederland 100% naar de projectorganisatie.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.