Bouw mee aan een integratieproject voor kansarme jongeren

Project 

Je gaat een Nederlands-Roemeense stichting bezoeken en zult hier activiteiten opzetten voor de lokale Roma kinderen. Het doel van deze organisatie is om jongeren die uit een kindertehuis komen, te begeleiden bij hun integratie in de Roemeense maatschappij. Zonder deze steun zouden deze kwetsbare jongeren gemakkelijk terechtkomen in de criminaliteit en/of prostitutie. Om ze een ander perspectief te bieden, leren ze vaardigheden en ontvangen ze begeleiding op weg naar een baan en zelfstandige woonruimte.

De organisatie is gevestigd op het terrein van een voormalige staatsboerderij. De jongeren wonen hier en werken, onder begeleiding, op de eigen camping en kinderboerderij. De jongeren doen werkervaring op, zij krijgen loon en betalen hiervan huur en boodschappen. De kosten van dit integratietraject worden betaald met inkomsten uit donaties, de camping in Roemenië en een kringloopwinkel in Nederland. 

Als je je inschrijft voor dit project, vragen we je een bericht aan het project te schrijven waarin je aangeeft welke activiteiten jij graag zou willen organiseren en wat je leuk vindt om te doen. Dit kan van alles zijn!

Werkzaamheden

Als vrijwilliger ga je vooral sociale activiteiten doen met de kinderen uit de omgeving. Zodra de organisatie haar verhuizing heeft afgerond zal er ook weer ruimte zijn voor noodzakelijke klussen en het opknappen van het nieuwe terrein en aan de appartementen waar de jongeren verblijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Schilderen, tegelen, timmerwerk, laminaat leggen, etc.
  • Evt. elektra aanleggen (alleen als je hier ervaring mee hebt!)
  • Tuin- en hovenierswerk
  • Reparaties uitvoeren op de kinderboerderij of aan gebouwen
  • Uitzetten van wandel- en fietstochten
  • Fietsen maken
  • Of iets anders

Je zult tijdens dit project middag-activiteiten organiseren voor de Romakinderen uit de buurt. Dit bevordert de relatie tussen project en buurt én je geeft kinderen die in grote armoede opgroeien een toffe middag. Let op: hier zijn extra kosten aan verbonden t.b.v. een lunch voor de kinderen en evt. spelmateriaal. Je kunt hiervoor fondsen werven voor je vertrek!

Verblijf

Je verblijft op het terrein van de organisatie. Je slaapplek is afhankelijk van wat er vrij is en kan variëren van een (luxe) appartement tot een (klaarstaande) tent op de camping. In alle gevallen wordt voorzien in een bed met beddengoed. Dat hoef je dus niet zelf mee te nemen.

De maaltijden bereid je met je groep. Boodschappen doe je in overleg met de projectleider. Er is een auto te leen om boodschappen te kunnen doen. Het is ook mogelijk om de lunch (hoofdmaaltijd van de dag) te laten bezorgen.

Reis

Je reist zelfstandig naar Roemenië. Na inschrijving ontvang je meer informatie en een reisadvies.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Reizen met het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Toch ga je wellicht vliegen naar dit project. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Inschrijven

Zo werkt het voor scholen en groepen

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd!