Bouw mee aan integratie voor jongeren in Roemenië

Project

Je gaat een Nederlands-Roemeense stichting helpen bij allerhande klussen. Het doel van deze organisatie is om (kans)arme jongeren te begeleiden bij hun integratie in de Roemeense maatschappij. Deze jongeren komen bv. uit kindertehuizen of zeer arme gezinnen. Zonder de steun zouden deze kwetsbare jongeren gemakkelijk terechtkomen in de criminaliteit en/of prostitutie. Om ze een ander perspectief te bieden, leren ze levensvaardigheden en ontvangen ze begeleiding op weg naar een baan en zelfstandige woonruimte.

De organisatie is gevestigd op het terrein van een voormalige staatsboerderij. De jongeren wonen hier en werken, onder begeleiding, op de eigen camping en in de tuinderij. De jongeren doen werkervaring op, zij krijgen loon en betalen hiervan huur en boodschappen. Verder biedt deze stichting dagbesteding aan jongeren met een beperking. Inkomsten heeft de stichting uit donaties en sponsoracties, de camping in Roemenië en een kringloopwinkel in Nederland. 

Als je je inschrijft voor dit project, vragen we je een bericht aan het project te schrijven waarin je aangeeft welke handige vaardigheden jij hebt en wat je leuk vindt om te doen. Dit kan van alles zijn - van naaien tot beton storten en van creatieve workshops geven tot een moestuin aanleggen. Er is vaak een klus die aansluit!

Voor het project is van belang dat je een beetje handig bent, al wat kluservaring hebt en vooral: zin hebt om allerlei klussen aan te pakken. Er is een ervaren klusjesman in dienst, die het werk begeleidt.

Bekijk hieronder een filmpje van het project van 2021 (met dank aan de vrijwilligers van de Vlaamse Bouworde!)

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger ga je vooral noodzakelijke klussen opknappen op het terrein en aan de appartementen waar de jongeren verblijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Schilderen, tegelen, timmerwerk, etc.
  • Tuin- en hovenierswerk
  • Reparaties uitvoeren
  • Uitzetten van wandel- en fietstochten
  • Fietsen maken
  • Of iets anders

Je kunt ook een middagje activiteiten organiseren voor de dorpskinderen uit de buurt. Dit bevordert de relatie tussen project en buurt én geeft kinderen die in grote armoede opgroeien een toffe middag. Let op: hier zijn extra kosten aan verbonden t.b.v. een lunch voor de kinderen en evt. spelmateriaal. Je kunt hiervoor bv. fondsen werven voor je vertrek!

Verblijf

Je verblijft op het terrein van de organisatie. Je slaapplek is afhankelijk van wat er vrij is en kan variëren van een (luxe) appartement tot een (klaarstaande) tent op de camping. In alle gevallen wordt voorzien in een bed met beddengoed. Dat hoef je dus niet zelf mee te nemen.

De maaltijden bereid je met je groep. Boodschappen doe je in overleg met de projectleider. Er is een auto te leen om boodschappen te kunnen doen. Het is ook mogelijk om de lunch (hoofdmaaltijd van de dag) te laten bezorgen voor de groep.

Image
Roemenië groepsfoto

Reis

Je reist zelfstandig naar Roemenië. Na inschrijving ontvang je meer informatie en een reisadvies.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Toch ga je wellicht vliegen naar dit project. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €169,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd! Je extra bijdrage gaat 100% naar de projectorganisatie.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.