Op vakantie met vluchtelingen in Nederland

Zie jij jezelf al een week kampvuurtjes stoken, een waterglijbaanwedstrijd of skippybal contest organiseren, creatieve knutsels verzinnen en vooral heel veel lol hebben met kinderen van over de hele wereld? Dan is dit het project voor jou!

De werkgroep Sociale Groepsvakanties organiseert vakantieweken voor mensen die leven van een minimum inkomen. Op vakantie gaan is voor hen meestal niet haalbaar - maar wel nodig.

In de zomer van 2022 staan vijf vakantieweken gepland voor kinderen van statushouders - mensen met een verblijfsvergunning als vluchteling in Nederland. De kinderen komen, samen met één van hun ouders, een week op vakantie in een huis van NIVON. De vakantieweken worden geheel georganiseerd door vrijwilligers. Help jij mee?

Vrijwilligerswerk

Als IBO-vrijwilliger sluit je je aan bij het vrijwilligersteam voor de vakantieweek. Ze zijn vooral op zoek naar vrijwilligers die de kinderactiviteiten willen organiseren. Als kinderteam bedenk je het weekprogramma en zorg je voor de uitvoering!

Je kunt je ook aanmelden als coördinator, lid van de kookploeg of activiteitenbegeleider voor de volwassenen.

De vakantieweek duurt van vrijdag t/m vrijdag. Het vrijwilligersteam komt donderdagavond aan, om de aankomst van de gasten voor te bereiden.

Verblijf

De vrijwilligers en de vakantiegasten verblijven gezamenlijk in het NIVON-huis. De bedden staan klaar - wel nog even zelf opmaken - en alle maaltijden zijn inbegrepen.

Vrije tijd

In dit project is er geen afgebakende vrije tijd en tegelijk is alle tijd vakantietijd. Je krijgt geen weekend vrij om erop uit te gaan, zoals bij andere projecten, maar je gaat wel uitstapjes maken in de omgeving - met de vakantiegasten. Je hebt natuurlijk wel pauzes en 's avonds heb je meestal geen verplichtingen t.o.v. de gasten. Als vrijwilligersteam regel je dit onderling.

Reis

Je reist zelfstandig naar het juiste NIVON-huis.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. 

Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal

Voorbereiding

Je krijgt een uitgebreide voorbereiding van de werkgroep Sociale Groepsvakanties tijdens het verplichte intro-weekend van vrijdagavond 17 t/m zondagochtend 19 juni 2022.

De vrijdagavond en zaterdag zijn speciaal voor nieuwe vrijwilligers, vanaf zaterdagmiddag komen de andere vrijwilligers en kunnen de teams al kennismaken en brainstormen over hun week.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Voor dit project betaal je géén deelnamekosten. Redelijke reiskosten binnen Nederland kunnen worden vergoed.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.