Geef kinderen met een beperking de vakantie van hun leven in Brezovica

In het plaatsje Brezovica in Kroatië bevindt zich een instelling van Caritas, voor kinderen met meervoudige beperkingen. Hier worden ongeveer 70 kinderen tussen 2 en 18 jaar opgevangen en verzorgd. De kinderen wonen in woongroepen met vaste begeleiding.

Gedurende het jaar gaan de meeste kinderen naar school, maar in de zomer is er een lange vakantie.

Sommige kinderen kunnen met familie op vakantie, maar velen blijven de hele zomer in de instelling. Om hen ook een mooie zomer te bezorgen, vraagt Caritas de inzet van vrijwilligers. IBO wil daar graag aan bijdragen en zoekt vrijwilligers die zich 2 weken willen inzetten voor de kinderen van Caritas.

Werkzaamheden

De lokale staf heeft de handen vol aan de basiszorg voor de kinderen. Het wassen, aankleden, eten geven en verzorgen van de kinderen neemt veel tijd in beslag. Als vrijwilliger kun je de vaste staf ondersteunen, door bijvoorbeeld te helpen met klaarzetten en opruimen, bedden verschonen en poetsen op de afdeling. Ook kan je als vrijwilligersgroep worden ingezet om bijvoorbeeld een ruimte opnieuw mooi te maken, zodat de leefomgeving voor de kinderen prettig blijft.

Bovenal ben je er als vrijwilliger om de kinderen extra activiteiten te bieden: spelletjes doen, snoezelen, muziek maken, samen knutselen, etc. Je helpt ze op deze manier om de lange, vaak saaie, vakantiedagen op een leuke manier te besteden.

Voor de staf betekent jouw hulp een tijdelijke verlichting van een zeer intensieve taak, voor de kinderen ben je een zomerhulp die ze een leuke vakantie bezorgt. En voor jou als vrijwilliger is het een prachtige ervaring.

Verblijf

Er wordt een appartementje vrijgemaakt in de instelling, zodat de vrijwilligers hun eigen ruimte hebben. Dit is mogelijk, omdat sommige kinderen in de zomer weg zijn.

Het eten wordt verzorgd vanuit de centrale keuken.

Vrije tijd

In je vrije tijd kan je de prachtige omgeving verkennen. Ga bijvoorbeeld een dag naar de Plitvicemeren of ontdek Zagreb.

Reis

Je reist zelf naar Zagreb - daar wordt je opgehaald. Na inschrijving ontvang je meer informatie en een reisadvies.

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal. Je kan ook CO2 compenseren via IBO, door een donatie aan het bomenproject in Oeganda. Lees er hier meer over.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Extra fondsenwerving voor dit project wordt zeer gewaardeerd! Je extra bijdrage gaat 100% naar de projectorganisatie.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.