Bouw mee aan sanitair en wateropslag in Uganda (op maat)

Project 

In dit project ga je vrijwilligerswerk doen voor een NGO in Kayungu District in Oeganda. De organisatie is opgericht door lokale vrijwilligers en richt zich met verschillende projecten op ontwikkeling en bestrijding van armoede in de regio. Buitenlandse vrijwilligers zijn hier van harte welkom!

Projectthema's zijn o.a. water, sanitair en hygiëne; milieu en natuurbescherming; economische zelfstandigheid voor vrouwen; wezen en kwetsbare jongeren en HIV/AIDS preventie en - steun. 

Als (groep) buitenlandse vrijwilligers kun je het gemakkelijkst aansluiten bij het (helpen) bouwen van sanitair of wateropslag. Sinds 2010 bouwen zij met bottle bricks, een methode waarbij plastic (water)flessen worden opgevuld en gebruikt als bouwstenen. Dit betekent dat het milieu minder belast wordt: er is minder afval en de flessen worden op een duurzame manier hergebruikt. Het resultaat is een degelijk bouwwerk voor een relatief laag bedrag. 


Scholen en gemeenschappen kunnen een aanvraag indienen voor het bouwen van noodzakelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld sanitair. Zodra er voldoende vrijwilligers zijn en er genoeg geld beschikbaar is, wordt de bouw gestart. De NGO levert kennis en kunde, de mensen die de bouw hebben aangevraagd, zamelen flessen in en leveren arbeid en een financiële bijdrage. Buitenlandse vrijwilligers zijn een welkome aanvulling!

Image
afwerking sanitairgebouw in Uganda
Glad afwerken van een wc-hokje

Werk

Je werkt samen met lokale vrijwilligers. Je gaat helpen bij het ophalen van de flessen op inzamelingspunten, het vullen van de flessen en bouwen en afwerken van het aangevraagde bouwwerk. Dat kan bijvoorbeeld een toilettenblok bij een school zijn of een wateropslag in een dorp.

Ga je voor langere tijd? Dan kun je ook betrokken worden bij andere projecten van deze organisatie.

Verblijf

De projectorganisatie zorgt voor eten en onderdak voor de vrijwilligers uit het buitenland.

Vrije tijd

Je werkt door de week en bent vrij in het weekend. Vanuit de projectorganisatie wordt in overleg vaak een uitstapje georganiseerd voor de vrijwilligers uit het buitenland. 

Reis

Naar dit project zal je gaan vliegen. Reizen met het vliegtuig is belastend voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Je vliegt naar Entebbe. In Entebbe wordt je opgehaald en naar het project gebracht (ongeveer 100 km).


Probeer een vlucht te vinden die overdag aankomt. Kom je 's nachts aan, dan zorg je zelf voor een hotelovernachting in Entebbe.

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

Voor dit project betaal je €35,- inschrijfgeld per persoon. Daarnaast ontvang je een gedetailleerd kostenoverzicht op basis van o.a. het aantal personen in de groep, het aantal dagen verblijf en afspraken over bv. vervoer. 

Bij de bottle brick-projecten betaal je ook een financiële bijdrage van (minimaal) €50,- per persoon per week. Hiermee lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van een project waarvoor de mensen zelf (veel) moeite hebben om het geld bij elkaar te krijgen. Tevens wordt hiermee zeker gesteld dat er voldoende geld is om een project te laten plaatsvinden op het moment dat je er bent. 

(Extra) fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd!

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage? Kijk gerust hier op onze website.