Doe vrijwilligerswerk voor vereniging 'Voor de Aarde' in Polen

Zodat de kinderen en hun ouders, die uit hun eigen land moesten vluchten, samen met hun Poolse leeftijdsgenoten kunnen leren en spelen. Zodat de inwoners van onze regio vluchtelingen herkennen als mensen die hulp zoeken – geen problemen. Daarom geven we sinds 2009 Poolse les, organiseren we beroepscursussen en compenserende lessen voor kinderen, bieden we psychologische hulp en culturele assistentie en laten we de schoonheid van onze regio zien tijdens groepsexcursies, ontmoeten we vrouwen van lokale landelijke vrouwenorganisaties en organiseren we samen met gevluchte vrouwen interculturele workshops voor kinderen en leerlingen uit de regio.

Vereniging 'Voor de Aarde' richtte zich sinds 1995 aanvankelijk op het bieden van gelijke onderwijskansen aan kinderen van het platteland als aan de kinderen in steden, waarbij veel aandacht was voor (het behoud van) natuur. Vanaf 2009 hebben zij hun focus verbreed en ondersteunen zij vluchtelingen op allerlei manieren.

'Voor de Aarde' is gevestigd in een prachtig landschapspark in het oosten van Polen. Zij vragen vrijwilligers om te helpen bij het onderhoud van de buitenruimte én om uitstapjes mee te organiseren voor jongere vluchtelingen in de regio.

Vrijwilligerswerk

Je kunt rekenen op buitenwerk. Denk aan opruimen, hout sprokkelen en helpen in de moestuin. Wellicht kan er ook gewerkt worden aan de bouw van een houten buitenruimte, die als leslokaal gaat dienen.

Daarnaast ga je werken in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Samen met kinderen en jongeren die er verblijven ga je op uitstap. Zo leren zij (en jij!) Polen beter kennen.

Verblijf

Je verblijft in tenten. Het project beschikt zelf over een tipi en zorgt voor nog 2 extra tentjes. Ook zorgen zij voor matrassen. Een slaapzak zal je wel nog moeten meenemen.

De slaapplaats bevindt zich aan de rand van het bos (2 hectare groot) - en als je goed luistert zal je geregeld de herten horen.

De vrijwilligers helpen mee met het bereiden van de maaltijden. Alle maaltijden zijn in elk geval vegetarisch. Wil je liever vegan eten? Geef het gerust aan, dan wordt daarvoor gezorgd.

Vrije tijd

Op de vrije momenten geniet je van de prachtige natuurlijke omgeving. Een dagje naar de stad kan ook! Lublin en Warschau zijn bereikbaar vanaf de projectlocatie.

Reis

Je reist naar Lublin, waar je wordt opgehaald. Het meeting point wordt nog afgesproken.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €169,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.