Ecologisch bouwen met bottle bricks in Uganda

In dit project ga je vrijwilligerswerk doen voor een NGO in Kayunga District in Oeganda. De organisatie is opgericht door lokale vrijwilligers en richt zich met verschillende projecten op ontwikkeling en bestrijding van armoede in de regio. Buitenlandse vrijwilligers zijn hier van harte welkom!

Projectthema's zijn o.a. water, sanitair en hygiëne; milieu en natuurbescherming; economische zelfstandigheid voor vrouwen; wezen en kwetsbare jongeren en HIV/AIDS preventie en - steun. 

Als (groep) buitenlandse vrijwilligers kun je het gemakkelijkst aansluiten bij het (helpen) bouwen van sanitair of wateropslag. Sinds 2010 bouwen zij met bottle bricks, een methode waarbij plastic (water)flessen worden opgevuld en gebruikt als bouwstenen. Dit betekent dat het milieu minder belast wordt: er is minder afval en de flessen worden op een duurzame manier hergebruikt. Het resultaat is een degelijk bouwwerk voor een relatief laag bedrag. 

Scholen en gemeenschappen kunnen een aanvraag indienen voor het bouwen van noodzakelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld sanitair. Zodra er voldoende vrijwilligers zijn en er genoeg geld beschikbaar is, wordt de bouw gestart. De NGO levert kennis en kunde, de mensen die de bouw hebben aangevraagd, zamelen flessen in en leveren arbeid en een financiële bijdrage. Buitenlandse vrijwilligers zijn een welkome aanvulling!

Image
afwerking sanitairgebouw in Uganda
Glad afwerken van een wc-hokje

Werk

Je werkt samen met lokale vrijwilligers. Je gaat helpen bij het ophalen van de flessen op inzamelingspunten, het vullen van de flessen en bouwen en afwerken van het aangevraagde bouwwerk. Dat kan bijvoorbeeld een toilettenblok bij een school zijn of een wateropslag in een dorp.

Ga je voor langere tijd? Dan kun je ook betrokken worden bij andere projecten van deze organisatie.

Verblijf

De projectorganisatie zorgt voor eten en onderdak voor de vrijwilligers uit het buitenland.

Vrije tijd

Je werkt door de week en bent vrij in het weekend. Vanuit de projectorganisatie wordt in overleg vaak een uitstapje georganiseerd voor de vrijwilligers uit het buitenland (kosten hiervoor betaal je ter plekke).

Reis

Naar dit project zal je gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie of via IBO. IBO werkt samen met onze partnerorganisatie in Oeganda voor hun bomenplantproject, waardoor IBO-vrijwilligers hun uitstoot kunnen compenseren door een bijdrage aan dit project. Lees er hier meer over. Kijk voor meer algemene informatie over CO2-compensatie op de website van Milieu Centraal

Je vliegt naar Entebbe. In Entebbe wordt je opgehaald en naar het project gebracht (ongeveer 100 km).

Probeer een vlucht te vinden die overdag aankomt. Kom je 's nachts aan, dan zorg je zelf voor een hotelovernachting in Entebbe.

Kosten en inschrijven

Zo werkt een Project op Maat.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd!