Onbeperkt watersporten (op maat)

Project

In 1974 besloot een revalidatiearts een cliënt, die na een ongeval het leven niet meer zo zag zitten, mee uit zeilen te nemen. Ze gingen het water op en genoten van de wind, de golven, de zon én de ervaring wat er nog wel kan met een beperking. De man leerde zijn grenzen verleggen en kreeg een boost aan zelfvertrouwen.

Het tweetal ging vaker zeilen en meer mensen sloten zich bij hen aan. Er werden legertenten neergezet, waar vrijwilligers en deelnemers zich verzamelden. En die groep groeide en groeide. Inmiddels genieten jaarlijks zo’n 1.400 mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking van actieve watersport.

Dit kan alleen met de inzet van vrijwilligers. Word jij de vrijwilliger die mensen onbeperkt laat genieten van watersport?

Image
onbeperkt watersporten

Werk

Als vrijwilliger betrek je deelnemers zoveel mogelijk bij de zeilactiviteiten. Zeilen hijsen, sturen, navigeren, knopen leggen, manoeuvres uitvoeren, het dek schrobben, enz. Jij helpt bovendien bij de dagelijkse verzorging (adl-zorg) van de gasten. De ene keer gaat het om hulp bij aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, douchen en wassen. De andere keer gaat het om assistentie tijdens het eten, ondersteuning bij het aan boord gaan of het duwen van een rolstoel. Daarnaast zal je samen met de gasten koken, afwassen en andere huishoudelijke taken uitvoeren. Het schoonmaken en schoonhouden van de accommodatie en de sanitaire ruimten zijn dagelijkse klussen die daar ook bij horen. Jij vervult een voortrekkersrol en betrekt de gasten bij de klusjes tijdens hun vakantie. En natuurlijk is er voldoende tijd om gesprekken aan te knopen, samen te koken, spelletjes te doen en actief bezig te zijn met elkaar. Uiteindelijk zorg jij er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat iedereen een superleuke vakantie heeft!

Jouw taken

Deelnemers (jongeren met een handicap) stimuleren om deel te nemen aan het reilen en zeilen op de schepen en de accommodaties; ondersteuning bieden bij de dagelijkse verzorging van deelnemers (van veters strikken tot helpen bij douchen en toiletgang); voortrekkersrol vervullen in het huishouden, boodschappen doen, koken, afwassen en het schip schoonhouden; verantwoordelijk voor het watersportprogramma

Zeilervaring is een pré, geen noodzaak

Op de tweemastklipper Lutgerdina en de catamaran Beatrix is professionele bemanning aanwezig. Als vrijwilliger betrek je de deelnemers bij de zeilactiviteiten, maar zeilervaring is niet noodzakelijk.

Op de locatie Robinson Crusoe zoeken we voor de begeleiding van onze individuele reizen en groepsboekingen (zoals mytylscholen en revalidatiecentra) vrijwilligers die zelfstandig kunnen zeilen (minimaal windkracht 3) en kanoën. Je gaat dan als schipper van een kleine boot met een groepje deelnemers het water op, maar moet het roer ook uit handen kunnen geven.

Heb je een aantal jaren niet gezeild? Dan kan je deelnemen aan een zeilopleiding om je zeilvaardigheden weer op te halen.

Verwachtingen

Dit vrijwilligerswerk is intensief, maar erg leuk en geeft bovendien veel energie. Er wordt best wel wat van je gevraagd, maar je krijgt daar ook veel voor terug.

Kan jij je in onderstaande punten vinden? Dan pas jij uitstekend bij dit werk!

 • Je bent minimaal 18 jaar
 • Je komt vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend
 • Je bent sociaal en behulpzaam indien nodig
 • Je bent graag buiten en houdt van water(sport)
 • Je bent lichamelijk en geestelijk fit
 • Je bent respectvol en benadert anderen gelijkwaardig
 • Je stimuleert anderen tot zelfstandigheid en neemt niets ongevraagd uit handen
 • Je toont initiatief en bent een teamspeler
 • Je staat open voor feedback en vraagt hulp als dat nodig is
 • Je draagt bij aan een goede sfeer in de groep
 • Je handelt veilig voor de ander en jezelf
 • Je bent aanstuurbaar en volgt de aanwijzingen van de bemanning op

Verpleegkundige en/of verzorgende achtergrond? Graag!

Deelnemers kunnen zich voor elke accommodatie aanmelden, ook wanneer zij specifieke verpleegkundige zorg nodig hebben. Er wordt dan een BIG-geregistreerde verpleegkundige of bevoegde en bekwame verzorgende ingepland. Ben je verpleegkundige of verzorgende en vind je het leuk om in een relaxte vakantiesfeer je vak uit te oefenen? Meld je dan aan als vrijwilliger!

Je maakt het verschil voor een ander, hebt een onvergetelijke tijd en geniet samen van watersport op een unieke locatie!

Wanneer

De vakanties vinden plaats van april t/m oktober. In die periode kan je mee als vrijwilliger. Soms kan dat een weekend zijn, maar de meeste vakanties duren een week. Als je je inschrijft voor deze vakantieweek, wordt in overleg met jou gekeken wanneer je inzetbaar bent.

Verblijf

Je verblijf is op de vakantielokatie, alle maaltijden zijn inbegrepen.

Voorbereiding

Tijdens de (verplichte) introductiedag maak je kennis met de organisatie en het werk dat je gaat doen. Daarna beslis je samen met de organisatie of je je in gaat zetten op een zeilvakantie.

Kosten en inschrijven

Ga naar inschrijven om je direct aan te melden voor dit project.

IBO vraagt €35 inschrijfkosten, die je betaalt op het moment dat je daadwerkelijk geplaatst wordt. Je hoeft voor dit project geen deelnamekosten te betalen. 

Je krijgt:

 • Gratis verblijf (volpension)
 • Ongevallen- en WA-verzekering
 • Reiskostenvergoeding
 • Introductiedag of -weekend
 • Indien gewenst, voor mensen met enige zeilervaring: zeilopleiding (tegen geringe kosten)
 • Vrijwilligersweekend
 • Medewerking aan verklaringen voor je opleiding, werkgever of uitkeringsinstantie
  (voor studiepunten/stage, buitengewoon verlof, behoud van uitkering)
 • Vrijwilligersnieuwsbrief

Wil je meer weten over de besteding van je bijdrage aan IBO? Kijk gerust hier op onze website.