Werk mee in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap
De Winckelsteegh is één van de locaties van Pluryn, een landelijke zorginstelling voor mensen met complexe problematiek. Pluryn ondersteunt bij het vergroten van kansen op een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving. De eigen kracht en toekomstwensen zijn het uitgangspunt. De Winckelsteegh is een instelling voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) of ernstig verstandelijke beperking met sterke gedragsproblemen (EVB+) en ouderen met een beperking en geriatrische en somatische problematiek. Alle voorzieningen voor mensen met EMB en EVB+ bevinden zich bij De Winckelsteegh op één terrein. Hierdoor kunnen de bewoners zich vrij en veilig bewegen. Per persoon wordt de juiste balans gezocht tussen rust en activiteit. Waar de een vooral veel verzorging nodig heeft, wordt de ander intensief begeleid bij gedragsproblemen. Ouderen met een verstandelijke beperking kunnen terecht bij de locatie Ouderenzorg in de Nijmeegse woonwijk Hatert. Voorop staat dat voor ieder individu het leven comfortabeler wordt gemaakt.
Meer informatie over de Winckelsteegh vind je hier: https://www.pluryn.nl/over-pluryn/locaties/de-winckelsteegh
Filmpjes die een indruk kunnen geven van de Winckelsteegh en de bewoners: https://youtu.be/Yhyy1GOPNTk?t=201 en https://youtu.be/Yhyy1GOPNTk?t=423
Vrijwilligerswerk
Als vrijwilliger ga je helpen bij allerlei klusjes op de groepen, zoals helpen bij ontbijt, lunch en avondeten, tafels dekken en afruimen, afwassen, opruimen, etc. zodat de medewerkers zich kunnen richten op de benodigde zorg voor de bewoners. Ook geef je als vrijwilliger wat extra aandacht aan de cliënten. Denk aan simpele activiteiten, zoals wandelen, een spelletje doen, ‘tutten’ of snoezelen, naar het dierenweitje gaan, een rondje over het terrein racen op de skelter, schommelen, etc. Op het terrein is ook een eigen manege, waar vrijwilligers ingezet kunnen worden bij activiteiten met de bewoners. Op woensdagmiddag wordt regelmatig een disco georganiseerd voor de bewoners. In de ouderenzorg, buiten het terrein van de Winckelsteegh, kunnen de vrijwilligers zich ook nuttig maken. Bijvoorbeeld door een uitstapje te maken naar de buurtmarkt, even samen naar de beweegtuin, een wandelingetje maken en samen een kopje koffie drinken. In de tweede week van dit project is de Nijmeegse Vierdaagse (16 – 19 juli 2024). Op de Winckelsteegh wordt in die week de eigen Winckelsteegh-vierdaagse georganiseerd en ook hierbij wordt de inzet van vrijwilligers zeer gewaardeerd! Hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe meer cliënten mee kunnen doen met deze vierdaagse ‘wandel’-tocht.
Al het werk zal altijd plaatsvinden in overleg met en onder begeleiding van vaste medewerkers.
- Helpen met klusjes in de wooneenheden, zoals helpen bij de maaltijden, opruimen, de tuin aanvegen, etc.
- Activiteiten ondernemen met cliënten, zoals wandelen, fietsen, voorlezen, ‘tutten’, muziek maken, etc.
- Een grotere activiteit organiseren voor een groep cliënten, bv. een uitje op de fiets, picknick, pannenkoeken bakken, de woensdagmiddagdisco organiseren
- Aandacht schenken aan de ouderen in het ouderenzorgproject, bijvoorbeeld door samen koffie te drinken, even naar de markt, helpen in het dagactiviteitencentrum, bewegen in de beweegtuin, etc.
- Meewandelen met de ‘Winckelsteeghse Vierdaagse’.
Verblijf
Je verblijft met de groep vrijwilligers op het terrein van de Winckelsteegh, waarschijnlijk in de gymzaal. Neem daarom je eigen slaapzak en -matje of luchtbed mee! De boodschappen en maaltijden worden door de vrijwilligers zelf verzorgd. Budget hiervoor wordt verstrekt. Op het terrein is een professionele keuken aanwezig, waar de vrijwilligers gebruik van mogen maken. De vrijwilligers dienen zelf mee te nemen: slaapmatje/ luchtbed en slaapzak, sportkleding, muziekinstrument en/of je favoriete muziek, eventueel spulletjes om te ‘tutten’ (als je hier zin in hebt natuurlijk), zoals (hand)crème, nagellak, rouge, lippenstift, haarborstel, etc.
Vrije tijd
Nijmegen is de oudste stad van Nederland en een bruisende studentenstad. Leuk om te ontdekken! In de tweede week van dit project vindt in en om de stad de Nijmeegse Vierdaagse plaats, omlijst door de Zomerfeesten, een ‘festival’ dat een week lang de hele binnenstad beslaat. Ook de omgeving van de stad is de moeite waard, met bossen, polders, de rivier de Waal, uiterwaarden en stuwwallen. Ook andere Nederlandse steden zijn goed bereikbaar. Zo ben je in een uur in Utrecht, in 5 kwartier in Rotterdam en in 1 ½ uur in Amsterdam.
Bijzonderheden
- Het is verplicht om je VOG mee te nemen naar dit project! Dit kun je via ons gratis regelen.
Reis
Je reist zelf naar de projectlocatie in Nijmegen. Je wordt op zondag 7 juli vanaf 18:00 uur verwacht. Als je met openbaar vervoer reist, kun je vanaf Station Nijmegen bus 8 richting Hatert nemen en uitstappen bij de halte: Begraafplaats Jonkerbos.
De reis naar je project regel je zelf. IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.
Voorbereiding
IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.
Kosten
IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Voor dit project betaal je geen deelnamekosten.
Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.
Inschrijven
Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.