(VOL) Promoot en ervaar duurzaam hergebruik bij een non-profit in Spilamberto

Overseas is een non-profitorganisatie opgericht in Spilamberto in 1971. Overseas werkt aan bevordering van de wereldwijde ontwikkeling van gemeenschappen in niet-Europese landen door middel van vrijwilligerswerk en internationale samenwerking, ondersteuning van lokale organisaties en groepen, en solidariteit voor kinderen en jongeren in nood. Overseas promoot matiging van consumptie, solidariteit 'zonder grenzen' en hergebruikt materialen op een duurzame manier om haar faciliteiten uit te bouwen. 

Het project vindt plaats op het hoofdkantoor van de vereniging, dat bestaat uit een wooneenheid en een schuur gelegen in een groot groen gebied aan de rand van het dorp Spilamberto. De deelnemers verblijven in het Overseas House en werken in de faciliteiten en ruimtes die oorspronkelijk als brede school werden gebruikt voor de landbouwopleiding en nu worden ingezet om hergebruik en recycling te bevorderen. Daarnaast is er een 'Natuurlijke Tuin 3.0' waar volgens permacultuur methoden door mensen met een handicap en een lokale vereniging gewassen worden verbouwd. Deelnemers ervaren het leven in een internationale groep mensen, matiging van consumptie en zorgdragen voor het milieu en de gemeenschap. 

Bij aanvang van het project worden alle mogelijke activiteiten gepresenteerd en wordt samen met de vrijwilligers een werkplan opgesteld op basis van iedereens capaciteiten, vaardigheden en wens om nieuwe dingen te leren. Een integraal onderdeel van het project is respect voor het milieu, waarden, tradities en manieren van leven in het Overseas House waarin andere mensen wonen en de activiteiten van de vereniging worden uitgevoerd. Je gaat hier aan de slag met een internationale groep jongeren en er wordt hier empathie, begrip en aanpassingsvermogen van de vrijwilligers gevraagd om multiculturele dialogen te bewerkstelligen. 

Vrijwilligerswerk

In Spilamberto is een winkelruimte voor de verkoop van gedoneerde en gebruikte goederen die zijn geselecteerd en voorbereid voor hergebruik. Tijdens de zomerperiode wordt er vooral gewerkt aan het opruimen en ordenen van het verzamelde materiaal. Spullen worden klaargemaakt voor hergebruik, gerepareerd en gerestaureerd, en er is werk te doen in de tuin, moestuin en het arboretum om de locatie geschikt te maken voor ontmoeting. Je kunt je daarom voor verschillende dingen inzetten tijdens het project: 

  • Voorbereiding van hergebruik: het uitzoeken en schoonmaken van spullen, kleine reparaties, het plaatsen van voorwerpen in de winkelruimte
  • Bevorderen van hergebruik: meewerken aan het maken van communicatiemateriaal en het verspreiding van informatie, voorbereiden exposities
  • Onderhouden van de groenvoorzieningen: wieden, water geven, oogsten van fruit, plantjes stekken, compostvoeding
  • Helpen in de synergetische tuin: Oogsten en verpakken, voorbereiden van nieuwe gewassen

Accommodatie

Je slaap in het hoofdkwartier van de vereniging: het 'Overseas House'. Er zijn gedeelde kamers met 2 bedden en matrassen en een grote kamer met stapelbedden. Vrijwilligers helpen mee met het bereiden van hun eigen maaltijden, het schoonmaken van de keuken en het schoonmaken van de slaapkamers.

Vrije tijd

Je kunt in je vrije tijd een bezoekje brengen aan Modena en Bologna. Dit kan georganiseerd worden door de projectorganisatie. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn niet opgenomen in je deelnemersbijdrage.

Reis

Je wordt opgehaald van het treinstation van Castelfranco Emilia (Modena). 

IBO vraagt al haar vrijwilligers om zo duurzaam mogelijk te reizen, dus bij voorkeur met trein of bus. Wat je in ieder geval kunt doen, is je CO2-uitstoot compenseren via een erkende organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Voorbereiding

IBO biedt een goede voorbereiding op jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo ontvang je een digitaal infopakket en een uitnodiging voor de voorbereidingsbijeenkomst. Lees hier meer over het hele proces van vertrek tot terugkomst.

Kosten

IBO vraagt €35,- inschrijfgeld. Je kan nu ook IBO-supporter worden, dan betaal je geen inschrijfgeld. Daarnaast betaal je voor dit project €179,- deelnamekosten.

Wil je meer weten over de totstandkoming en besteding van je bijdrage? Lees over de kosten voor deelname.

Inschrijven

Schrijf je hier in als vrijwilliger bij IBO.

Let op: je kan je wel al inschrijven voor dit project, maar waarschijnlijk kunnen we pas na 1 juni bevestigen of je kan deelnemen.