Bouw mee aan huizen voor mensen in nood in Arndorf

De KulturWerkstatt Arndorf is een vereniging die culturele en workshopprojecten plant en organiseert die gericht zijn op het algemeen belang. KulturWerkstatt is gevestigd in het historische kasteel Arndorf in het Zuiden van Oostenrijk. Onder het motto “Light – Safe – Fast: Creëer leefruimte LiSaFa” bouwen zij huizen voor mensen in nood. LiSaFa betekent:

  • Light - Geen enkel onderdeel is zwaarder dan 5 kg.
  • Safe - In principe bestaat de constructie uit twee componenten: het gele en het blauwe houten deel.
  • Fast - De basisconstructie kan in slechts enkele dagen worden opgebouwd, in eerste instantie is een steeksleutel voldoende.

De voltooide huizen zijn voor mensen die door oorlog, verdrijving of catastrofes hun woonruimte zijn kwijtgeraakt en dringend hulp nodig hebben. Met ‘Creëer woonruimte LiSaFa’ hebben ze alles wat je nodig hebt om snel en eenvoudig je eigen woonruimte te creëren. In het werkkamp vervaardig je de houten constructie-elementen en de verbindingselementen voor de woningen en verdere voorbereidende werkzaamheden voor de LiSaFa woonruimtes. 

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger help je bij het vervaardigen van de houten constructie elementen en de verbindingselementen voor de woningen. Onder de werkzaamheden behoort ook het voorbereiden van de leef- en slaapruimte, schilderen, helpen in de keuken en het organiseren van de werkruimte. Timmer- en houtwerk zijn belangrijke onderdelen van het werk.

Verblijf

De vrijwilligers verblijven in een simpele slaapzaal in het landhuis van het kasteel Arndorf, wat direct ter plaatste ligt. Er is een 'hoofdkok' aanwezig die de maaltijden inkoopt en coördineert. Er wordt van de deelnemers gevraagd om te helpen bij het koken. Vrijwilligers worden verzocht om zelf werkkleding en werkhandschoenen mee te nemen, alsmede werkschoenen. Daarnaast is het ook nodig om zelf een slaapzak, handdoek en zwemkleding mee te nemen. 

Vrije tijd

Er zijn allerlei mogelijkheden om de vrije tijd in te vullen. Wandelen, fietsen, tafeltennissen, samen muziek maken (de projectleider is gitaardocent, dus je mag van harte je muziek instrumenten meenemen!) Zwemvijver (geschikt voor bijvoorbeeld een weekendtrip met de groep)

Reis

Op een nader te bepalen tijdstip worden deelnemers opgehaald van station Amstetten. Vrijwilligers worden verwacht hier zelf naartoe te reizen. 

De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.